Full fart i trädgården


Felis silvestris catus  ‘Mozart’  väntar på att pionerna skall blomma.

Det är full fart i trädgården, både ogräs och plantor växer oss över huvudet och för tillfället så är det bara en familjemedlem som tar det lugnt, nämligen Mozart som har hittat sitt favoritställe bland pionerna. Där vid husgaveln är det dessutom lä och det blåser inte halv storm som i resten av trädgården. Vi brukar vara ganska skyddade för hårda vindar men  den här västvinden, 11 m/ sekund enligt SMHI, den skakar om både växter o människor.

Svavelpionen har slagit ut men är omöjlig att fotografera i blåsten så ni får nöja er med en bild av en av knopparna. Det är bara att hoppas att blommorna inte blåser sönder så jag kan fotografera den i morgon. Inte ett enda frö gav den förra året, jag har fått rådet att ha två plantor  och pollinera dom med varandra för att få en bra frösättning, vilket låter logiskt, det är bara det att mina två plantor inte blommar samtidigt eftersom den ena plantan står mitt i solen och den andra står soligt. Samma sak gäller för Meconopsis punicea, med två plantor får man livskraftigt frö, det är bara det att dom två plantorna är inte heller i fas fast dom faktiskt står bredvid varandra så det experimentet verkar också svårt att genomföra. Det är bra med goda råd men inte alltid så enkelt att genomföra.


Cassiope mertensiana var. gracilis

Kantljungen blommar också på flera platser i trädgården, plantan ovan i  kanten på ett torvblock i surjordspartiet. Den har nästan helskugga, får bara sol en liten stund mot kvällen.


Cassiope ‘Badenoch’ på bilden ovan har nästan full sol hela dagen och är planterad i ett tråg med en jordblandning av ca 50% planteringsjord och resten sand. Båda verkar att trivas lika bra, vi får se vilken planta som lever längst. Min erfarenhet av Cassiope är att dom efter några år blir spretiga o fula vilket gör att man måste förnya dom med sticklingar ganska ofta. Vilket jag naturligtvis alltid glömmer!


Berberis thunbergii ‘Tiny Gold’

Högst upp i överkanten på södervända stenpartiet står en liten berberis och lyser som en fyrpåk i kvällssolen. Det finns en hel rad med små berberis i handeln numera, både gula, röda röda m gröna kanter osv. Vi har några stycken, dom flesta hittade vi på vår första resa i Polen.


Corydalis flexuosa

Corydalis flexuosa har vi planterat i surjordspartiet på ett ställe där det är sol i stort sett hela dagen. Den tackar genom att vara späckad med blommor. tidigare har vi försökt odla den i halvskugga i torvpartiet men inte lyckats, den har fört en väldigt tynande tillvaro i ett par år och sedan försvunnit.


Podophyllum hexandrum

Jag avslutar med vårt fotblad som vi köpte av Gösta Franzén i Gemla när vi besökte Gösta och Mariannes trädgård första gången.  Klickar ni upp bilden och tittar till höger i blomman så ser ni att även en gräshoppa kan uppskatta en vacker blomma.

Ha det gott där ute i blåsten!

Annonser

~ av Inger Regebro på maj 25, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: