Ny kuliss i trädgården

Vi har fått en ny bakgrundsbild i trädgården. Numera är det så att när man rundar husgaveln så ser man inte bara trädgården med buskar, rabatter o träd, nej det ögonen fastnar på är nybygget på höjden bakom oss.  Ett högt hus på en höjd nära vägen blir oundvikligen väldigt dominerande.

För att hindra utsikten/insynen så har vi nu börjat plantera pelarasp, Populus tremula ´Erecta´,  i tomtgränsen, dom första två är planterade, fyra till skall planteras så snart plantskolan får hem dom. En Salix alba sericea, silverpil, har vi också planterat. Om fem år så hoppas vi att träden växt upp så att dom bildar en ny, grön, kuliss som blicken stannar vid.

Längs gången mellan huset och växthuset har vi en snygg ridå med Miscanthus sinensis . Gräsen är verkligen ovärderliga i en trädgård.

Nu blommar också fjärilsbuskarna, Buddleja davidii  ‘Peace’ och den är Amiralernas favorit. Som jag skrivit tidigare har vi ett rikt djurliv i trädgården. Varför flygfäna absolut skall in i uterummet vet jag inte. I går bar jag ut en dm-lång vårtbitare, en lite mindre, brun, gräshoppa och ett antal fjärilar. Värst är dock när fåglarna komme rin. Häromdagen kom det in en rödhake i uterummet o trots att jag öppnade så många skjutdörrar jag kunde så skulle dn absolut in i köket. Efter att han hade hängt i ljuskronan o bajsat på köksgolvet så fick jag äntligen ut honom i det fria igen. Blåmesarna o dom andra fåglarna har förresten börjat samlas vid fågelbordet o kommer o sätter sig på fönsterbrädet o knackar. Dom tycker tydligen att det är dags för solrosfrö men det tycker inte jag, dom får allt vänta några veckor.

Tyvärr så står våra höstgentianor för skuggigt och är därför väldigt sena i blomningen. Gentiana ‘Ettrick’, köpt på Linuddens plantskola, är först ut, inte helt utslagen än men visst är den vacker?

Första hösten köpte jag ett par små krukrosor och när dom blommat över inomhus så planterade jag dom i perennarabatten. En av rosorna finns kvar, den är fortfarande väldigt liten, ca 30 cm hög, men den blommar troget varje sommar och har knoppar kvar till julafton. Inget namn naturligtvis men en skönhet klarar sig säkert bra ändå.

Och så ett par dahlior. Först ut är en gul-orange dahlia. varmare i färgen i verkligheten.

Och sist en riktigt julröd dahlia. Båda dahliorna kommer från vårens frösådder. I morogn kommer en dahlia-expert på besök, jag får väl höra vad hon tycker om mina frösådda dahlior.

Annonser

~ av Inger Regebro på september 22, 2010.

Ett svar to “Ny kuliss i trädgården”

  1. prydnadsgräs är snyggt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: