Vi klarade det!


Tomten 24 februari 2006

Så här såg det ut när vi var och tittade på vår blivande tomt i februari 2006, en viltåker och en 1000 kvm stor kulle. Det var faktiskt för kullens skull som vi fastnade för den här tomten, helt ovetande om vad som fanns under all snön.

Första oktober var grunden lagd till huset och växthuset var uppe.  Det var då vi började ana vad vi gett oss in på. Hela den platta delen av tomten bestod av styv lera, egentligen bestod den av lermassor som lagrats på botten av en älv eller sjö. Dessutom väldigt blött. När jag nu ser hur tomten såg ut hösten-06 och våren -07 så är jag förvånad över att vi inte såg det som oöverstigligt att förvandla lervällingen till trädgård.

Hela hösten -2006 så såg mina veckor ut så här: Måndag till torsdag- gräva upp växter i trädgården i Visby och packa dom i bruna plastbackar och vad som annars fanns till hands och packa släp o bil. Fredag, förbereda middag som vi kunde äta på båten plus städa huset och ställa in fräscha blombuketter, för det slog aldrig fel, så snart vi åkt iväg på fredag kvällen så ringde vår mäklare o talade om att han hade spekulanter och ville ha visning. sedan färjan till Nynäshamn och bilfärd till Trosa. Lördag o söndag jordslagning av växter, samtal med byggmästaren o annat som hör ett husbygge till.  Söndag kväll, hemresa med färjan. Fjorton resor tog det att få med så mycket som möjligt av växterna från trädgården i Visby till tomten i Trosa. Hösten 2006 var tack o lov lång och varm och till Advent var vi färdiga med flytten av växterna. Och vi var hjärtinnerligt trötta på att åka färja. Nu efteråt undrar jag över hur vi orkade? Bosse hade ju ett arbete att sköta också .

Våren/sommaren 2007 kom och vi kunde konstatera att dom flesta av dom flyttade växterna hade överlevt flytten. Lite bilder finns här: https://ingerr.wordpress.com/tradgardar/trosa/flytt-av-en-tradgard/.

Nu har det gått fem år sedan hösten 2006 och vi har nu en trädgård igen, det behöver fixas till lite här o var men i stort sett så är standarden acceptabel även om den inte skulle duga för Englands ‘The Yellow Book’.

Vad vi kan konstatera nu efteråt är att det inte mycket blev som vi planerade. Första snabba utkastet såg ut som nedan, en snabbt hopkommen skiss som vi gjorde samma morgon som vi fått reda på att vi skulle få besök av grävmaskinen som skulle planera ut lerhögarna efter bygget.

Men i verkligheten blev det så här:

Om man klickar upp ovanstående bilder så ser man att det är ganska stor skillnad på första skissen o det slutliga resultatet. Det är därför det är så bra att låta en trädgård växa fram efter hand. Visst återstår det en hel del att göra, till exempel bäcken/vattenfallet som vi vill anlägga uppifrån kullen samt färdigställandet av alpinhuset.

Här är några bilder som visar lite av hur trädgården såg ut i somras:

Stenpartiet på framsidan av huset. Mest vår- och försommarblomning eftersom många stenpartiväxter blommar tidigt på säsongen. Två år sedan vi anlade rabatten men redan till våren behöver en hel del av kuddväxterna delas. Det mesta trivs här och växer så det knakar.

Surjordspartiet på norra gaveln av huset.Två surjordsrabatter, som i praktiken är våtbäddar, fyllda med rhododendron, magnolior och många olika sorters Trillium samt orkidéer. Torvblocken har inte fått någon specialbehandling utan har blivit helt överväxta med mossa på fyra år. En rolig detalj är att rhododendron och soldanellor frösår sig i torvblocken.

‘Runda’ surjordsrabatterna på baksidan av huset. Fler rhododendron, magnolior, liljor och andra växter som trivs i lite surare jord. Inte så fuktigt som i rabatten ovan men även den här rabatten klarar sig utan bevattning på somrarna. I samband med anläggningen av tomten anlade vi en bevattningsbrunn dit bland annat allt regnvatten från taken leds. Det har visat sig att det enda vi vattnar är nyplanteringar, kallbänkar samt kökslandet/bänkgården.

I juni/juli domineras perennaslänten av olika sorters iris och dagliljor. Dom gulvita och brunlila irisen i förgrunden kommer från mitt barndomshem och var min farmors favoriter. Även här krävs en hel del delningar i vår, delningar som sedan hamnar på vårt försäljningsbord.

Vi har planterat en hel del träd bland annat Acer ‘Bloodgood’ som syns i förgrunden på bilden. Så här ser trädgården ut om man står på baksidan av rabatten som går mellan huset o växthuset.

Stora dammen med näckrosor, iris mm. I den här dammen finns ingen dammduk, den är en grävd ‘naturdamm’ som dessutom ingår som en del av dräneringen av tomten. Här bor i dag ett trettiotal guldfiskar, ca hälften av det antal som fanns innan hägern började använda dammen som sitt matförråd, här bor också ett antal grodor, paddor och snokar. I dag  ligger det ett finmaskigt nät över dammen.  Eftersom trollsländorna inte längre kommer åt vattnet p g a nätet så håller dom numera till vid den lilla dammen som dessutom hyser liten o stor vattensalamander. Plus grodor o paddor förstås, dom finns överallt i trädgården.

Pionrabatten sedd från stigen till växthuset.

Och tittar man åt vänster så kan man glädja sig åt blommande liljor och riddarsporrar.

Bakom växthuset ligger köksträdgården som används dels till grönsaker, dels för förökning av perenner och under hösten o vintern även till förvaring av plantskolans buskar o träd.

Som sagt, en del återstår att göra, kullen har vi knappt börjat röra än, men det mesta o största arbetet är gjort. Sedan kommer naturligtvis en del att förändras även under kommande år, det hör till sakens natur. men nu tycker jag att vi ärligt kan säga: Vi klarade det. Vi klarade att flytta vår trädgård från Visby, över Östersjön, till Trosa.

Annonser

~ av Inger Regebro på december 13, 2011.

8 svar to “Vi klarade det!”

 1. Jättefint ni har fått det bara på några år! Vad ni måste ha slitit!!
  God och Gott önskas er!!

 2. Det har inte känns slitigt, kanske för att vi har tagit oss an en liten bit i taget. Hela anläggningen av trädgården har känts o känns som ett stort äventyr, ja hela flytten till Trosa förresten.

 3. Helt fantastiskt, tack för titten!

 4. Oj, blir stum av beundran över så fint ni fått till det! Härligt! Växterna ser verkligen frodiga ut! Skickligt!

 5. Så fint ni har det! Roligt när allt jobb gett så underbart resultat och visst är det så att den ursprungliga skissen ofta bara är en vägledning och planerna förändras lite allt eftersom.
  Önskar dej ett underbart 2012
  Gott Nytt År
  Blomkärringen

 6. Vilken intressant berättelse och oj vilken energi ni har ! Men det ser fantastiskt fint ut efter så kort tid. Hittade hit efter en sökning på Google, tittar nog in igen.
  Lisa/Lisas trädgård

 7. Fantastiskt vilket jobb. Jag har precis samma utgångsläge som Ni hade med nybygge på styv lera, jag har dock inga växter att flytta utan får börja på 0. Hur la ni själva grunden för tomten? Vad la ni över leran? Dränerade ni överallt? Jag är nybörjare och känner det lätt övermäktigt… Tar gärna emot tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: