Besök i Edvard Andersons växthus

Med all den vita snön som täcker allt så greps vi i helgen av ett akut behov av grönska. Eftersom vi ändå var i Stockholm o uträttade några ärenden så åkte vi ut till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården  för att fika och  få lite grön inspiration. Straxt innanför entrén finns kameliorna. Dom flesta stod i knopp så om ett par veckor lär dom bjuda på en praktfull blomning. För dagen var det dock bara två plantor som blommade. Undrar om vår kamelia som är planterad ute i rabatten kommer att överleva den här stränga vintern?

Går man till vänster innanf ör entrén så fanns det en hel del blommande plantor av olika sorters myrten.  Ovan är en krukväxtsläkting som jag tyvärr glömt namnet på. I centrum blommade det också ganska stora bestånd av bougainvillia och en stor kaktus med lysande röda blommor hängde från taket.

I Kalifornia-avdelningen kunde vi konstatera att den höga krusbärskaktusen  slår i taket. Dags för kapning?

I den avdelningen finns bland annat 50-åriga svärmorskuddar  o andra ökenväxter bland annat denna som liknar flaskliljan, Beaucarnea recurvata, som vår katt Gustav älskade att tugga på. När det knappt finns några blad kvar så blir inte krukväxten så stor så den åkte på komposten så småningom.

I stora hallen klängde kanariaklockan Canarina canariensis, med sina vackra blommor. I vegitationen under den så hörde vi ett kluckande ljud o minsann, på golvet fick vi syn på små vaktlar. Tyvärr var det för dåligt ljus så jag kunde inte föreviga dom.

Mandeln har börjat blomma, utomhus blommar dom på senvåren/försommaren.

Ett bestånd med vita callor prydde stora hallen…

..liksom ett bestånd av pappegojnäbb, Strelitzia reginae. I växthuset finns naturligtvis mycket annat att se i dom tropiska avdelningarna o ormbunksrummet men där är så mörkt så där är omöjligt att fotografera utan belysning.

När vi gick från växthuset så kände vi att vi fått en välbehövlig stund med grönska som motvikt till allt det vita utomhus.

Annonser

~ av Inger Regebro på januari 30, 2010.

Ett svar to “Besök i Edvard Andersons växthus”

  1. Tack för den grönskan, den satt verkligen bra. Jag lider av trädgårdsabstinens och vandringen i växthuset lindrade. En gång har jag varit där och den upplevelsen var minnesrik. Just då var det orkidéeutställning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: