Växtkraft

Så här såg surjordsrabatterna ut i juni 2009, alltså för tre år sedan. Ganska gott om plats  och mycket fri yta mellan plantorna eller hur? 

Samma rabatt i dag, tre år senare. Helt igenväxt och i akut behov av åtgärder.  Baserat på våra tidigare erfarenheter från Visby så hade vi inte räknat med en så kraftig tillväxt på årsskotten, rhododendron på 15-20 cm, guldazalean toppar årets tillväxt med fr n 30 cm och den har inte växt färdigt än.  Bland magnoliorna planterade i rabatt så har buskmagnolian nu 35 cm nytillväxt.  Jag har haft dåligt samvete för att vi glömde att ge rhododendron och magnolior gödning efter blomningen men jag skall nog vara tacksam för vår glömska, det växer fullt tillräckligt ändå, inte heller verkar det vara någon bristande knoppsättning på dom rhododendron där man redan nu kan se anlagen till nästa års blomknoppar.

Nu är bara frågan, vilka växter skall bort! Två lila rhododendron offrar jag utan saknad, möjligen får dom flytta upp på kullen som ett första steg. Men sedan?

En sak är säker, det blir svårt att välja.


Lilium Mackliniae,

När det växer så tätt i rabatterna så kan man ibland få sig lite överraskningar såsom liljan ovan som 1,5 meter  hög växer tätt invid och lite inklämd i den gula magnolian,  M. ‘Yellow Lantern’. Normal höjd på L Mackliniae är 30-90 cm men vad gör man inte för att få lite ljus! En av dom växter som är i akut behov av flytt.

Någonting annat som växer som ogräs är linnéan. Vi har den nu som marktäckare i den allra blötaste delen av  västra surjordsrabatten och den trivs tydligen med vätan för i år har den blommat som aldrig förr. I sin litenhet är den inte så lätt att göra rättvis men klickar man upp bilden så ser man lite bättre.

I en av mittenrabatterna står en Kalmia inklämd och knappt synlig men blommar ändå så här vackert.  Den är absolut värd att flyttas fram så den blir mera synlig.

Det är inte bara i surjordsrabatterna som det är trångt om plats. Liljan ‘Lollipop’ står omgiven av höga växter och gräs och vet man inte att den står där så syns den inte.  Men när det gäller kompositionen i övrigt så kan man inte klaga, nu gäller det bara att placera om så att ‘Lollipop’ syns men ändå fortfarande växer tillsammans med rosa fingerborgsblomma och den blå riddarsporren.

 

En kombination som blivit lyckad är färgväpplingens placering bredvid den fyllda schersminen. Dom klär verkligen varandra och där är det ingen risk att någon av dom blir utkonkurrerad av den andre.

Solen lyser och nu skall jag ut och försöka rensa bort lite ogräs inför Tidningen Lands Öppen Trädgård den 22:e juli.  Då är ni alla hjärtligt välkomna till oss.

Annonser

~ av Inger Regebro på juli 12, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: