Frösåddstider

Nu är det hög tid för frösådd.  Det är förberedelserna som tar tid, inte själva sådden.  Först skall fröerna registreras, där skriver jag in varifrån dom kommer, tex SRGC (Scottish rock garden society) eller om det är från egen skörd. Jag skriver också in  när dom skall sås och om dom behöver kylbehandling, om dom är varm-eller kallgroende samt om dom kräver mörker eller ljus för att gro. Behöver dom annan jordblandning än min ordinarie så gör jag också en anteckning om detta. Slutligen skriver jag och plastar etiketter, plockar fram krukor och blandar jord och sedan är det äntligen dags för själva sådden.

I dag sår jag bland annat några Codonopsis bland annat frön från ovanstående Porslinsklocka,  Codonopsis lanceolata. Porslinsklockorna är inte fröäkta, dom korsar sig gärna med varandra och blir långt ifrån alltid lika plantan man hämtat frö ifrån, så det återstår att se hur resultatet blir.

Jag sår också frön från denna vackra Echinacea (solhatt) som jag inte har något namn på. Jag är rädd att det även där finns plats för överraskningar.

När det gäller just solhatten så bör man vid förökning av namnsorterna förlita sig på delningar av moderplantan. Från bland annat Echinacea ‘Magnus’ så förekommer det i handeln plantor från frösådder. Dom här plantorna saknar många av den ursprungliga plantans egenskaper så här gäller det att se upp och kontrollera att man verklgien får en planta som är en delning från den ursprungliga Echinacea ‘Magnus’.

Det kan verka dumt att så frön som man inte är hundra % säker på vad det blir men det är också spännande. Det kan ju bli något som är fantastiskt fint också.

 

Annonser

~ av Inger Regebro på februari 23, 2011.

3 svar to “Frösåddstider”

  1. frösådder är spännande oavsett vad man sår eller vad man får i sådden. Någon gång blir det ju jackpot och man får en ny odlingsvärd sort även om vägen dit är lång.

  2. Underbart!
    Frösådder är verkligen hur kul som helst!!
    Själv ska jag dyka ned i frölåddan och se om det kan vara hopp med gamla fröer. Dom har stått torrt och svalt, så om det gror återstår att se 🙂

    • Kamilla, lycka till med dina frösådder, har dina fröer stått torrt o svalt så är sannolikheten för att fröna gror ganska stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: