Sensommar i trädgården

Nu är sensommaren här och Vår Herre ger oss allt det regnet som vi bad honom om i juli. Gräsmattan säge chip, chip när man går på den, det gäller att passa på med gräsklipparen de få dagar då det torkat upp en aning.  Ännu har det varit glest med dagar med den höga, klara luften som hör sensommaren till men snart är dom här, dom underbara dagarna i september.


Thalictrum chelidonii, stor violruta

Vi klagar över att inget blommar just nu men tittar man efter så finns det en hel del blommor i alla fall.  Just nu är nog den stora violrutan favoriten för dagen. Graciös som en balettdansös svävar den i rabatten.  Jag hoppas att den vinröda höstastern i bakgrunden slår ut sina blommor innan violrutan tappar sina. Det är en kombination som skulle kunna bli läcker.

Dom flesta av våra nävor har jag klippt ner och dom har nu återigen satt fart, växer så det knakar och tar återigen över hela sin omgivning. Dom här Dahliorna hade gott om svart jord omkring sig för en vecka sedan, nu kämpar dom för att få upp blommorna genom nävornas blad.

En del av nävorna har jag inte nänts klippa ner och dom blommar fortfarande vackert i symbios med ett träd, ett Korstörne, Gleditzia ‘Sunburst’ (ej med på bilden). Om jag skall klippa ner dom här nävorna nu så riskerar jag att bryta grenarna på trädet, jag får helt enkelt avvakta med klippningen tills korstörnet tappat sina blad senare i höst. Vår förhoppning är att korstörnet sätter fart och börjar växa på höjden nästa år, då kommer nävorna i stället att bli en passande underplantering.


Rosa rugosa ‘Moje Hammarberg’

En del rugosor är remonterande och kommer nu med sin andra blomning. Vi har planterat rugosor ¨mot tomtgränsen på baksidan av vallen och tanken är att rugosorna så småningom skall bilda snår som rådjuren tvekar att gå igenom.

Pionernas frökapslar bidrar också till att ge lite färgklickar i trädgården, här är det dock bara dom röda skenfröerna men dom lyser desto mer, kanske kan dom lura en eller annan fågel.

En hel del trollsländor och andra insekter njuter också fortfarande av blommorna som t ex den här trollsländan med sina ljuvliga vingar tunna som spindelväv. Här är det Thalictrum ‘Elin’ som får besök.

Nu har det klarnat upp hos oss, dags för lite trädgårdsarbete igen.

Annonser

~ av Inger Regebro på augusti 26, 2010.

2 svar to “Sensommar i trädgården”

  1. Så mycket fint i din trädgård!
    Ha det gott,
    Charlotta

  2. Tack Charlotta!
    Man måste dock komma ihåg att merparten av växterna hade vi med oss i flytten från Gotland. Utan dom här växterna hade vi inte haft en chans att förvandla en leråker till trädgård på tre år. Det finns naturligtvis massor kvar att göra, jag visar ju inte dom delar som inte är färdiga, men vi har roligt under tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: