Vinterförberedelser

‘Ice Det är en vecka sedan jag tog ovanstående bild, nu har bladen fallit på korkskruvshasseln.  Växterna går i vila och förbereder sig för vintern.

Det har varit en lång och varm höst vilket jag är tacksam för, jag har t om hunnit gå igenom samtliga krukor i kallbänkarna och har därmed förhoppningsvis sparat många timmars arbete i vår. Nu är kallbänkarna fyllda med krukor och alla aurikler är står i växthuset omgivna av skålar med balsamterpentin som förhoppningsvis håller mössen på avstånd.

I dom upphöjda bäddarna i kökslandet står nu lagret med buskar och träd, pioner och trillium nedgrävda, spännande att se till våren hur dom klarat sig.

Kvar att plantera har vi tre vindruvsplantor och ett mullbär som säkert mår bättre av att komma i jorden än att övervintra i krukan. Lite pyssel har vi kvar,  platanen, kejsarträdet och den äkta kastanjen  skall få på sig lite vinterkläder och lite isolering till vilket jag bland annat tänker använda dom torra löven från korkskruvshasseln.  Och så skall jag för en gångs skull planera framåt för även om jag lovat mig själv att dra ner på frösådderna så vet jag att det ändå blir en del, därför skall jag  i morgon åka till Nora Trädgård och köpa två säckar Emmaljunga såjord som jag ställer i varmförrådet. Att kunna blanda egen jord vintertid räknar jag inte med efter dom senaste två vintrarna.  Med så mycket kvar att göra vill det till att jag skärper till mig och kommer ut o igång i morgon bitti, nästa helg är det 1:a advent och jag planerar att åka till Krakow o baka pepparkakor.

Ovanstående klematis har vunnit priset som årets långblommare, att blomma oavbrutet från början av juli till halva november är faktiskt otroligt.


Rosa ‘Ice meidiland’

En del marktäckande rosor kommer god tvåa, blir det inte snö så kanske vi kan plocka rosor till julbordet. Prognosen sägs vara god för en mild vinter så vi kan ju alltid hoppas. Rosa  ‘Ice Meidiland har tyvärr blivit för stor för den plats den står nu och skall få göra dom andra Meidiland-rosorna sällskap runt kanten på stora dammen.

Rosor har man dessutom glädje av även när hösten kommer och nyponen lyser på långt håll.

Vi kan också fortfarande njuta av den blommande ljungen. Ljungplantan ovan har fått klara sig själv efter det att vi planterade den på kullen vid flytten för fem år sedan, den greniga julrosen har självsått sig.


Helleborus foetidus, grenig julros

Tack vare den varma hösten är den greniga julrosen knoppar redan framme ur sitt hölje men av erfarenhet så vet jag att  dom knopparna klarar vintern galant.

Det är nu fem år sedan vi flyttade våra växter från Visby till Trosa, fjorton båtresor med bil och släp knökfulla med växter, vilket innebar resor i stort sett varje helg hela hösten. Hur orkade vi egentligen?

Annonser

~ av Inger Regebro på november 19, 2011.

3 svar to “Vinterförberedelser”

 1. Oh, vad ni har jobbat på! Det ser jättefint ut! Även här återstår ett och annat att gräva ner, men det mesta har faktiskt fått åtminstone jordslagning av det som ska. Här bör man också planera frösådderna, men jag tänker inte dra ner på det den här vintern! Ha en jätteskön resa nästa helg! Kram Mia

 2. Fantastiskt vilken trädgård ni verkar ha.
  Otroliga mängder med växter och vilket jobb.
  Frösådderna försöker jag ochså dra ner på men det är svårt.
  Jag kommer ju inte upp i de nivåerna som ni verkar ha.

  Ha en riktigt fin resa.

  Gunilla

 3. Mia, du har en dillpion i kruka som väntar på dig!
  Gunilla: frösådder tar sån otrolig tid, inte att så men väl att skola om och skola upp. Just nu så har vi en hel del perenner som måste delas till våren, bla gentianor och corydalis (nunneörter) så det kommer att finnas en hel del till försäljning i vår ändå. Fast några frösådder blir det från egna plantor och från SRGC. Sedan är det ju så att stommen i trädgården är dom växter vi tog med från trädgården på Gotland, utan dom hade vi haft en ganska tom trädgård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: