Nördlördag


Helleborus thibetanus

I lördags var det alltså dags för Nördlördag hos Peter Korn i Eskilsby, en dag som både Bosse o jag sett fram emot denna långa vinter. Peter hade hittat ett passande namn på arrangemanget för så många trädgårdsnördar ser man sällan på ett och samma ställe.  Vi som var där kom  från Danmark, Norge o olika delar av Sverige och vi lärde oss både att bygga scree-parti och vi lyssnade på intressanta föredrag. Vilken inspirationsdag det blev!

Klockan tio öppnade Peter grindarna till trädgården o då ringlade sig redan bilkön uppför den smala vägen. Dom flesta ställde sedan kosan till bordet med växter som föredragshållarna från tjeckien, Zdenek Zvolanek och Jiri Papousek, hade haft med sig. Där fanns både alpiner o barrväxter till salu. Själva köade vi till alpinbordet, barrväxterna är inte av så stort intresse för oss just nu. På alpinbordet fanns många godbitar, en del av utbudet finns knappt på öppna marknaden.

Klockan 11.00 var det så dags för workshop om hur man bygger ett screeparti på tjeckiskt vis med Zdenek Zvolanek. Här visar han hur man måste tänka på riktningen när man sätter stenarna som utgör grunden till partiet.

Ett par deltagare fick prova på att flytta stenar med stensax, inget lätt arbete! Zdenek tyckte att den Svenska kalkstenen var väldigt tung, han påstod att stenarna i Tjeckien är mycket lättare. I bakgrunden syns Joyce som senare visade hur man planterar i scree.

Så här skall det se ut när det är färdigt. mellan plantorna fogar man in lera, torv och lite små stenar för att fylla ut o se till att plantan sitter där den skall. På baksidan fyller man sedan upp med packad sand. Det ser nog enklare ut än vad det egentligen är.


Scopiola carniolica bland eklöv.

Efter workshopen så guidade Peter i trädgården. Våren är sen även på västkusten men lite vårblommor fanns det dock. Tyvärr så är det inte lätt att fotografera dom små plantorna på långt håll, ni får tro mig på mitt ord.


Miyakea integrifolia


Gaultheria pyrolioides Ingen vårblomma men rasande snygg i färgen.

Araucaria araucana, apskräck. Ingen vårblomma det heller men nog är det väldigt imponerande att Peter lyckats få den att överleva i zon 3-4 där den absolut inte skall klara sig.

Efter det att en del intagit den medhavda matsäcken alternativt en god och stärkande lunch hos Sammels, så fortsatte vi till Eskilsbygården där vi lyssnade till fyra intressanta föredrag av Jiri Papousek, Zdenek Zvolanek, Johan Nilsson och Peter Korn.  Där bjöd Peter också på kaffe o kaka o till middag hade Peter bjöds på en underbart god soppa med hembakt bröd. Soppan hade Peter själv kokat ”på känn” o då börjar jag undra när kokboken kommer ut för det receptet skulle jag gärna vilja ha.

När dagen var slut så var vi också ganska färdiga. En hel dag av koncentrerat kunskapsintagande tog ut sin rätt samtidigt som vi gick därifrån med huvudet surrande av idéer. En helt fantastisk dag helt enkelt.

Nu ser vi fram emot Löklördagen hos Peter den 18 september med Ian Young som föredragshållare. Hoppas att vi ses där.

Annonser

~ av Inger Regebro på april 13, 2010.

3 svar to “Nördlördag”

  1. Det där lät som en lördag som man helt klart hade velat vara med om!

  2. Wow! Blir det fler nördlördagar så MÅSTE du berätta för mig! Det låter helt perfekt. Tack för bilder och berättelse.

  3. Låter som en helt perfekt dag med massa spännande upplevelser.
    Skulle gärna velat vara där.

    Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: