Full fart i dammen

Den här bilden tog jag för en vecka sedan, all is på dammen hade precis försvunnit och omedelbart så var guldfiskarna uppe för att leta mat. jag blir verkligen förundrad över att dom kan vara så feta o runda efter flera månader under isen. I går fick dom mat för första gången o oja vad hungriga dom var. Det går ju inte att räkna dom där dom far runt i vattnet men det var absolut mellan 40-50 guldfiskar som var och åt, den delen av dammen fullkomligt kokade.  Fiskarna hade sällskap av åtta grodor så jag insåg att det var bråttom att ta bort gräs mm från dammkanterna för snart har grodorna lagt sin rom och då blir det omöjligt att göra. Det blev därför gårdagskvällens jobb men vi insåg att kaveldunen får vänta tills temperaturen i dammen har stigit så man kan bada. Åtminstonde benen.

Jag var ute en liten tur tidigt i morse, Trillium nivale är nu utslagen men den vill ah sol för att visa allt.


Daphne mezereum

Den första tibasten har nu slagit ut och först ut var som vanligt ovanstående. Tyvärr är våra buskar ännu ganska små så dom kan ännu inte fylla hela trädgården med doft men man kan ju alltid passa på att rensa i dom rabatter som är närmast tibastbusken  så kan man njuta av doften medan högen av vissna blad o ogräs växer i lövkorgen.

Hittade Iris winogradowii när jag rensade i en rabatt i söndags. En växt till som håller på att bli övervuxen och behöver flyttas.

Till sist en bild på Iris ‘Frank Elder’  Lite mer orange o mindre gult på på kronbladen, dom upprättstående kronbladen blekare o mindre ådrade än släktingen Iris ‘Katharine Hodgkin’ men man behöver nästan ha dom bredvid varandra för att se skillnaderna.

I dag blir det inte så mycket trädgårdsarbete, ibland måste man sköta om sig själv också och så skall jag planera lite för en stor dag: För första gången skall vi sälja växter på en ‘riktig’ marknad. Vi skall var säljare på Trosa Marknad den 11 juni. DET är ett äventyr det.

Annonser

~ av Inger Regebro på april 12, 2011.

4 svar to “Full fart i dammen”

 1. Hej! Vilka underbara bilder som du bjuder på! Angående Trillium-sorterna, är de svårskötta eller klarar de zon 7 (där vi har vår stuga).

  • Hej
   Roligt att du gillar bilderna.
   Beträffande Trilliumen så vet jag faktiskt inte hur härdiga dom är men många lökar o perenner klarar sig ju nästan bättre i Norrland eftersom där oftast finns ett skyddande snötäcke hela vintern. Jag skulle absolut prova men se till att jag planterade den i mullrik men väldränerad jord. Men så är ju jag en obotlig optimist när det gäller växter o härdighet.

 2. Hej! Vilka underbara blommor och fiskar(!)ni redan har trädgården! Tyckte särskilt om den där blomman, som hette ”Frank”-nånting!! Apropå guldfisk, så har min Frank just gjort i ordning sitt nya akvarium. Det blev riktigt vackert!
  Lycka till! Vi hörs!
  Birgitta

 3. Undrar om jag inte har några lökar till övers, dom skulle ju kunna få åka med till Gotland i början av maj? Dom tar inte så stor plats så dom kan ni nog klämma in i rabatten vid altanen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: