Regnrapport och två liljor utan namn

Ja så fick vi då regn, 6 mm under ca 1 timmes tid. Ganska långt från dom prognoser som givits. YR gissade sämst med sina förutspådda 41 mm och Golfväder.nu  (Trosa Golfklubb) gissade bäst när det gällde regnmängden, dom hade förutspått 14,1 mm  Å andra sidan gäller ju YR:s prognos för hela Trosa kommun medan Golfväder.nu gör en prognos för golfbanan som ligger 1 km bort.

Liljor ja. En hel del av namnskyltarna på våra växter försvann i flytten. Det mesta av växtmaterialet känner vi ju igen men med liljorna är det värre.  Dom flesta liljorna är dom vanliga röda o orange asiatiska och dom har vi inte haft något namn på från början. Eller rättare sagt, vi trodde att vi köpte nåt extra fint av holländarna på trädgårdsmässan men det visade sig alltid vara dom orange eller röda asiatiska liljorna.  Därför har vi orangeröda liljor i mängd i trädgården, dom förökar sig ju dessutom väldigt bra, men jag lärde mig snabbt och har slutat att handla lökar på det sättet.

Däremot har vi två stycken andra väldigt vackra liljor som jag skulle vilja ha namn på.

Den första liljan är så mörkröd så den är nästan svart, i verkligheten alltså ännu mörkare än på bilden.  Liljan är hos oss ca 1,55 hög och blomman är ca 11 cm i diameter. Löken har vi fått från den trädgård som Gösta Franzén en gång byggde upp men namnskylten har kommit bort och nuvarnade ägarna vet inte hur liljan kommit dit. Den är lika kär för oss även utan namnskylt men visst hade det varit trevligt att veta vad den heter.

Jag har lagt in bilder på liljan på STA:s forum med en fråga om någon vet vad den heter  men inte fått något svar. Jag har också frågat ett par äldre trädgårdsamatörer utan att få napp.

Lilja nummer två har vi antagligen köpt men typiskt nog har vi glömt att skriva in den i registret.  Jag har gått igenom mina lökbeställningar en bra bit tillbaka men hittar inget namn som verkar stämma. Betydligt lägre o vekare än nummer ett.

Så om någon som läser det här inlägget vet vad liljorna heter så hör av Er. Jag skulle bli väldigt tacksam.

Slutligen: Till dom som i dag har öppen trädgård genom tidningen Land önskar jag ett lagom varmt väder och många trevliga besökare.

Annonser

~ av Inger Regebro på juli 18, 2010.

2 svar to “Regnrapport och två liljor utan namn”

 1. Liljor är ju fina så länge man slipper baggarna – eller lyckas hålla dem under kontroll. Den svarta är riktigt läcker. Och Holländarna på mässan skulle få böta för alla felleveranser så skulle det kanske bli ändring.
  ha det gott,
  Eva

 2. Inget regn här heller.
  Kul med trädgårdsbesök.
  Ha det gott
  Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: