Chaumont-sur-Loire

Le Festival de Jardins, Chaumont-sur-Loire 2003

Trädgårdsfestivalen på Château de Chaumont-sur-Loire anordnades första gången  år 1992 och har ägt rum varje sommar sedan dess. Varje år har sitt  speciella tema, år 2003 var temat Mauvaise herbe eller Ogräs.

Parken

En oktobermorgon 2003 åkte vi från Paris med trädgårdsfestivalem i Château de Chaumont-sur-Loire ca 200 km från Paris som mål.

Väl framme i Chaumont så vandrade vi genom slottsparken till utställningsområdet. Själva slottet ligger högt beläget med utsikt över Loire-dalen.

Cyclamen

Under träden i parken blommade vita cyclamen mellan marktäckande murgröna, kanske en idé att ta efter?

Ravinen3

För att komma till utställningsområdet från parken så fick man först passera över en mäktig ravin där man lagt ut rökeffekter för att förstärka den trolska stämningen.

Stubbe

Ingången till bron som gick över ravinen gick genom en stor urkarvad trädstubbe, jag kan tänka mig att alla barn skulle älska att ha den stubben som lekstuga.

Ravinenoversikt

Nere i ravinen växte bla trädormbunkar…

Ravinen2

…och där fanns också anlagda dammar.

Rosor

På väg till festivalträdgårdarna fanns rabatter med rosor som fortfarande blommade vackert.

Slott

Del av en rabatt, gräs var helt tydligt något man ville ha med i sina planteringar när temat var ogräs. Här syns även en skymt av slottet sett från utställningsområdet.

Vita vippor

Olika sorters gräs och höströd rönnsumak var inte heller dumt.Elefantgras

Ett elefantgräs i den här storleken skulle pryda vår nuvarande trädgård men om den drömmen skall gå i uppfyllelse får vi nog flytta trädgården en bit söderut.

Glas

Le repos du fakir (Fakirens tillflykt). En trädgård som var uppbyggd av krossat glas. Knappast en trädgård att gå barfota i.

Bollar

Trädgården med namnet Le rouge et le vert: Rött o grönt,  bestod till övervägande delen av en vattenspegel där tre röda bollar låg och flöt. I och omkring vattnet frodades växter som andmat och mossa. fast det som blicken fastnade på var ändå dom röda bollarna.

Stenar

I trädgården Le roses de rissau hade dom jobbat med den stenläggning som vi känner så väl från europas sydligare länder. Rosorna som var övertäckta med nät var tyvärr överblommade.

Strand1

Strand2

Le jardin de ganivelles där man hade skapat en sandstrand med staket av störar som skulle hindra sandens flykt. Här hade planterats bl a klematis och kaprifol, lavatera, nattljus mm.

Pergola

Den här konstgjorda pergolan satte färg på hela området, en av mina favoriter otroligt nog, trots att den inte hade så mycket växtlighet. Den fanns i Paradis artificiel, det artificella paradiset. Här hade planterats olika ätbara blommor och kryddor som allium, krysantemum och salvia.

Ricin

Mauve kan betyda både lila och malva på Franska. Kanske en blommande malva bättre hade belyst namnet på montern även om ricinen gjorde sig bra mot det malvafärgade glaset.

Palestina

Montern Palestina gjordes redan till festivalen år 2000 och är ett tack för den trädgård som har
byggts i Betlehem  av Chaumont Conservatory (den sammanslutning som bl a arrangerar trädgårdsfestivalen) Trädgården med dess slutna murar vill bl a påminna om det palestinska folkets desperation över den fred som aldrig kommer.

Blomman

Trots allt så fanns hoppet där i form av träd och buskar och av blomman för dagen som slingrade sig över murarna. Det här var en trädgård som jag vet att jag aldrig kommer att glömma.

Strandportal

Ingången till Nature apprivoisée, tämjd natur. Här blandades växterna med järnstänger, glas och kastanjekäppar. Kanske en bild av framtidens trädgård? Vi använder ju redan mycket av dessa material i våra trädgårdar.

Hogt gras

Plastror

Le sarcloir rensjärn. Utifrån syns bara jättehögt gräs men när man kommer in i trädgården ser man att gräset omger en armé av trädgårdshackor.

Entreciel

Entreciel (mellan himmel?) Ett stor nät svingar sig upp i ett träd. På nätet växer växter som attackerar trädet och så småningom kommer plantorna att täcka allt.

Flytand

Dammen som nätet ”växer” ur.

Gras

I montern Lemna minor fanns ett chackbräde gjort av bla andmat som flöt i vattnet.

Fagelbur

En snygg fågelbur

Bo

och en utsiktsplats i form av ett ägg.

Murbygge

Så här kan man också bygga murar.

Bardisken

Utanför området med dom olika festivalträdgårdarna ligger restaurangen med den snygga bardisken.

Konstgjort trad

Här finns också en permanent anlagd trädgård med bl a det här konstgjorda trädet som har använts som en symbol för festivalen.

Vertikaltrdg

Här finns också hängande trädgårdar uppbyggda av grova nät som står i vattenfyllda kar. På näten planteras sedan växterna som får sin näring från det berikade vattnet i karen.

Vertikaltrdg1

Systemet för dom hängande trädgårdarna syns ännu bättre på den här bilden.

Orangeriet

Orangeriet var inte öppet för allmänheten men utsidan var också vacker.

Så var det då dags att återvända till Paris.

Paris

När vi komtillbaka till lägenheten så hade solen precis gått ner över hustaken i Paris. Ett vackert slut på en inspirerande dag.

På Château de Chaumont-sur-Loires hemsida kan man läsa allt om både årets och dom tidigare årens festivaler.


Ett svar to “Chaumont-sur-Loire”

  1. Hej! Blev så imponerad av dina bilder från Chaumont, känns som om jag också var där. Har undrat en del om denna festival är värd att besöka. Har inte sett denna hemsida tidigare, kommer nog att kolla runt lite mer här. Hälsningar, Marianne i Knivsta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: