Allting blommar…

Rhododendronen har börjat blomma ….

…och när man lyfter blicekn så är det vita tulpaner och grannens blommande körsbarsträd

Och plötsligt så var det försommar. Från att ha varit den kallaste våren på länge så fick vi högsommarvärme, trädgården vaknade till liv, och vilket uppvaknande sedan. Det har gått väldigt fort sista veckan bergkörsbäret, Prunus sargentii, blommade över på några dagar. Sippornas tid är snart över, tulpaner, trillium, ranuncler, saxifraga  och många fler har snart blommat över dom också och rhododendronen har börjat blomma. Vi har tyvärr dåligt med blom på dom flesta av våra rhododendron i år och det är samma sak med Magnoliorna. Dom flesta magnoliorna är ju nyplanterade så man kan inte begära så mycket.

Vi har nu kunnat börja summera skadorna efter vintern.  Några lönnar har åkersorken skalat och dom är det bara att ta bort. Kamelian lever men det är mycket tveksamt om det är någon idé att ha den kvar, det kommer att ta många år att få den så stor så att den blommar igen så den får nog gå. Vi har även några rhododendron som kommer att berika komposten, dels några som planterades i höstas, dels några som varit lite skruttiga förut och nu har blivit ännu sämre.

Näsduksträdet lever men hur mycket vet vi inte än. Å andra sidan så sent som i förrgår trodde jag att våra hibiscusar inte hade klarat vintern, i går var dom fulla av pyttesmå blad.  Fjärilsbuskarna har vi fått klippa ned till marken men det brukar dom må bra av.

Å andra sidan: den frösådda lilla platanen som jag planterade i somras har fått nya löv fast den avmognade väldigt dåligt i höstas och kejsarträdet lever. Alla träd som vi planterade som en ridå mot ängen i höstas ser fina ut, dom flesta kommer t om att blomma.

Nu lite bilder efter gårdagens fotorunda. Först några trillium:


Trillium grandiflorum fl pl


Trillium erectum


Trillium erectum Album

Ranunculus gramineus, Gräsranuncel

Erythronium sp och vitsipporna har vävt sig in i varandra.

Lewisiorna blommar…

…liksom bräckorna. Här en blommande bräcka, en frösådd märkt  Saxifraga arendsii gr.

Prunus incisa ‘Ko jo-no-mai’ inköpt på RHS mässa i london i februari förra året. Den har som synes klarat den svenska vintern alldeles utmärkt

En tulpan som var med i flytten och som från början var enfärgad.

Bandomens tulpan, Tulipa sylvestris. Den öppnar sig helt o lyser lik en sol i rabatten under soliga dagar. Dessutom doftar den underbart så självklart är den min favorit bland tulpanerna.

Till sist så påminner  Anemonella thalictoides om att det faktiskt redan är dags att skörda årets första fröer från bl a nunneörter och andra tidiga vårblommare.


Annonser

~ av Inger Regebro på maj 23, 2010.

2 svar to “Allting blommar…”

  1. Vilken underbar tid det är just nu, fast det har nästan varit FÖR varmt. I alla fall för oss som haft ett tungt jättejobb i trädgården, men nu…..när det nästan är klart så är det svalt och skönt minsann!
    Dina härliga bilder inspirerar verkligen, tack! Jag måste försöka ta mig tid att gå en runda med kameran idag.

  2. ja visst är det tiden som är problemet just nu. Alltid är det nåt man inte hunnit med. Jag har alltid dåligt samvete för alla växter som står i planteringskön + alla dom frösådder som behöver skolas om osv. Men just nu är det ogräsrensning som gäller, första omgången är nästan färdig men nu behöver jag gå igenom alla rabatterna igen för det finns alltid ogräs att rensa även om vi täckt alla rabatter m täckbark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: