Första vårblommorna

När jag för en knapp vecka sedan kom hem efter nästan två veckors besök i Krakow så hade våren kommit till trädgården. Jag hade fått rapport om knoppande vårblommor från maken så jag var verkligen nyfiken. Det första jag gjorde när jag klivit ut ur bilen var således att sträcka in handen innanför ytterdörren och fatta tag i en ficklampa och så blev det vårens första trädgårdsrunda i mörkret.

colchicum serpentinum, serpentinum

Vid höstens lökhelg  i Uppsala så hade vi köpt några knölar av olika vårblommande tidlösor ( Colchicum) och jag var naturligtvis väldigt nyfiken på om dom klarat den blöta vintern. Eftersom dom inte tål sommarfukt så hade vi planterat dom i vår sandbädd på framsidan av huset. Och visst blommade dom, dom lyste så vackert i ficklampans sken. Colchicum serpentinum ovan kommer från Botaniska trädgården i Göteborg, väldigt liten och spröd och den tyckte nog inte om minusgraderna vi hade häromnatten för nu ligger den ner på marken. Dock verkar det s0m om det kommer ytterligare en blomma, åtminstone är det en rosa prick som lyser nederst i bladrosetten.

serpentinum serpentinum B-N 276 B

Även på ovanstående bild är det en Coclhicum serpentinum. Den blomman är mycket kraftigare och robustare än sin namne. Tydligen är C serpentinum mycket variabel. Tyvärr har vi ingen lökrabatt under tak så nu måste  vi komma ihåg att täcka med en glasskiva till sommaren för vi vill gärna ha kvar dom här tidiga tidlösorna i trädgården.

colchicum bulbocodium

Nästan ännu gladare blev jag när jag tittade på norrsidan av samma sandrabatt, där stod Colchicum bulbocodicum med nästan utslagna knoppar. Vi har haft svårt att behålla dessa tidlösor i trädgården någon längre tid, oftast har dom försvunnit efter några år. Men nu fick jag hopp, dom inte bara blommade, dom hade förökat sig. Som ni kan se på löken på bilden så kommer i år flera blommor från den lök vi planterade hösten 2012.  På några kvadratdecimeter stort område runtomkring finns flera bladrosetter med blomknoppar. Kanske har vi äntligen lyckats hitta rätt plats där den trivs. Det är bara att hålla tummarna.

colchicum atticum

Vandringen fortsatte till det nyanlagda sandpartiet vid lilla dammen. Där på norrsidan av en sten blommade ännu en tidlösa,  Colchicum atticum,  även den från Göteborgs botaniska trädgård och inköpt på lökhelgen i Uppsala hösten 2013.

crocus korolkowii

Inte förrän jag var ute och fotograferade i måndags morse så upptäckte jag att Crocus korolkowii blommade för fullt i slänten upp mot kullen. En gulbrun glädjefanfar, nu väntar den bara på solen så den kan slå ut.  Solen har lyst med sin frånvaro hela veckan och enligt SMHI så får vi ännu vänta några dagar på den. Den tidiga, kalla och mulna våren har  sina fördelar, blommorna står lite längre och blommar  inte  över så fort som när våren är sen och därmed varmare.

corydalis solida

Naturligtvis måste jag även titta till dom tidigaste nunneörterna, Corydalis solida-hybriderna.  Och visst är dom bra på gång. Några dagar med sol och lite varmare väder så blommar dom.  Det här är knopparna till Corydalis solida ‘Beth Evans’,  dom står tätt, tätt och skulle nog må bra av att delas.

corydalisknopp

Vid en lite närmare titt så ser man hur blomknopparna sakta och försiktigt reser sig ur sitt omslutande hölje, visst är naturen underbar!  

Trillium nivale2Vi är ju väldigt förtjusta i trillium-släktet och trots sin anspråkslöshet är det nog den tidiga Trillium nivale som är mest efterlängtad. Den blir inte så många centimeter hög men den bär bud om vårens ankomst. Dom här sista, långa vintrarna har den varit först med att tala om vårens ankomst och har verkligen givit skäl för det svenska namnet snötrillium där den kommit upp ur jorden alldeles i kanten av den borttinande snön.

Annonser

~ av Inger Regebro på februari 28, 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: