Blommande Lewisia

1:a april skrev jag om lewisian som hade knoppar när den tinade fram, i går slog knopparna ut. Den verkar vara ovanligt blomvillig så den tänker jag ta frö från, en lewisia som blommar från tidig vår till sen höst är inte så dumt.


Colchicum hungaricum ‘Velebit Star’

Jag har flera gånger köpt likar av den ungerska ljusblomman, Colchicum hungaricum, men samtliga gånger har den visat sig ganksa kortlivad. I höstas köpte jag tio lökar av varianten ‘Velebit Star’ och jag har fördelat lökarna på tre olika sorters växtplatser, i ren vanlig, lerig, rabattjord, i surjordsbädden samt i ren sand. Den blommar självklart på alla tre ställena nu i vår, det som blir spännande är att se var den trivs bäst och om den i så fall kan bli lite mer permanent i trädgården.


A
ndrosace carnea ssp. brigantiaca

I går stod ajg i växthuset och skolade om en del plantor bland annat fröplantor från den vita kuddvivan ovan. Skolade också om några taklöksvivor,  Androsace sempervivoides, och karpaterblära,  Silene zawadzkii. i dag blir det lite mer omskolning av fröplantor och eventuellt lite genomgång av krukorna i kallbänkarna.


Saxifraga x salmonica

En av dom vackraste, gulbladiga bräckorna är Saxifraga x salmonica som blommar nu, den är tätare och har i mitt tycke vackrare blommor än Saxifraga sancta.

Nu är det full fart på grodorna i dammen, nio stycken såg vi på en gång vilket antagligen betyder att dom är betydligt fler. När fiskarna kommer till dom ställen där grodorna tänker lägga sin rom så puffar grodorna helt enkelt i väg guldfiskarna vilket ser väldigt roligt ut. Undrar om grodorna förstår att guldfiskarna äter grorommen? Paddorna är i så fall förståndigare för dom håller till i lilla dammen där dom bara har salamandrarna att vara rädda för.

Som sagt var, vi bor ju på landet med flera hästgårdar i närheten så synen ovan är väldigt vanlig och det tycker vi är väldigt trevligt att se. Sista tillskottet till menageriet i omgivningen är visst en bäver som enligt vittnesuppgifter håller till nere vid viken men av någon outgrrundlig anledning även går upp hit till oss i Oxhagen.

Nu lyser solen o det är tretton grader varmt. Dags för lite praktiskt arbete.


Annonser

~ av Inger Regebro på april 16, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: