Trädgårdsveckan som gått

kvallsljus

Kvällsljus över vår trädgård

Nu går det snabbt mot mörkare tider och det är snart ingen idé för Bosse att försöka hinna med att göra nåt i trädgården när han kommer hem från jobbet.  I lördags eftermiddag, årets sista sommardag, så hade vi besök av medlemmarna i Trosabygdens trädgårdssällskap. Det var en mycket trevlig eftermiddag även för oss och vi försökte besvara frågorna om trädgården o växterna så gott vi kunde.

På söndagen hade trädgårdsamatörerna frökurs i vår trädgård. Endast två deltagare kom till kursen men det gjorde inget för vi hade så trevligt, kollade namn, plockade fröer o rensade dom också.   Måndagkvällen var vikt för STA:s medlemsmöte i Södertälje, väldigt trevligt där också, många medlemmar, intressant föredrag o trevlig gemensakap kring kaffebordet. När vi kom hem så anlände så småningom Peter Korn som vi har fått förmånen att inkvartera ett par nätter när han är på föreläsningsturné i Stockholmstrakten. Peter har besökt oss i Visby och det var roligt att få visa honom vår nya trädgård.

Tisdagskvällens föredrag på biblioteket drog fullt hus. Inte så underligt med en sådan gästföreläsare som Peter. Många hade frågor till föredragshållaren om anläggning av torvbäddar o stenparti och om de vackra och spännande växterna som Peter visade.

Peter_Bjorn

Två trädgårdsentusiaster samtalar

På onsdagen besökte jag tillsammans med Peter Linuddens trädgård, en underbar Liten plantskola söder om Nyköping med ett specialsortiment av magnolior, rhododendron och andra växter för surjordspartiet.

fasadPlantskolan finns i trädgården till det som tidigare varit en sommarbostad för en av Nyköpings dignitärer. Ett väldigt speciellt hus. På huset trivs klängväxterna, till vänster på husgaveln så syns det stora blåregnet.

Clematis_rehderianaEn annan växt som trivs när den får klänga på husväggen är Clematis rehderiana, en småblommig klematis som doftar svagt av gullviva. Jag fick lite frön, hoppas att jag kan få dom och gro för det  är en väldigt trevlig, ganska senblommande klematis.

Klematis

Naturligtvis fanns det gott om andra blommande klematis på den vita      stenväggen…..

Campsis_radicans

……och även trumpetranka, Campsis radicans.


havet

Linuddens trädgård ligger på en udde nära Östersjön, ja faktiskt alldeles nära stranden. Nästan lika nära är havet på dom andra två sidorna så det är inte så konstigt att odlingsklimatet är mycket gynnsamt.

blad Magnolia_Merryland

Bor man så nära havet i Zon 1 så kan man odla Catalpa som har så här enorma blad och Magnolia ‘Maryland’. Visst är blomman otroligt vacker?


lager

Björn, som äger Linudden, odlar själv många av dom växterna som han har till salu. Här är en del av odlingarna.

till_salu

Fortfarande finns många växter till salu och just nu är bästa tiden att plantera.

Annonser

~ av Inger Regebro på september 24, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: