Dvärg eller jätte!

aconitum_volubilenara3

Det var en gång två frösådda plantor av slingrande stormhatt, Aconitum volubile. Båda plantorna blev utplanterade våren 2008, den ena i stenpartiet= torrt o soligt, den andra plantan satte jag bredvid Magnolia sieboldii i surjordspartiet. Mina tidigare erfarenhet av den blå, klättrande stormhatten var att den blev högst en o en halv meter hög o ganska tanig så det skulle kunna vara en lagom klättrare för magnolian.

Sommaren 2008 var en ganska torr sommar,  med plantorna hände det inte så mycket, dom stod o stampade. Plantan i surjordspartiet blev mycket riktigt ca 1 m hög. Det stämde alltså med tidigare erfarenheter.

Sedan kom årets sommar o med den värme men också regn i rikliga mängder. Och se då syntes skillnaden!

aconitum_volubile_liten

Plantan som hamnat i stenpartiet är ca 85 cm hög, tanig, med få blommor, men den lever. Den saknar inte tillgång till vatten, här finns en vattenföring under sanden, den står dessutom längst ner i partiet mot gången där det tidvis stått vatten i sommar.  För högt PH i jorden o kanske också för mycket sol är skillnaden när man jämför med planta nr 2:

aconitum_volubile

Den klättrande stormhatten som hamnade bredvid magnolian i surjordspartiet är ca 4 m hög, svår att mäta, den växer liksom uppåt, sedan neråt o nu uppåt igen). Plantan dignar av blommor (syns bättre när man klickar på bilden) och helt klart är att den behöver ett annat stöd i livet än magnolian.

Den stackars plantan i stenpartiet skall få flytta och en sak har jag lärt mig, den blå slingrande stormhatten vill ha surjord. Dom plantor jag hade i Visbyträdgården blev inte långlivade, fröna hade jag köpt från Chiltern Seeds 1995 o dom skrev att A.v. ville ha väldränerat, lite fuktigt läge i halvskugga. Det fick mina plantor men dom blev ändå kortlivade för det stod inget om att dom egentligen är surjordsväxter.

Annonser

~ av Inger Regebro på augusti 20, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: