Morgonrunda i trädgården

 Just nu så jobbar vi för att få trädgården något sånär i ordning, får se om vi lyckas innan söndagens trädgårdsbesök. Vårt problem är att det är svårt att både göra nyanläggningar, hålla den redan anlagda delen i trim och lägga nästan en vecka på förberedelse för två växtmarknader. Det är bara att erkänna att vi inte lyckas med det pusslet och vi funderar därför på att dra ner på deltagandet i växtmarknader i maj månad och i stället hålla oss till arrangemang som anordnas i närheten. Det tål att tänkas på i alla fall.  Som det varit den senaste veckan så har jag inte ens upptäckt att vår Rhododendron Yakushimanum slagit ut på kullen, det såg jag först i går då jag tog mig tid till en trädgårdsrunda med kameran.

Den enkla dillpionen ovan har slagit ut men på morgonen har den inte riktigt vaknat än.

Den fyllda dillpionen kommer snart efter men den får gärna vänta några dagar för nog är den allra vackrast precis innan den slår ut?

Den här onamnade pionen,  har kommit lite längre, den slår nog ut i dag. Det är en pion som jag fått som liten planta och jag misstänker att det är en svavelpion som inte fått rätt färg.

En hel del tulpaner blommar just nu, den här tillhör sorten som bara blir blad efter några år. Om jag kommer ihåg så skall jag gräva upp dom, solbaka lökarna och se om jag kan få lökarna blombara igen.


Tulipa sylvestris

Den tulpan som är min absoluta favorit är tulpanen ovan med minne från min barndom, den som på gotland kallas för vildtulpan, Tulipa sylvestris. Den var också farmor Annas favorit och det förstår jag. Den kommer snällt tillbaka år efter år och förmerar sig dessutom. När solen lyser så slår den ut och blir en egen liten sol i rabatten och så doftar den dessutom helt underbart.

Samtidigt slår en annan doftande blomma ut på vår kulle,  den första av en matta av liljekonvaljer. Nu är det min favortittid, den allra ljuvligaste tiden på året, och egentligen borde man bara gå omkring,  njuta av blomprakten och andas in alla ljuvliga dofter.


Trillium grandiflorum

Vi har lyckats få in klungor av Trillium grandiflorum i varenda surjordsrabatt men det gör inget, den är så oerhört ren o vacker i formen.


Trillium grandiflorum fl pl

Den fyllda trilliumen slår nu också ut, nästan omöjlig att få tag på utom på STA:s växtmarknader. Plantskolorna har gått över till att marknadsföra o sälja Trillium grandiflorum ‘Snowbunting’ en trillium som inte är riktigt fylld utan mera dubbel. Vackrare säger plantskolorna men jag tror inte det är hela sanningen. Den lär vara betydligt lättare att föröka och då är det lätt att ta till epitet ”vackrare”. Jag föredrar ändå den vanliga fyllda trilliumen men visst är den långsam, det blir inte många nya stänglar per år o planta.

Slutligen:
Jag tog i går en promenad ner till den öppna dalen där lärkorna brukar ha sångfest så här års, där havsörnen hänger så högt i skyn så den är närmast osynlig och där strandskatan o andra fåglar promenerat omkring o letat mat. Dom åkrar där det enligt ryktet skall planteras energiskog som skördas först efter trettio år. Ryktet säger också att det sprutats rejält med Round Up för att få bort all annan växtlighet på åkrarna.
När jag kom ner dit så var det tyst! Inte en lärka som drillade i skyn och åkrarna låg gråbruna o sterila som ett månlandskap. På vägrenarna grönskade fortfarande gräset men i dikena som brukar vara fyllda med grodyngel var det tomt. Jag måste erkänna att jag blev gråtfärdig.

Till att förstöra naturen på det här sättet får man EU-bidrag! Och det fastän man nu kommit underfund med att odling av energiskog inte alls är skonsamt mot miljön….

Annonser

~ av Inger Regebro på maj 18, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: