Besök i Göteborgs botaniska trädgård

När vi ändå var på västkusten för att delta i  Nördlördagen hos Peter Korn så passade vi på att på söndagen besöka Göteborgs botaniska trädgård. Jag har aldrig tidigare besökt trädgården den här tiden på året och det mest överväldigade intrycket var rosa o blått. Rosa trillium, rosa rhododendron, rosa magnoliablommor och till det en alldeles knallblå himmel.  Vid växthusen blommade ovanstående Magnolia soulangea.

Första anhalten var lökbäddarna under tak, mycket var överblommat men det fanns fortfarnade både fritillarior och trillium att beskåda.  I sluttningen vid lökbäddarna växte en av mina önskeväxter nämligen den rosa varianten av Trillium grandiflorum som tagits fram just i Göteborgs botaniska trädgård, Trillium grandiflorum ‘Gothenburg strain’.

Lökbäddarna ligger ju bredvid växthusen och dörrarn astod öppna in till avdelningen med alla ljuvliga dionysior o andra kuddväxter. Tänk att ha ett sånt alpinhus!


Rhododendron oreodoxa v. fargesii

Vi gick sedan vidare till rhododendrondalen där det fanns så mycket blommande rhododendron att det nästan blev för mycket av det vita och rosa.

I rhododendron-dalen fanns också detta vackra partiet med strutbräken, oerhört vackert och effekten förstärktes av solen som strilande ner genom lövverket. En sådan sluttning vill jag ha och det är inte omöjligt att åstadkomma. Kanske ett projekt för nästa år?


Hylomecon japonicum

Där fanns också en växt som Hannu Sarenström talar sig varm för, nämligen skogsvallmon. En lättodlad växt som har den goda smaken att fram emot sommaren bli fullständigt osynlig när bladen vissnar ner.

När vi kom upp i klippträdgården, den som hela tiden varit huvudmålet för besöket, så fick vi se den enorma nyanläggning som Peter Korn varit med o skapat. På vänstra sidan har träden huggits ner och bergväggen frilagts, screepartier hade byggts och avsatser formats. Jag väntar med spänning på att se den här avdelningen när växterna tillkommit.

När vi befann oss i klippträdgården släpptes vattnet på i fallet, en ståtlig syn! Tänk att ha dom förutsättningarna när man skall skapa ett vattenfall.


Magnolia ‘Galaxy’

Nere vid vårt vattenhål, caféet, växte magnolian ‘Galaxy’.

Prunus spinosa ‘Rosea’

Jag vill dock avsluta med bilden av det som blev min stora förälskelse nämligen rosenslånet: Rosa girlander mot en blå himmel, kan det vara vackrare?

Annonser

~ av Inger Regebro på maj 3, 2011.

2 svar to “Besök i Göteborgs botaniska trädgård”

  1. Vilken underbar dag ni haft!!!!

  2. Ja det var en fin dag. Tyvärr fick jag ingen bra bild på körsbärsträdet som höll på o fällde sina blad vid dammen i Japandalen, det blev visst FÖR rosa för kameran, och jag glömde visst att berätta om det också.
    Men ett rosa slån att placera på baksidan av dammen, det måste jag bara ha tag på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: