Och det blommar och blommar…..

Iris laevigata  ‘Rose Queen’

Varje gång en stor växtgrupp, som t ex pionerna blommat över, så tänker jag att jaha, nu är fägringen över i trädgården. Så urbota dumt tänkt för naturligtvis finns det massor av växter som ännu inte blommat även om vi själva tycker att vi behöver förstärka sensommar- och höstblomningen i trädgården.

Just nu är det hostorna som blommar med stora blomklasar och nog är det förunderligt att dom orkar med en sådan riklig blomning i den här värmen och torkan.


Acanthus hungaricus

Även akantusen börjar nu blomma. på fyra år har beståndet blivit så tätt så det är nödvändigt med en rejäl delning i höst. Dessutom har den frösått sig lite här och var så jag har redan några plantor på tillväxt. Akantus är verkligen en växt med karaktär som tillför både snygga blad och vacker blomning till rabatten.

Clematis integrifolia och en stormhatt har trasslat in sig i varandra såpass så det är svårt att se vem som är vem.


Clematis Huldine

Klematisen med namnet ‘Huldine’ planterades för två år sedan. Förra året la hon sina 1,5 meters rankor över en del av rabatten så i år gjorde jag ett stöd till henne av salixpinnar. Alldeles för klent stöd visade det sig i år  började Huldine, liksom dom flesta av våra klematisplantor,´sätta en väldig fart och är nu alldeles översållad av blommor.


Clematis ‘Huldine’ från baksidan

En blå, okänd klematis har också överraskat med massor av blommor jag förstår verkligen inte att dom kan frodas så i vår jord som nu i torkan har flera likheter med cement än med matjord. Även dom olika varianterna av Clematis integrifolia  har burit sig år på liknande sätt och vi har börjat fundera på om klematis faktiskt trivs i den styva leran men behöver ett par, tre år för att acklimatisera sig.

I övrigt så har inte så mycket gjort i trädgården dom senaste veckorna, dels p ga av tidsbrist, men mest beroende på krånglande ryggar mm.  Ogräset regerar i dom flesta rabatterna och det är dessutom torrt så det dammar. Förståeligt nog så håller vi verkligen tummarna för att det blir regn i kväll.  Våra snälla och energiska besökare från Spanien klippte häckarna och slog av ogräset i rosenträdgårdens gångar med trimmer samt band upp alla tomater så någon total katastrof är det inte. Snart åker vårt lilla solsken tillbaka hem och då får jag hur mycket tid som helst till att rensa rabatter, men oj, vad jag kommer att sakna henne.

Älskligaste blomman i vår trädgård just nu!

Annonser

~ av Inger Regebro på juli 14, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: