Det ljusnar

Tidig morgon och fortfarande vinter utanför fönstret, skillnaden äratt det nu börjar ljusna redan straxt efter sju på morgonen, ett stort steg på väg mot ljusare tider! Ännu ligger dock snötäcket tungt över krukorna där kuddväxterna just nu håller på att förbereda sig för våren, när vårvärmen kommer så tar det bara ett par veckor innan dom första saxifragorna blommar.

Koltrasten väntar också på våren och varje morgon när det ljusnar så sitter den i trädet för att säkert vara först i frukostkön.

I väntan på våren så gjorde vi som fåglarna, flydde vintern och sökte oss till sydligare breddgrader. Tyvärr slog vintern följe med oss och snön lade sig över nästan hela Spanien. I Barcelona var det tack o lov snöfritt även om det var minusgrader på nätterna. Vi passade på att göra ett återbesök hos en vän som jag träffade för första gången i slutet på 1960-talet, då en ledsam syn, belägen i ett ganska förfallet område, granne med slummen, lik en fattig släkting bortglömd o negligerad. Byggnaden bestod då av en samling torn, inga byggnadsarbeten pågick och dom flesta tvivlade på att La Sagrada Familia någonsin skulle bli färdigställd.

Men under kan ske och förhoppningen är nu att kyrkan skall vara färdigställd 2026, hundra år efter Gaudis död. Bygget finansieras helt och hållet av inträdesavgifter samt donationer. I dag är själva kyrkorummet i stort sett färdigt, när vi var där höll man på att lägga dom sista golvplattorna.  Jag upplevde en otrolig rymd, en andlöst vacker arkitektur och samtidigt en stillhet som jag inte väntat mig.

Pelarna reser sig liksom träden i skogen mot ljusinsläppen i taket. Till vänster kymtar körläktaren, belägen på 15 meters höjd och utformad för att rymma 1000 körsångare. Och ja, det finns hissar dit upp, men hissarna är små och skulle alla körsångare ta hissen så behövde man något dygn för att fylla läktarna.

Ljusinsläppen är dekorerade som blad och blommor och bidrar även till den utmärkta akustiken utformad för att framhäva det musikaliska budskapet i högmässan.

 En bild fram emot koret. La Sagrada Familia invigdes 2010 av Påve Benedict XVI och mässa hålls i stora kyrkorummet en gång per vecka. Övriga mässor hålls flera gånger dagligen i kryptan under koret.

Varje detalj är genomtänkt och oerhört vacker, spiraltrappan i bakgrunden är bara den ett konstverk i sig.

Ni som vill läsa mer och se bättre bilder från La Sagrada Familia kan göra det här http://www.sagradafamilia.cat/sf-eng/index.php

Ett tips: Om Ni vill besöka Sagrada Familia så köp er biljett i förväg så Ni undviker timslånga köer.  Det finns t ex banker som har automater för försäljning av biljetter till olika arrangemang, dom säljer även inträdesbiljetter till Sagrada Familia.

Annonser

~ av Inger Regebro på februari 18, 2012.

3 svar to “Det ljusnar”

  1. Vi var där för några år sedan – en helt fantastisk byggnad. Vi tog hissen upp och tittade på utsikten och gick sedan trappan hela vägen ner. Det var värt ont i knäna att titta ut genom fönstergluggarna och se de olika dekorationerna på utsidan på nära håll! /Irene

  2. Fantastiskt!

  3. Det var ju skönt att den togs omhand, så synd om ett sådant hantverk och yrkesskicklighet skulle gå till spillo. Osis med vädret, hade varit skönt med lite vårvärme kan jag tänka mej. Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: