Tropisk värme i trädgården


Cistus salviifolius, dvärgcistros

Det är märkligt att inte allt i trädgården lägger sig ner o dör i den värme och torka vi nu har. Först en vinter med månader av snö o ovanligt kallt, sedan en sommar med tropisk värme och inget regn, inte hade jag varit förvånad om det blivit en misslyckad trädgårdssommar. I stället så är trädgården lummig och grön och det växer så det knakar. Hitintills.  Självklart behöver vi regn och jag hoppas på att SMHI har rätt o vi får regn till den kommande helgen för snart måste vi vattna. Vi har faktiskt vattnat den del av gräsmattan som vi lade förra året och några träd som vi planterade sent i höstas. Fast bara en enda gång.  Rabatterna har klarat sig helt utan bevattning hitintills. Men allting blommar över väldigt snabbt så det gäller att hänga med.


Opuntia sp.

Kaktusarna trivs naturligtvis bra i värmen, det är ju rätt klimat för dom, och även dvärgcistrosen ovan har blommat. Att cistrosen på översta bilden skulle överleva vintern utan någon som helst täckning mot kyla o väta hade jag inte väntat mig. Överlevde vintern gjorde även våra yuccor utan några synliga skador. Tyvärr får vi ingen blomning i år men nästa år bör dom blomma igen.


Stachys byzantina, Lammöron

Jag har upptäckt att växter som jag inte alls gillade i vår Visbyträdgård, ja dom har jag blivit lite småförälskad i när dom kommit till Sörmland. Bland annat lammöronens blommor. I Visby klippte jag bort blommorna eftersom det var bladen jag var förtjust i, här där jag kan odla kvadratmetervis med lammöron så upptäckte jag att blommorna var jättevackra som bakgrund till nävor o blåklockor. Dessutom så trivs naturligtvis lammöronen högst upp på den torra vallen. Som alltid är det rätt blomma på rätt plats som är det som gäller.


Delphinium hybrida ‘Funeral Parlor’, riddarsporre

Ovanstående riddarsporre är jag dock lite tveksam till, inte tycker jag den är vacker precis men den kan kanske  platsa i gruppen ‘pratblommor’, dvs dom där blommorna som man stannar till inför o undrar vad i hela friden det är för någonting som sluppit in i trädgården.

Det blir olika färger på samma planta, en del blomstänglar har nästan helt svarta blommor, en blomfärg som inte är så vanlig i trädgården, och som sagt ev. en pratblomma.

Sedan finns det stänglar med vita blommor med lite svart teckning och dom tycker jag endast ser smutsiga ut fast formen på blomman är vacker.

Nu är det återigen en morgon med klarblå himmel och alltså är allt trädgårdsarbete omöjligt efter kl 12.00. En kopp té och en morgonrunda i trädgården får det bli. Undrar om jag skulle kunna fotografera den nästan svarta lilja som vi fått från Marianne Franzén. Namnlös är den lika vacker ändå, men ack så svårfotograferad.

Annonser

~ av Inger Regebro på juli 15, 2010.

Ett svar to “Tropisk värme i trädgården”

  1. vilket ”godis” du bjuder på Inger! Här kan jag njuta av alla blommor som jag inte klarar av att odla av olika anledningar. Jag har inte speciellt ”gröna fingrar” utan dahlior är liksom min gräns………;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: