Nyanläggning o upprensning


Innan upprensningen var rabatten till höger helt överväxt av geranium varav dom flesta nu åker på komposten.

Det har nu gått fyra år sedan vi planterade perennerna på vallen genom att gräva ett fyrkantigt hål och helt enkelt lyfta ur perennerna ur dom bruna plastlådorna o sätta ner dom i hålet. Ingen sortering eller övertänkt planering alls, det gällde bara att få växterna i jorden så dom hade en chans att överleva den kommande vintern. Nu är det knökfullt på vallen, allt är i en enda röra eftersom en del perenner trivts lite för bra i den Sörmländska myllan och spridit sig ohämmat.  Ett av höstens projekt är därför att rensa på vallen, slänga det vi inte vill ha kvar o dela på resten. På så sätt får vi plats att plantera nytt, här skall bland annat bli plats för en hel del pioner samt lite flera  höstblommande växter.

Så här blev det när vi gjort första biten och också utvidgat rabatten till vänster om den stora stenen. till höger har vi planterat bland annat olika iris, dianthus, echinacea, en gul prästkrage ‘Brodway lights’ och delat på två sammanväxta funkior. Av geranium finns nu bara två små tussar kvar mot stenen, en rosablommande och en ‘Jolly Bee’, och varenda frösådd geraniumplanta skall rivas upp, jag lovar. Det här innebär att dom två pionerna som växer där fått en ny chans.

Bosse har också grävt en ny rabatt bakom det blivande växthuset, bild av planteringen kommer senare.


Rudbeckia fulgida var. sullivantii ´Goldsturm´

På vallen står också en gul strålrudbeckia som vi tänkte flytta längre ner i rabatten men det blir nog bara flytt av en del av plantan för den är faktiskt väldigt snygg mot den mörkbladiga pelarboken.


Sorbus ‘Dodong’ och Echinacea sp.

Två växter som också passar bra att ha tillsammans är Ullungrönnen, Sorbus ‘Dodong’, och den rosa solhatten ‘Echinacea sp.  Om ni klickar upp bilden så  ser ni att mitten av solhatten matchar rönnens frukter. Snyggt tycker jag.

Det mesta av sommarens blomning är nu över. Den vita stormhattens blommor sjunger också på sista versen. Tyvärr så har namnet på den här rent vita stormhatten försvunnit.

Nu när dom flesta perennerna blommat över så får vi trösta oss med blommande pelargoner och fuchsia. I år har jag haft planterat en hel del krukor och resultatet har varit bra, jag har t om lyckats med fuchsiorna i år.

Nu skiner solen igen, dags för lite trädgårdsarbete.

Annonser

~ av Inger Regebro på augusti 26, 2011.

5 svar to “Nyanläggning o upprensning”

  1. Ser fint ut, men synd att slänga geranierna, det gör jag nästan aldrig, fortfarande! Kan ni inte slänga dem i en påse och ta med till Bergianska, om ni kommer dit nästa helg? 🙂 Mia

  2. Tyvärr Mia, om vi kommer till Bergianska så blir det en snabb visit på vägen hem, Vi åker i så fall tåg, har övernattat i Stockholm och har därför ingen möjlighet att ta dom med oss.
    Jag kan jordslå resterande geranium om du har möjlighet att komma hit o hämta dom.

  3. Men, kära vän, oj det var ju inget besvär jag ville skapa! Men, självklart kan jag komma och hämta, har ju talat om besök tidigare! Ska se vad jag kan tänkas ha i utbyte till er fina trädgård i så fall? Skulle ju onelligen vara kul att ses! Själv åker jag till Wij imorgon och har släkten här på födelsedagsfirande på söndag… Kanske när ni kommit hem?

  4. Nej, inte ville du ställa till besvär, det förstod ajg väl, ville bara förkalra hur läget var inför Bergianskas höstfest. Vi brukar ju sälja växter där men så blir det inte i år.
    Det skulle vara roligt om du kom hit en sväng, det finns säker mer att gräva upp om du vill ha. Jag är ju hemma nästan jämnt, du kan väl maila mig så får du vår planering.

  5. Jag kommer hur gärna som helst (självklart) och mailar också! Kramar! 🙂 Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: