Hur vi planerade o hur det blev

I höstas så fick vi tillbaka den ritning som vi lämnat till grävmaskinisten som grovplanerade tomten. Jag måste säga att det var väldigt intressant att se den här ritningen igen för naturligtvis så hade vi glömt det mesta av hur vi planerade tomten. Så här tänkte vi tydligen från början:

Klicka på bilden

Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Av framsidans buxbomsparterrer blev intet. Där vet jag faktiskt inte ens hur vi hade tänkt för det skulle absolut inte passat till huset. Gräsmattan mellan husets gavel o kullen till höger blev två surjordspartier beroende på att där var jätteblött även under dom torrast sommarmånaderna. Det blev en extra, liten, damm mellan huset o kullen vilket berodde på att vi under grovplaneringens gång fanns tre bautastenar som inte gick att rubba. Rabatterna på baksidan av huset blev inte heller som skissen visar. Det blev en jordvall upplagd mot gränsen till betesvallen som nu täckts med rosor o perenner. Ett alpinhus kommer det så småningom att bli i anslutning till den nedsänkta uteplatsen vid dammen, än finns bara grunden. Stora dammen blev större än det var tänkt eftersom grävmaskinisten förkunnade att skall det vara en damm så skall den vara rejäl (tack för det Pelle). Köksträdgården är flyttad. Det enda som stämmer med den ursprungliga ritningen är faktiskt rosenträdgården.

För så här blev det till slut i grova drag:

Klicka på bilden

Allt är inte färdigt än, t ex är rosenträdgården inte färdigplanterad och köksträdgården skall vi göra i vår så snart snön försvinner, men det går framåt en bit i taget och för varje sommar så har vi hunnit en bit till. Den här skissen kommer säkert också att förändras över åren. Hur mycket? Ja det får vi se om några år.

Annonser

~ av Inger Regebro på januari 31, 2010.

2 svar to “Hur vi planerade o hur det blev”

  1. Det blir säkert bra! Jag tycker nästan att man inte ska göra några strickta planer alls, utan låta det växa fram sakta, som av sig självt.
    Lycka till med rosenträdgården, ser fram emot att få se bilder sedan!

  2. Håller helt med dig Sylvia fast när man står där med en leråker o några berg med uppschaktad lerjord o man dessutom vet att ena hörnet på tomten står under vatten i stort sett hela året, ja då kände vi behov av en viss planering. Fast sen så var det ju så att det inte var så mycket som stämde i slutänden. men slutsatsen av vårt trädgårdsäventyr är att det är jätteroligt att göra en trädgård från scratch, speciellt när man redan har dom flesta av växterna tillgängliga. Vi hade aldrig haft råd att köpa alla växter vi redan planterat. Fjorton vändor på gotlandsbåten med bil o släp fullpackade med växter, ja det gör jag inte om, fast ser man på resultatet så var det värt det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: