Vårstjärnor mm…..


Chionodoxa luciliae

Chionodoxa…smaka lite på det namnet…Första gången jag läste Beverley Nichols bok ‘Mina drömmars Trädgård’ så lyssnade jag på den via talbok eftersom mina ögon inte fungerade. Alla vet ju att upplevelsen av en talbok, eller nutidens ljudbok,  beror mycket på vem som läser. Jag kommer inte ihåg vem som var uppläsare av just den boken men jag vet att hans uttal av ordet ”Chionodoxa” var något i särskilt och jag blev alldeles tagen av namnet. När sedan boken fortsätter med berättelsen om hur han byggde den lilla lavinen  av vita och blå chionodoxor så uppstod hos mig en längtan efter  ett blått hav av chionodoxa, eller vårstjärna som är det svenska namnet som inte låter hälften så romantiskt.

I Visby lyckades jag delvis förvandla en del av framsidan till ett blått hav, här i Trosa dröjer det nog några år till även om jag skall dela på en del tuvor senare i vår.

Och här är också en tuva som skall delas, Iris ‘Frank Eklder’ som har växt till sig rejält vilket har fått till följd att jag har ett par rejäla tuvor att jobba med.


Merendera sobolifera

I det kalla vädret som varit sista tiden så har det inte hänt så mycket i trädgården men en del nytt hittade vi när vi kom hem från att ha varit borta några dagar. En vårblommande tidlösasläkting som bl a växer i Kaukasus och Iran. Vi har planterat den vid en sten i sättsanden i vårt stenparti och jag hoppas att den kommer tillbaka nästa år.


Haquetica epipactis ‘Thor’ , Gullflocka

Gullflockan, både den gröna och den variegerade hade också kommit en bit på väg men det syns tydligt att dom inte har gillat kölden som varit.  Dom här plantorna har också vuxit på sig så även av dom blir det lite delningar på försäljningsbänken. Varianten ‘Thor’ är tyvärr steril så man kan inte fröså dom utan måste vänta tills dom vuxit till sig såpass så man har hjärta att dela dom. Priset blir naturligtvis därefter.


Hepatica nobilis  var. Pyrenaica

 Inte heller den rosa blåsippan från pyreneerna trivs riktigt med minusgraderna på nätterna och vissa blommor såg ganska tilltufsade ut, men jag hittade i alla fall en blomma som var oskadad.

Vi har haft några röda tulpaner utslagna sedan ett par veckor och dom ser faktistk inte roliga ut nu när dom utsatts för snö, regn och blåst. En annan tulpan, troligen Tulipa turkestanica, vågade dock att försiktigt öppna sig i går eftermiddag.

Frågan är dock hur den tulpanen ser ut i morgon för det här är utsikten från mitt kontorsfönster i skrivande stund. Våren, vart tog du vägen?

Ta det lugnt på vägarna i snömodden!

Annonser

~ av Inger Regebro på april 6, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: