Gentianor i oktober


Gentiana sp. från Peter Korn

Trots att oktober mestadels antingen varit regnig eller ovanligt kall, dvs en ganska tråkig månad för oss som vill jobba i trädgården, så fattar jag inte vad månaden tagit vägen! Vi har varit i Krakow några dagar så där gick det bort en del tid men resten av månaden verkar bara ha försvunnit nånstans i det grå.

Så här ledsna såg våra salixar ut i snön. Tack o lov så reste dom sig igen, nu får vi hoppas att det inte kommer mera snö innan dom tappat bladen.

Dahliaknölarna har i alla fall kommit upp ur jorden o står nu upp o ner i lådor i växthuset, det är meningen att dom skall flytta till det nybyggda varmförrådet i garaget när det blir färdigt. Lite nervöst har det varit med dom hårda köldnätterna men med hjälp av ett varmt täcke och en varmluftsfläkt så har dom hitintills klarat sig utmärkt. Jag har också tagit några fröer av dom vackraste dahliorna men eftersom dom flesta fröerna var från fyllda blommor så blev det inte så många fröer från varje kapsel.  Det gör ingenting för jag kan ändå inte ta hand om hur  mycket frösådda dahlior som helst men det skall bli spännande att se resultatet av frösådderna nästa sommar.


Gentiana ‘Eugens allerbeste’

I trädgården blommar fortfarande höstastrar o gentianor. Tyvärr så växer flera av våra gentianor för skuggigt, dom trivs väldigt bra o växer snabbt till stora tuvor och dom har massor av blommor men problemet är att utan sol så slår inte blommorna ut och det är lite tråkigt. Så snart Bosse hinner få det nya surjordspartiet färdigt så skall vi dela plantorna och flytta en bit av varje planta till det nya partiet där vi förhoppningsvis får se lite mera utslagna blommor.  Vi lämnar delar av nuvarande plantor på befintlig plats i surjordspartierna, dom fungera som moderplantor.

Gentiana ‘Blue Silk’  står lite soligare så där öppnar sig blommorna ordentligt. Den står inte lika fuktigt som övriga men ändå tillräckligt fuktigt för att den skall trivas o breda ut sig.


Gentiana scabra ‘Zuikoo Rindo’

Ovanstående gentiana står å andra sidan lite för torrt o måste flyttas till en lite fuktigare plats. Den får ett rödbrunt bladverk på hösten, som egentligen inte är så där väldigt snyggt mot den rosa blomman men den är ändå ganska trevlig o är värd att bevara.

Lökarna från Dix är planterade, en del i rabatterna, en del är planterade i krukor som jag sedan grävt ner i f d potatislandet. Där har vi också planterat alla dom frösådda trillium som vi fått från Marianne i Gemla, hoppas bara att åkersorken inte hittar lökarna. För säkerhets skull så tänkte vi sätta sorskrämmor i dom bänkarna. Om ni vet en en sorkskrämma som verkligen fungerar så snälla, tala om det för oss.

Som jag tidigare nämnt så överlevde vår förra gunnera inte vintern. En ny gunnera planterade på botten av det nedgrävda cementröret o så här såg det ut efter första frostnatten.

Nu är gunneran nattad för vintern. Vi passade på att göra det när det varit torrt o soligt några dagar. Som skydd för kylan har vi isolerat med rockwool + lite skumplastkuddar från kasserade trädgårdsdynor. Över detta ett plastklätt trälock så det inte regnar eller snöar in. Lätt som en plätt! Det fina med det här systemet är att det är lätt att lyfta på locket och kontrollera hur gunneran mår. Lyckas vi inte övervintra gunneran så här så ger vi upp.

Häromdagen hade vi besök i trädgården av en femåring. Han lånade sin mammas kamera. Det här blev en del av resultatet. http://pondpond.blogspot.com/, rubrik: Autumn Garden by DH. En proffsfotograf  i vardande? En sak märks dock tydligt, barn har ett helt annat perspektiv på trädgården än vad vi vuxna har.

Blå himmel o plusgrader, dags för lite trädgårdsarbete.

Annonser

~ av Inger Regebro på oktober 29, 2010.

4 svar to “Gentianor i oktober”

  1. Vilka undebara gentianor du visar, särskilt den där fyllda. Jag tror inte jag sett någon fylld Gentiana innan.

    Ha det bra, Kerstin

  2. Kerstin, jag köpte det allra första exemplaret av den dubbla gentianan 2003 på en plantmarknad i Frankrike Första exemplaret planterade vi i en kruka o placerade krukan i en sandfylld kallbänk. Plantan tvärdog. Ett nytt försök ett par år sedan med plantering i surjordspartiet misslyckades också. Tredje försöket, nu i Trosa, lyckades och plantan växer på sig ordentligt. Att den trivs här beror troligen på att den har det blött om fötterna under hela året, våra surjordsbäddar på gaveln liknar nästan mer en boggarden än en vanlig rabatt.

  3. tack för titten

  4. Vad kul att du länkade till Daniels bilder! Hoppas du hinner ta bilder på knopparna på rhododendron nu när det är lite solljus några dagar. Gentianorna är underbara, både på bild och IRL.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: