Rådjur i trädgården

Nu har rådjuren hittat till restaurangen i Oxhagen. Upptäckte två stycken mitt i trädgården i tisdags morse o fick iväg dom med handklappning, rop o skrik. När jag senare på dagen pulsade ut i den knädjupa snön så såg jag mängder med spår både nere i trädgården o uppe på kullen så det var nog inte första besöket. Elstängslet fungrar dåligt i kylan, dessutom är nedersta tråden under snön, och alloxnätet gav sig den dagen det kom en halvmeter snö, och eftersom plasten blir skör i kylan så vi kan inte resa upp nätet förrän det blir töväder.

I tisdags strödde jag blodmjöl över rhododedron knoppar o magnolior. Tyvärr lägger sig det mesta på snön eftersom kylan gör det svårt att få blodmjölet att fastna på blad o grenar. Tyvärr så stoppar ju inte blodmjölet rådjuren från att gå in så vid koll i går morse så var det ännu mer klövspår tvärs genom stängslet. När man ser så mycket spår så känner man sig lite hjälplös o vet inte riktigt vad man skall ta till för att stoppa marodörerna. Får dom som vana att gå genom stängslet nu så lär dom fortsätta även i vår när snön försvunnit och då blir det vare sig rhododendron-  eller magnoliblom till våren. Trist.

Efter att ha letat lite på nätet så hittade jag vargurin hos Vildsvinsbutiken i Herrljunga. Det lär ju verka avskräckande både på rådjur o vildsvinen som också vistas obehagligt nära tomten. Jag beställde redan i tisdags och det kom med posten i går, onsdag. I enlighet med råd jag fått så klippte jag wettwexdukar i mindre bitar, sprejade bitarna med vargurinet och sedan var det bara att klä på sig rejält än en gång gå o ut o pulsa 300 meter i snön längs tomtgränsen. Jag hängde upp wettexbitarna med ca 25 meters mellanrum plus att jag hängde extra bitar vid dom mest frekventa stråken. I natt verkar dom i alla fall inte varit inne, jag har sett spår som kommer ut i skogen men dom har inte fortsatt utan gått längs vägen o in i skogen igen. Så nu är det bara att hoppas att det här hjälper. Doften måste förnyas en gång/vecka så smälter inte snön snart så har jag mer snö-pulsande att se fram emot.

Hjälper inte det här så får vi väl prova rådet att köpa billigt kaffe och strö ut.  Fast jag har en känsla att vi nog måste sätta upp ett riktigt  viltstängsel till sist om vi skall kunna freda oss mot rådjur, hjort och vildsvin. Hörde också häromdagen att mufflon-fåren börjar närma sig bebyggelsen här ute.

Jag rapporterar senare hur det fungerar med vargurinet som avskräckningsmedel.

Annonser

~ av Inger Regebro på januari 14, 2010.

4 svar to “Rådjur i trädgården”

  1. :)) Jag kan tänka mig att dina grannar undrar vad du håller på med, wettexdukar som ‘prydnad’ i trädgården. De kanske inte förstår vad det handlar om och då kan man ju undra. Fast jag förstår dig, hade jag haft rådjur hade jag nog försökt med det mesta för att rädda mina växter.

    • Vi bor grannar med jägare, det var faktiskt en av dom som nämnde vargurin första gången, så dom förstår nog. Värre är det med alla utflyttade sommargäster från Stockholm, jag har hört att en del av dom har en del undringar över vad vi håller på med i trädgården.

  2. Det där ett svårt problem att lösa Har också rådjur som kommer in .Hos mej är det rosknopparna som är godis på höst kanten.Får aldrig se de där sista rosorna blomma. På våren får jag lov att täcka tulpanerna när de börjar sticka upp.Men så har vi harar här också och dom kan göra stor skada de med.Brukar blanda blodmjöl vatten och ammoniak och doppa oasis kuddar som jag sätter på käppar och sticker ner vid växter som jag är rädd om.Det brukar hjälpa.

  3. Ja alla sätt är bra. Problemet just nu för oss är att det går inte att sticka ner käppar i jorden när den är frusen. Det är lättare att hänga dom här små bitarna av wettexduk direkt på eltrådarna.Men vi får se om det hjälper, har inte varit ute o kollat än i dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: