Frost och vårblomning

Vaknade till vid två-tiden i natt och kollade rutinmässigt på termometern. -0,8 grader! Igen! Javisst ja, det var ju fullmåne. Det var bara att väcka maken och ut o täcka dom nyhemkomna växterna med fiberduk. Det var nog tur att vi gjorde det för när jag tittade ut genom köksfönstret vid femtiden såg jag en gräsmatta, vit av frost, termometern stod på -2,2 grader och  julrosor och pioner hade lagt sig ner, tur att man varit med några år så man vet att dom reser sig igen.  Nu säger SMHI att vi får ett par kalla nätter till så nu åker fiberväven på redan när vi går o lägger oss.

I övrigt så lyser solen i dag lik gul som våradonisen ,Adonis vernalis, lyser i rabatten och minner mig om Mors dags utflykterna till Hoburgen och alla ‘toskblommar’ på Husrygg. Toskblommar kallades dom för att adonisens blomning sammanföll med tidpunkten då torsken gick till.

 Släktingen, Adonis amurensis, fl pl. köpt av AlpinPeters har äntligen börjar föröka sig men inte går det fort inte.

Den grå klockliljan, Fritillaria uva-vulpis,  har jag planterat vid flera tillfällen och aldrig fått se den blomma. I höstas köpte jag ett gäng lökar på Lidl på utföräljning, tror jag betalade under en tjuga för tio lökar och alla lökarna blommar. Kanske beror det på att jag planterade dom på den grusiga slänten upp mot kullen, kanske är det bara ren o skär tur.

Kejsarkronor har jag haft lite aversion mot, jag tycker bl a att dom luktar illa.  Den här löken köpte jag också på Lidl endast av den orsaken att jag hade hört att den är utmärkt till att skydda närliggande växter mot sorkangrepp. Jag planterade därför kejsarkronan bredvid vår Gleidizia ‘Sunburst’ som sorken skadade ganska svårt förra vintern. Inte vet jag om det är den illaluktande löken som hållit sorken borta men i år har trädet klarat sig utan skador. Och den gula varianten av Kejsarkrona kan jag faktiskt leva med.

En annan nykomling i trädgården är Beumeuxia thibetica,  Kinesisk Fransklocka. Jag har planterat den i torvblockskanten och den verkar att trivas, jag såg i dag att den börjat blomma, Bladen har även i verkligheten denna fantastiskt lysande röda färg, jag hoppas att den växer på sig snabbt och den får gärna sprida sig och klä hela torvkanten så som den gör i Botaniska trädgården i Göteborg.

Den här vita Pulsatillan köpte vi för två år sedan på växtmarknaden i Türi av en gammal tant i huckle som stod på vägen bredvid marknadsplatsen. Den har inte blommat innan men i höstas delade jag på tuvan och nu fick vi se en vitblommande backsippa i stället för den förväntade röda färgen. Jag är förresten glad att vi fick hem tre olika sorters backsippor från Polen som vi nu har till försäljning,  bland annat Pulsatilla rubra.

Ett litet krypande vide Salix yezoalpina, har slagit ut och videkisserna sitter i mitten på en bladrosett, väldigt vackert och tilltalande.

Nu har den stora Trilliumblomningen satt i gång, vi har  femton olika så det är en ganska spännande tid för oss. En av dom nyare är trilliumen ovan Trillium albidum x kurabayashyi. Ståtlig och odlingsvärd.

Ta det lugnt och njut av våren, den går så snabbt över.

Annonser

~ av Inger Regebro på maj 6, 2012.

2 svar to “Frost och vårblomning”

  1. Vad mycket fint du har i dina rabatter! Min våradonis, som jag fick av L8 i Borås blir bara mindre och mindre…..

    • Bytte till mig min förra våren så vi får väl se hur det går, den kom upp snällt i alla fall. Jag planterade den faktistk i närheten av en rhododendron, varöfr vet jag inte, det kanske var så att det bara var där det fanns plats. Jag har försökt med att plantera våradonis på grusslänten mot kullen men där trivdes den inte alls utan försvann ganska omgående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: