Vinter i TrosaOxhagen i vinterskrud.

Nu har vi fått en rejäl vinter med både snö och kyla.  Det började den 16:e december då vi fick ca en dm snö.  Det fortsatte att snöa på natten och när  vi vaknade på morgonen dagen efter så hade det redan kommit rejält med snö och dom gamla trädgårdsstolarna på altanen hade fått en ny form.

Visst ser det mysigt ut! I alla fall inifrån varrdagsrummet. Det fortsatte att snöa hela dagen och på eftermiddagenn så hade vi drygt en halv meter snötäcke o stolarna hade fått ett nytt utseende.

Sedan har det fortsatt snöa men tack o lov så sjunker ju snötäcket samman efterhand och vi hade också ett par dagar med tö i julhelgen.

Vi bor ju oerhört vackert o inte blir det sämre när snön ligger vit o solen lyser. Det här fotot tog Anna den 22:e december när hon var hemma. Det här var ju första gångne på många, många år som det varit så myclet snö över jul och Anna o Luis tyckte det var ett skönt, om än lite kallt, avbrott från Barcelona-vintern. Eftersom dom körde igång slalombacken i Trosa på juldagen så fick Luis t om chansen att provåka backen på ett lånat snowboard. Liten backe men rolig att åka i, var hans omdöme.

Nu har snön sjunkit ihop lite men fortfarande har vi i alla fall 30 cm snö men ingen tjäle. Vi är oerhört tacksamma att vi har snö, i natt har vi haft -17,1 grader kallt och snön skyddar i alla fall perennerna. Det som står i kallbänkarna har det nog också hyfsat bra med snön som skyddar. Däremot så återstår det att se hur det går med det vedartade, vi planterade ju mycket nytt i höstas o en del av det nyplanterade är tveksamt härdigt.

En del av dom ömtåligare växterna,bl a cypresserna, har fått specialsydda överdrag av den kraftiga vinterväven. När jag sydde dom så tänkte jag nog mest på att dom skulle ha lite skydd mot blåst o uttorkning.  Så mycket hopp om att dom skall klara den här tuffa vintern har jag väl inte. Å andra sidan så köpte vi dom väldigt billigt på Hornbachs rea och det är alltid spännande att testa.

Vattenfallet har gjort att vi fortfarande har öppet vatten i dammen. Det här fotot är taget i går men jag såg nu att det börjar lägga sig ett tunt lock av is över fallet så jag skall nog koka några liter vatten o hälla på så att isen försvinner för säkerhets skull. I lilla dammen har vi en vattenvärmare + frigolitlock med ett rör för luftningens skull och det verkar också fungera.

Mozart tar bara minut-långa utflykter utomhus, oftast går han bara ut på bron, konstaterar att det fortfarande är snö o kallt o går sedan in direkt igen.

Å andra sidan så går det ju bra att titta på fåglarna inifrån också och eftersom det är mycket trafik till fågelbord o talgbollar så kan han ju roa sig där en stund.

Annonser

~ av Inger Regebro på december 30, 2009.

Ett svar to “Vinter i Trosa”

  1. Åh vad mycket ni gjort på ett år, och vad bra du berättar Inger;) Det ser så jättefint ut i er trädgård och nu i år får du ju se resultatet av ert arbete när det börjar att gro i rabatterna igen och nu är det ju ännu bättre 2.a året:)) Ha det gott/Monne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: