Livat i dammen

nackros

Vackraste näckrosen, jag har tyvärr tappat namnet.

I dom preliminära planerna för trädgården så skulle vi ha en damm i blötaste hörnet på trädgården, ca 4×5 meter skulle den vara. Men grävmaskinisten sa ifrån: ”skall man ha en damm så skall den vara så stor så att man kan bada i den”. Vattenytan blev nog till sist dubbelt så stor som vi hade tänkt och vi har inte ångrat oss en sekund. Det här är en naturdamm som också dränerar tomten o delar av betesängen bredvid.  När dammen blir full så rinner överflödigt vatten till våra sommarbrunnar en bit bort o när dom är fyllda vidare ut till diket längs vår väg. En lösning som har fungerat bra hitintills. Maximala djupet är ca 160 cm. Det negativa med en naturdamm i en leråker är att vattnet blir väldigt grumligt och siktdjupet är för närvarande inte många centimeter. Vi hoppas dock att det skall bli lite bättre siktdjup så småningom.  Fast det kan gärna vänta tills näckrosorna o andra vattenväxter har växt till sig o täcker vattenytan lite bättre.

damm

Än har vi en del att göra med dammkanterna, först o främst skall det planteras växter i bakkanten (till vänster, ej med i bild) och så småningom är det meningen att det skall bli en bro över dammen.  Våra dammar, det blev en liten damm till när vi schaktade ut tomten, ger oss väldigt mycket glädje. Jag brukar skoja att sommartid behöver jag ingen annan underhållning än livet i dammarna.

090407Groda(Small)

Först ut i våras var Herr/Fru Groda. En väldigt kul typ som kunde ligga timvis i solen o flyta på en bambukäpp.  Så snart jag kom o ställde mig vid dammen så tog det bara max två minuter så kom grodan simmande o ställde sig mitt för mig  o tittade uppåt för att kolla läget. Precis som om grodan ville säga, Hallå, hur är det i dag, vi har det i alla fall fint här i dammen.  Undrar om, o i så fall hur, dom tänker egentligen?

20090407 004

Straxt efter så upptäckte också fiskarna att det var vår. Tidigt i våras var dammen lite översvämmade så dom var praktiskt taget uppe o simmade på land i decimeterdjupt vatten. En tidig morgon var jag ute o byggde en fördämning, vattnet sjönk ju hela tiden o jag ville inte att dom skulle bli fångna på land. Då dom flesta småfiskarna stod o åt alger o liknande på dammkanten så kunde vi snabbt konstatera att dom fem guldfiskar som vi släppte i dammen i augusti 2007 nu hade förökat sig o var minst femtio stycken. Det här hade vi inte väntat oss men det måste ju innebära att fiskarna trivs trots det grumliga vattnet. En annan invånare i dammen är snoken men honom har jag inte lyckats fånga på bild.

Ni som inte gillar grodyngel skall sluta att läsa här!

cluster

Det är en faschinerande upplevelse att studera grodyngel. Dom var många, säkert ett tusental. Två äggsamlingar som bör ha innehållit ca 1 500 grodägg per styck.  Den ena äggsamlingen försvann, kanske föda åt snok eller fåglar? Men ur den andra äggsamlingen kläcktes det så småningom små yngel som växte till sig. Vi såg inte att fiskarna åt grodyngel däremot så petade fiskarna undan dom som var i vägen när fiskarna fick mat.

Ibland betedde  sig grodynglen väldigt märkligt. Som den gången då alla grodyngel samlades mitt i dammen. Inte ett grodyngel i sikte i resten av dammen.  Och jag försod som vanligt ingenting. Grodyngelriksdag eller? En kväll stod vi nere vid dammen o Bosse sa att han inte tyckte att det såg så trevligt ut när det var svart av yngel i vattnet, speciellt inte när vi skulle få trädgårdsbesök dagen därpå. Nästa dag fanns det för första gången den här sommaren inte ett grodyngel i sikte, inte ett enda. Dagen efter var dammen full med grodyngel igen. Kan någon förklara vad som hände?

090703 027

Så kom då den stora dagen då det var dags att äntra landbacken. Tidig kväll hade hört en groda som satt uppe på land o kväkte, kan det var så att hon faktiskt kallar på sina yngel? Måste nog läsa på om grodors beteende innan nästa sommar.

Hur som helst när vi kollade så var det tjockt av grodyngel i flera lager på en remsa av dammkanten. Nu till ytterligare en fråga: Varför skall alla gå upp på samma ställe? Utöver halvmetern där dom samlats så fanns det minst två meter till med exakt samma förhållanden. Trångt var det i alla fall som synes.

090703 023

När dom väl kom upp på land så var det inte riktigt så trångt men vad dom små stackarna fick kämpa för att komma upp. Tack o lov så har jag en bra kamera men i verkligheten är dom stora som flugor, stenarna där dom kliver är 1-2 cm i diameter så dom fick kämpa.

groda

Men det var intressant att titta på dom genom kameralinsen, dom klättrade som små apor. En annan intressant detalj var att dom hade en ganska lång svans när dom kom upp ur vattnet men när dom hade klättrat en bit så var svansen försvunnen.  Vi såg inga tappade svansar så troligen är det sant att svansen försvinner in i kroppen då dom kommer upp på land.

Sorgligt nog så är det inte många som överlever sommaren även om vi försökt vara försiktiga o tittat oss noga för när vi gått på gräsmattan o gruset.

Men innan nästa sommar skall jag försöka ta reda på lite mer om grodors beteende. Och kanske om paddors också. Dom lägger nämligen sina ägg i lilla dammen o vi vet alltid när det är på gång för då kommer honan gående med hannen på ryggen. I lilla dammen håller också vattensalamandrarna till men tyvärr har jag inte lyckats fånga dom på bild. Än.

Annonser

~ av Inger Regebro på november 12, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: