Blommande Påsk

gulkrokus

Efter  tolv dagars vistelse i Krakow kom vi hem sent på Skärtorsdagens kväll. Vi var förberedda på att vi missat mycket av den tidiga vårblomningen men tack vare det mestadels svala vädret så hade det inte hänt så mycket i trädgården. Krokus och snödroppar har i stort sett blommat över och julrosorna börjat slå ut men vi hade inte missat nåt väsentligt.

Colchicum bulbocodium

Det första vi gjorde på långfreddagens morgon var naturligtvis att gå en runda i trädgården och se vad som hade hänt medan vi varit bortresta. Det var då vi fick vår påskpresent, en frösådd ljusblomma, Colchicum bulbocodium, stod och blommade ca 30 cm nedanför där vi tidigare haft blommande lökar av ljusblomman. Tyvärr så lyckas jag inte med att behålla dom, första åren blommar lökarna, sedan så kommer det bara blad och sedan försvinner dom också. Jag funderar på att ta upp lökarna som bör finna under dom gröna bladen och försöka rädda dom genom att plantera dom i krukor som jag sedan solbakar. Undrar om det kan gå att rädda dom på det sättet?

Chionodoxa luciliae Álba
Chionodoxa luciliae gigantea ‘alba’, den stora vårstjärnan, stod också och lyste under buskarna.  Fortfarande väcker ordet chionodoxa rysningar längs ryggraden och tankarna går till Beverly Nichols bok; Mina Drömmars Trädgård, utgiven på 1930-talet och dåtidens inspirationsbok som fortfarande är lika läsvärd. Har du inte läst den så gör det, den brukar finnas på antikvariat. Du kommer att älska hans beskrivning, inte bara av trädgården, utan även om trädgårdsmänniskorna i hans omgivning. Eller läs ännu hellre originalet: Down the Garden Path.

Daphne mezereum'alba'

Tibasten, Daphne mezereum, har också slagit ut, vi har den på flera ställen i trädgården, både den röda och den vita formen. Nu är det ännu för kallt men jag ser fram emot  varmare väder då doften sprider sig i hela trädgården.

helleborussp2

Dom flesta julrosorna har också slagit ut, den ena vackrare än den andra. Jag har köpt en del plantor från Holland men också från danska Gartnert Spieren. Det verkar som vår styva lera är perfekt för julrosor för dom växer till sig och ruggarna blir större för varje år.

Helleborus sp

Det här julrosen är inte bara vacker, den är också vår mest tacksamma planta. Den är först med att öppna sina blommor, har flest blomstänglar och under den växer en matta av frösådda plantor.

Corydalis sp

Den stora nunneörten Corydalis solida, frösår sig överallt. Av färgen att dömma så är det här en frösådd från C. ‘Georg Baker’

corydalis angustifolia Talish Dawn

Nunneörten ovan är däremot köpt från Janis Ruksans, Corydalis angustigolia  ‘Talish Dawn’, nyss uslagen.

Jag längtar ut i trädgården men medan jag skrivit det här så har det börjat snöa. Tyvärr så har jag, som vanligt efter flygturer, blivit rejält förkyld så trädgårdsarbete i snöyra är nog inte att rekomendera. Om jag orkar så blir det kanske lite omskolning av tomatplantor i växthuset, det är nämligen hög tid.

Ha en bra Påskdag!

Annons

~ av Inger Regebro på april 5, 2015.

Ett svar to “Blommande Påsk”

  1. Så vackra blommor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: