Franzéns trädgård

Lördagen o söndagen som gick så slet vi oss ifrån trädgården och gav oss ut på en resa genom en del av Sverige. Vi åkte från Trosa lite efter sju på söndagsmorgonen och första stoppet var i Alvesta dit vi anlände i perfekt tid för lunch.


Formklippta buskar bildar bakgrund till alla vackra blommor. I bakgrunden syns en blommande fjärilsmagnolia.

På eftermiddagen hade vi glädjen att åter få besöka Gösta o Marianne Franzéns trädgård i Gemla. Gösta Franzén var under många år en av förgrundsgestalterna i Sällskapet Trädgårdsamatörerna och hans  o Mariannes trädgård var ett uppskattat resmål för många trädgårdsentusiaster. Efter Göstas bortgång för snart tjugo år sedan så har Marianne fortsatt att vårda sin trädgård och den är fortfarande minst lika vacker som under Göstas tid. Trädgården ägs nu av deras dotter men Marianne håller fortfarande ett vakande öga över den.  Tyvärr är trädgården inte längre öppen för besökande.

Trädgården har en stomme av barrväxter som gör att det lyser grönt även under vinter o tidig vår. En del barrväxter från Göstas tid har blivit förväxta o tagits bort men många finns ännu kvar.

Nu är det backsippornas tid i trädgården och här finns stora ruggar av flera varianter.


Trillium chloropetalum var giganteum

När det gäller Trillium så är det inte enstaka plantor som står o blommar, nej oftare är det stora ruggar och ibland fungerar dom som synes som marktäckare. Ledsen för den dåliga bilden men jag har svårt att få vettig bildkvalité när regnet öser ned.


Trillium erectum


Trillium grandiflorum


Trillium chloropetalum


Trillium nivale

Även flera sorters Daphne blommade i trädgården…

…och snart är trädgården översållad med rhododendronblom.

Efter att ha lastat bilen med växter som Marianne krukat opp så fortsatte färden mot Oskarshamn o Gotlandsfärjan och efter en sällsynt trevlig båtresa där jag mötte gamla körkamrater från Gotlandstiden så nådde vi sedan Visby vid midnatt för vidare färd till Björke.

På måndag förmiddag fylldes kvarvarande utrymme i bilen med flera växter, växter som bl a kommer att säljas på växtmarknaderna i Bergianska trädgården den 15:e majoch vid Nynäs slott den 16:e.

Efter att ha bunkrat upp med färsk sparris och té från Kränku så ställdes kosan mot båten till Nynäshamn och vid halvtiotiden på kvällen så var vi åter i Trosa. Efter en intensiv o givande resa så skall jag nu tillbringa dom närmaste dagarna med att skriva etiketter och förbereda vårt deltagande i växtmarknaderna.


Annonser

~ av Inger Regebro på maj 12, 2010.

Ett svar to “Franzéns trädgård”

  1. Hej Inger!
    Har idag varit i Gemla och gått i den underbara trädgården.
    Gösta var min morfar så jag är nästan uppvuxen där. Såg i din text att du hade skrivit fel, det är Gösta & Mariannes dotter som bor där nu.
    Ha det så bra.
    från dotterdottern carina franzen Hallberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: