Inspirerande trädgårdsbesök

I söndags så passade vi på att besöka några av Lands öppna trädgårdar. Eftersom vi så smått har börjat med anläggandet av vår köksträdgård så besökte vi Ryninsberg där Börje Remstam har använt sig av täckodling under trettio års tid. Grönsakslandet var väldigt imponerande med enormt frodiga grönsaker.  Vi har funderat på att täckodla i grönsakslanden och efter det här besöket så blev vi riktigt bitna. Täckodling verkar vara ett enkelt sätt att få den sörmländska,  styva leran i brukbart skick utan att man behöver jobba ihjäl sig.

Dom tre övriga trädgårdarna som vi besökte var av väldigt skiftande kvalité. Allt från en helt ointressant, vanskött, trädgård som omedelbart borde plockas bort från Lands lista, till en välskött samlarträdgård där det fanns hur mycket som helst att inspireras av.

Bild från Eva Bratt o Sören Gustafssons trädgård i Björnlunda. Här finns mycket att se o inspireras av.

Här hemma hos oss fortsätter liljorna att blomma men i den här värmen o torkan så går blomningen snabbt förbi.

Madonnaliljorna, som är först, har redan blommat över. En av mina favoritväxter i trädgården med sina rena linjer och sin underbara doft.


Lilium lankongense, mekonglilja

När jag fick se den här bilden i datorn så kom jag att accosiera till en midsommarstång. Fullt så hög är mekongliljan inte men med sina drygt 120 cm så är den ändå bland dom ståtligare liljorna i trädgården.  Den skulle kunna bli ett ogräs. Efter två år så har den spridit sig, varav en planta, 60 cm bort från moderplantan redan blommar.

Lilium lankongense, närbild

Fast är man så här vacker så gör det inte så myclet om man är lite ogräsaktig.


Lilium formosanum, basunlilja

Så till den lägsta liljan i trädgården, Lilium formosanum. Enast ett par-tre decimeter hög men med en stor, trumpetformad, blomma. Tyvärr så här den här basunliljan stått lite för soligt o torrt denna tropiska har därför fått ett lite säreget utseende.

Nu är det dags för frukost och snart är det dags att åka till tåget och hämta upp en annan trädgårdsnörd. Två dagar med bara trädgårdsprat, är det någon som är avundsjuk?

Annonser

~ av Inger Regebro på juli 20, 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: