Julmarknad o julkrubbor i Krakow


(L
ägg märke till Mariakyrkans torn i bakgrunden, ni kommer att känna igen formen på tornen i flera av bilderna på julkrubbor längre ner i inlägget)

Besöker man Krakow så här års så måste man naturligtvis  besöka julmarknaden med dess fantastiska utbud av hantverk och julpynt. Själv önskade jag att jag haft en rejäl koffert med mig och kunnat frakta hem en hel uppsättning vackra glaskulor målade enligt Polsk tradition. Nästa år skall jag nog ha med mig ett tomt handbagage som åtminstone rymmer två lite större glaskulor att hänga i vardagsrumsfönstret, vem vet, det kanske finns några glaskulor kvar när jag åker dit till Nyår?

Det finns en hel del till salu på marknaden som vi kanske inte är så vana vid, t ex den här pepparkakan i form av en påve. Det finns många stånd som säljer mat och dryck av olika slag, allt med anknytning till den polska mattraditionen. På den här julmarknaden säljer man inte korv o bröd, man säljer piroger, kryddstark traditionell korv,  fläskben,  surkål mm.

Lite gatuunderhållning hör också till, titade noga men hittade inte förklaringen till hur hon kunde sitta, som synes, endast buren av luft.


(Jag ber om ursäkt för det dåliga fotot, jag hade glömt kameran hemma o hade endast mobilen till hands)

Kvällstid så fanns det också gatumusiker på torget, inte som i Sverige m fiol eller dragspel, nej i Krakow tigger man pengar med hjälp av flygel. Ganska självklart egentligen med tanke på all klassisk musik som finns att tillgå i stan, vill man så kan man gå på konsert o lyssna på klassisk musik alla kvällar i veckan.  Själv hade jag i onsdags kväll nöjet att lyssna till en utmärkt konsert som gavs av Krakows philharmoniska orkesters kör. Inträdet var som alltid väldigt rimligt, 25 Zloty, ca 55 Sv kr, och då ingick ett glas vin som serverades efter konserten. Programmet innehöll körmusik av polska kompositörer och två av dessa var själva där och kunde motta puplikens hyllning.

Syftet med torsdagens besök på marknaden var dock inte att shoppa utan jag var där för att beundra alla dom vackra julkrubborna som lämnats in till årets julkrubbe-tävling.  Mellan kl 10.00 – 12.00 första torsdagen i december så lämnar dom som vill vara med i årets tävling om den vackraste julkrubban sina krubbor för registrering.  När krubborna registreras så placeras dom runt foten av statyn av nationalpoeten Adam Mickiewicz som står mitt på torget.

Att tillverka dom här julkrubborna är en gammal tradition som uppstod i början av 1800-talet och ofta går i arv i generation efter generation inom en o samma familj. Inspirationen för själva formen på krubban är ofta Mariakyrkan, belägen vid torget i Krakow, eller någon annan av stans många kyrkor.
Många av dom som tävlar med sina julkrubbor är arkitekter eller konstnärer. men även dagis- och skolklasser är med och tävlar. Tillverkningen av krubbor är en helt o hållet en ideell verksamhet, ingen är avlönad för att göra dom, även om jag hörde en svensk turist påstå det, utan belöningen är äran av att ha vunnit.  Efter det att tävlingen är avgjord säljs dock ofta dom vackraste verken till muséer eller privatpersoner och på så sätt kan skaparen av en vacker julkrubba få lite ekonomisk ersättning för alla nedlagda timmar.

En farbror stod och försökte sälja sin krubba från förra året men tyvärr så förstod han bara polska så jag kunde inte fråga vad den kostade.

En stolt skolklass med sin krubba.

Efter det att krubborna registrerats så bärs dom bort till scenen och presenteras.  Krubborna är sköra och det är inte lätt att flytta dom, då är det praktiskt om dom är i två delar, se ovan, så dom är lite lättare att flytta.

Att frakta julkrubborna till scenen genom en tät folkmassa är inte lätt, straxt efter det att jag tog det här fotot så ramlade den största spiran.

Ett par bilder på ett par av julkrubborna sparade i ett lite större format.

Om ni klickar på bilderna så kan ni få en uppfattning om vilket oerhört arbet som läggs ner på julkrubborna. Många, många arbetstimmar går det åt. Själva skall vi besöka Historiska muséet i Krakow i mellandagarna och beeskåda krubborna lite närmare.

Till sist en bild av den huvudsakliga anledningen till mitt besök i Krakow, pepparkaksbak med Elenor och det kan tilläggas att hon skötte kaveln som ett proffs!

Annonser

~ av Inger Regebro på december 3, 2011.

5 svar to “Julmarknad o julkrubbor i Krakow”

  1. Tack för fina bilder – gör absolut inget att bara har mobilen, det är ju så kul att se! Borde nog åka till Krakow någon gång! Ha en trevlig 2:a advents-helg! 🙂 Mia

  2. Vad häftiga krubbor det fanns. Det ligger en hel del pyssel bakom!

    Den i luften sittande tjejen var väldigt mysko! Måste ju ha med käppen att göra, men hur??

  3. Krakow är en väldigt trevlig stad och jag skattar mig lycklig att få besöka stan så ofta. Vänliga, hjälpsamma människor, trevliga restauranger med priser som gör att man verkligen har råd att besöka dom bästa (gäller oss turister) och matmarknader som är en hel upplevelse i sig. Rekomenderas!

  4. Tjejen som liksom sitter i luften har en ställning i metall under kläderna. Den går från käppen i i ärmen, går runt hennes midja osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: