Det växer för bra!

Trodde aldrig att jag skulle tycka det men det börjar bli lite bekymmersamt med trängseln i rabatterna. I går när jag var ute med kameran för att föreviga lite olika vitsippor med kameran så fick jag se den fyllda blodörten utslagen i all sin prakt. Jag försökte föreviga den men det var stört omöjligt att ställa in fokus på kameran så att blodörten blev skarp. När jag sedan gick in och laddade upp mina foton så upptäckte jag varför. Under en kryptomeria, helt osynlig utifrån, så växer en sockblomma som nu står i knopp. Vilken av sockblommorna det är vet jag inte men det krävs en omedelbar räddningsoperation så det får bli dagens första uppgift. I det här fallet vet jag var jag skall plantera den, eftersom det inte är en surjordsväxt så kommer den att få sin nya plats i den utökade rabatten framför växthuset.


Anemone nemorosa ‘Frühlingsfee’

Just nu blommar alla vackra vitsippor i stora sjok. Väldigt vackra är dom men dom hotar en hel del andra växter om dom får växa fritt så även där måste jag ut med trädgårdsspaden och gräva upp och dela bestånden. 

Det är endast en ganska nyinköpt sippa som inte skall delas i år, nämligen ‘Pink Delight’ men nästa vår lär det vara dags för delning även för den.


Soldanella montana, Skogsalpklocka

Ett annat släkte som trivs i våra surjordsbäddar är Soldanella, alpklockesläktet. Dom hotar inga andra växter och dom är verkligen ljuvliga. Soldanella montanana  är störst av dom sorter vi odlar och trivs tydligen ypperligt i sitt torvblock, nya blomklasar slår ut varje dag. Soldanella pusilla, dvärgalpklockan, är så liten så man måste verkligen veta att den finns där liksom den aningen större Soldanella alpina, alpklockan. Dom här tre trivs så bra så dom frösår sig både i torvblocken och i surjordsrabatten. Ett par, tre fröplantor är så stora så det är dags att dom får en egen plats, dom är troligen avkomlingar till skogsalpklockan. Frösådderna från dom två mindre kan jag troligen inte särskilja direkt, där får jag vänta på blomningen för att kunna se vem som är vem. Vi har också en planta av Soldanella montana som står helt dold under en rhododendron, den måste också ha en ny plats.

 
Soldanella alpina


Soldanella pusilla

Det ser återigen ut att bli en solig dag, jag hoppas dock att den blir lite mindre blåsig än i går. Nu är det dags för frukost och sedan skall jag ut och flytta på sockblomman och på den lilla raringen nedan, en presidentsippa.

Ha en bra dag därute i solen!

Annonser

~ av Inger Regebro på maj 15, 2012.

2 svar to “Det växer för bra!”

  1. Så mycket fint du visar! har du sipporna i torvrabatten också? I så fall tror jag att en bit av Vestal ska få bo där, skulle vara fint. Ha det gott!
    Blomkärringen

  2. Vi har nog dom flesta sipporna i torvrabatter. Dom verkar trivas med det och eftersom vi har såpass blött, så växer dom så det knakar. Temat är därför dela, dela, dela. Men jag är ganska tagen av växtkraften i trädgården överhuvudtaget, just nu så känns det som om jag skulle behöva lägga all min tid på att dela och flytta växter. Tyvärr så växer ogräset lika bra så i dag blir det ogräsrensning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: