Gotlandsvisit

Jag var en sväng på Gotland i veckan för bl a leverans av växter. Åkte från Nynäshamn i onsdags  förmiddag, resan var som vanligt långtråkig, åt en Biff a la Lindström serverad med massor av tunn sås antagligen för att försöka dölja den tråkiga konsistensen.  Så småningom så anlände jag till Björke och ovanstående vackra vy.

I värdinnans trädgård blommade det massor av lökväxter och andra vårblommor, bland annat blommade många sorters vackra Trillium.

Mängder av olika vitsippor finns det också i trädgården….

…och kallbänkarnas innehåll lovade gott inför vårens växtmarknader.

Det var mer än lökväxter som blommade i trädgården. Någon som kan gissa vad det här är för växt?

Efter att ha åkt runt och hämtat upp sparris, surbröd o andra godsaker från Gutaön så tillbringade jag den sista timmen i DBW:s botaniska trädgård.  Det första som mötte mig var att under en del stora träd hade den dåliga gräsmattan bytts ut mot  stenar, jag glömde att fråga varför men jag tror inte att det bara har skett av estetiska skäl.

Under ett av träden hade man byggt öar med variegerad kirskål, ett både smart och vackert sätt att hålla den på plats.


Adonis vernalis

På tempelkullen blommade våradonisen eller ‘tåskblome’ som dom gamla sa eftersom den blommar när det är dags att börja med torskfisket. Alltid vacker att se och för mig dyker barndoms- minnen upp och jag minns barndomens utflykter till Hoburgen med tusentals små gula solar som lyste på husryggens sluttningar. Det var väl ungefär då som våradonisen blev fridlyst och jag minns att pappa berättade om en av dom bofasta som yttrade sig om fridlysningen: ”Fridlyse sånt ogräs! Men de sägar jag di, kummar ha in i vedbodi, da åkar ha ut. Dvs då grävde han upp den.  Nu i efterhand så kan man väl säga att fridlysningen var bra, min upplevelse är att våradonisen på Hoburgen minskat mycket sedan 50-talet, troligen beroende på det sura nedfallet.


Helleborus foetidus

På tempelkullen blommade ockkså den greniga julrosen, precis som alla julrosor klart vackrast att ses underifrån.

Den stora magnolian hade ett mellanår när det gäller blomningen och var inte så översållad med blommor som besökarna är vana vid.

Pestskråpen blommade runt dammen och blommorna är så vackra så det är lätt att frestas att ta in den i trädgården. Tyvärr så är pestskråpen väldigt invasiv och det krävs en park modell större för att kunna härbärgera den.


Corylópsis spicáta

Skenhasseln var översållad med blommor och undrar om den skulle kunna trivas i Trosa? Blommorna är ganska stora och väldigt dekorativa på lite närmare håll.


Skenhasselns blommor.
Den här bilden behöver ni klicka upp för att kunna se hur vackra blommorna är.

Nu är solen snart över trädtopparna, dags för frukost o en fotorunda.

Annonser

~ av Inger Regebro på maj 8, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: