Höst i trädgården

Crocus speciosus

I dag har vi en riktig höststorm och regnet öser ner så jag fick äntligen tid till att sätta mig vid datorn och uppdatera bloggen, det har varit lite stressigt på sistone. Hemkomsten från Italienresan blev nämligen ett ganska hårt uppvaknande, från sol och en temperatur på + 27 grader i medlehavet hem till hösten i Sverige. Tack o lov så stannade vi några dagar i Krakow på hemvägen där vädret var ett mellanting mellan den Italienska sommaren och den Svenska hösten.

Först tog det ett par dagar att landa i verkligheten igen, sedan insåg vi hur mycket det var som måste åtgärdas innan kylan kom. Nu börjar vi kunna sakta ner, några av tulpanlökarna skall fortfarande i jorden och det är några fortfarande gröna gladiolus som skall tas upp + en massa annat småfix men alla begonior,  fuchsior och annat icke härdigt växtmaterial är nu inne i värmen och Bosse har fått upp nästan alla stolpar och fäst Allox-staketet så efter nästa helg så kan vi andas ut, det blir ingen katastrof även om vintern kommer tidigt.


Colchicum aggripinum, Nättidlösa

Fortfarande är det några tidlösor som blommar men dom sjunger på sista versen. jag har satt några nya sorter i höst och hoppas att dom kommer igen nästa höst.


Clematis vitalba, Skogsklemats

För ett par år sedan så dök det upp en självsådd klematisplanta i en av våra lite mera undanskymda rabatter. Plantan växte på ganska bra men den blommade inte och inte förrän nu i slutet på september så uppenbarade den sitt rätta jag. Det är en klematis vitalba som frösått sig. Grannen i Visby hade en enorm skogsklematis i en tall och det är troligen frö från den som liftat med någon växt till Trosa. Den kan ju bli ganska invasiv så först tänkte jag gräva upp o förpassa den till komposten men så kom jag på, uppe på kullen mot stora vägen…där kan den få breda ut sig. Så det blir klematisflytt i vår.


Ricin-blomma

Jag sände efter en del frön från Chiltern Seeds i våras, bland annat skrev jag efter frön från två sorters Riciner, en storväxt grönbladig och en rödbladig. Så småningom så visade det sig att en del plantor fick röda stammar och gröna blad vilket var väldigt vackert även om tydligen fröna till den gröna ricinen var fritt pollinerat. Det dröjde länge innan just dessa plantor började blomma men den var väl värd att vänta på. Skada bara att det inte hann bli några mogna frön, ja dom frökapslar som finns verkar vara tomma så som det ofta är när det gäller korsningar. Nu är det bara att hoppas på att några av fröna från dom grönblommande plantorna har hunnit korsa sig med dom rödblommande så jag får lika vackra ricinplantor till nästa år.


Tricyrtis ‘Black-Berry Mousse’

Skuggliljan ovan blommar än trots att vi haft frost men kompisen nedan gav sig efter första riktiga frosten.


Tricyrtis  ishiiana


Meconopsis quintuplinerva

Till sist en bild på den lilla bergvallmon som jag köpte på växtmarkanden i Vislanda i augusti, Den har fått för sig att det redan är vår eller så har den kanske läst Runeberg och instämmer med honom om ”den vår de svage kalla höst”

Nu skall jag gå o sätta mig och sticka på en tröja till vårt älskade barnbarn Elenor och sända en tanke till stackars Ganna, 91 år som våra styrande vill neka att leva sina sista år med sin familj. Jag kan mycket väl sätta mig in i hennes situation, jag som har två barn bosatta utomlands. Vi svenskar jublar när en svensk 92-åring flyttar till Thailand och bosätter sig hos sin son men nekar personer i samma situation att flytta till sina anhöriga i Sverige. Skrämmande!!

Annonser

~ av Inger Regebro på oktober 18, 2011.

2 svar to “Höst i trädgården”

  1. Ännu blommar det fint hos dej, här har det varit regnigt och blåsigt och jag har knappt satt näsan utanför dörren. Skuggliljan var underbar i färgsättningen. Hörde att den gamla damen får stanna (så länge i alla fall) Nog har vi råd att ge henne den tryggheten de sista åren av sitt liv, det är inte lätt att bli gammal och sjuk utan vänner och anhöriga.
    Ha det gott!

  2. Fast efter nästa frostnatt är det kanske bara höstastrarna och lite till som finns kvar.
    Jag såg precis ett program på SVT1 som handlade om hur Rickard Wolfs släktingar nekades inresetillstånd i Sverige i samband med andra världskriget med motiveringen att om dom fick komma till sina släktingar i Sverige så skulle Sverige översvämmas av judar.
    Nu heter det att om Sverige låter Ganna stanna så blir vi invaderade av dementa pensionärer som kommer att kosta Sverige en massa pengar (Tobias Billström) jag blir faktiskt mörkrädd! Min far var med och tog emot båtar med flyktingar från Baltikum och Tyskland, utmärglade vuxna och barn med dysenteri, långt ifrån alla överlevde båtfärden. Han glömde aldrig Sveriges svek!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: