Kallt!!

Tittar ut på en totalt frusen och stilla vintervärld, – 17 grader är ingen önsketemperatur för trädgården och just nu är jag tacksam för snön, 20 cm skyddar i alla fall till en del.  Dom nästan utslagna blomknopparna på vinterkörsbäret lär inte slå ut efter den här köldknäppen men dom har ändå glatt mig i några veckor när jag följt deras utveckling.

Det var  väldigt stor aktivitet vid fågelborden i går och eftersom fåglarna brukar spå väder bättre än SMHI så förväntade vi oss mera snö men det var kölden som fåglarna bunkrade upp inför. I går var här, förutom dom dagliga besökarna blå- o svartmes, talgoxe, domherrar och nötväcka, även den stora hackspetten och stjärtmesar. I dag har det varit ganska stilla vid fågelborden men kl 07.30 dök ändå dom första blåmesarna upp vid den nya favoriten, fågelmataren för jordnötter. Dit har det varit kö ända sedan vi hängde upp den i torsdags.

Inomhus sprakar brasan och just nu är jag tacksam för att vi lever i ett hus med centralvärme, jag minns ännu hur det var i min tidiga barndom, dom kalla morgnarna innan kaminen värmt upp rummet ville man helst inte sticka näsan över täcket. Nu tänder vi kaminen för att få det lite mysigare, nåja lite grann för att spara in några kronor på elräkningen också, då var det en tvingande nödvändighet, var det många minusgrader gällde det att hålla eld i kaminen även nattetid.


Codonopsis lanceolata, en av dom frösådder som nu står ute under snön.

I år är första gången på tjugo år som jag inte beställt några frön varken från STA, SRGC eller andra.  Jag märkte i somras att jag har svårt att hinna med att sköta och skola om en massa frösådder, att hålla trädgården i något så när skick tar det mesta av min tid. Jag har dock sått en del av skördade fröer från vår egen trädgård, dessutom är det en hel del perenner och stenpartiväxter som måste delas för att inte tala om att kallbänkarna är fulla av krukor. Så det lär inte bli tomt på försäljningshyllan i år heller.

Jag kanske skall tillägga att STA:s krånglande frödisdribution 2010-211 har sin del i beslutet att slopa fröbeställningarna. Att först ägna dagar åt att gå igenom frölistan och sätta samman beställningen och sedan inte få några frön pga att det skapats ett undermåligt tekniskt system är inte roligt. Nåja, förra året fick jag några fröpåsar till sist men tyvärr efter det att alla dom intressanta fröerna var slut. När det går till så här så tappar man helt enkelt lusten.

Lite fröer till köksträdgården skall jag dock beställa och jag skall försöka få iväg en beställning till Chilterns Seeds i dag. Lite ettårsblommor kommer jag också att beställa bland annat dom två ricin-sorterna ovan R. ‘ Zanzi Palm’ med den vackra blomställningen och R. ‘New Zealand Purple’ till höger.

Nu slår solen stjärnor i snön och temperaturen har gått upp till -7,6 grader så en långpromenad blir det också i dag.

Ha det bra där ute och sköt om Er!

Annonser

~ av Inger Regebro på januari 30, 2012.

4 svar to “Kallt!!”

 1. Här hade jag -15,7 (småländska höglandet) för i vinter en låg temperatur. Så synd på dina vinterkörsbär men jag antar att det bli så vissa år.
  Ha en bra vecka!
  Blomkärringen

 2. Jag har ju en gång i tiden bott på yttersta spetsen av Småländska höglandet och på vintern var det jättekallt, inte ovanligt med -20– 25 när man skulle i väg med barnen till skola o dagis på morgonen. Dom två senaste vintrarna har vi haft det kallt även här hos oss, vi har ca 1 km till Östersjön, så jag hoppades verkligen på att spådomen om en mild vinter skulle slå in. Enda trösten nu är väl att det i alla fall inte kan bli så himla långvarigt, det känns redan att solen börjar meja lite.

 3. Inger – Så går det när man lämnar zon 1 på Gotland… 😉 Brrr…. Vi har oxå kallt, tror nog att kvicksilvret föll ner till -4. I år verkar jag ha snöat in på Dahlia – både frön och knölar är på väg hem! Ska minsann ha koll på din sälj-sida. Kram Anna-Carin

 4. Inne i Trosa, speciellt längs ån, så är det zon 1, vi har tyvärr bosatt oss i en dalgång där kalluften ‘rinner ner’ och gör det lite kallare än nere i stan.

  Man har jämfört klimatet på Kronholmens golfbana med golfbanan i Trosa 1 km bort och det visade sig att dom har samma klimat. Så allt beror nog på hur nära man har till Östersjön.

  Uppdaterar säljsidan så snart jag vet vad som överlevt, i fråga om buskar o träd så blir det inte förrän i början av april.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: