Claude Monets trädgård

Pil

Claude Monet´s trädgård i Giverny, Frankrike

I slutet av april 2000 så körde vi med bil genom Europa. Målet var San Sebastian i norra Spanien men eftersom min stora dröm länge varit att få besöka Monet´s trädgård i Giverny så måste vi naturligtvis stanna till där. Vi kom dit en morgon med dimma och duggregn. Trots det dåliga vädret så var det en idealisk dag för besöket. Dels gjorde det dåliga vädret att det var dåligt med besökare, dels framträdde färgerna på ett helt annat sätt än under en dag med strålande sol.

Jag ber om ursäkt för bildkvalitén, fotona är inskannade, men jag hoppas ändå att jag kan förmedla lite av den trollska stämningen som vi upplevde.

Ingang

Redan när vi kom in i trädgården så möttes vi av mängder av tulpaner designade så att färgen skulle vara perfekt mot huset. På bilden till vänster så var det vitt och lila som gällde med inslag av gult från narcisser.

Kirs

Eftersom ännu mörkare  moln tornade upp sig
vid horisonten så beslöt vi oss för att gå genom
tunneln till vattenträdgården som ju egentligen
ligger på andra sidan gatan.

På vägen dit mötte vi dock en syn som fick oss
att tvärstanna. Vi fick titta två gånger innan vi
insåg att det vi trodde vi såg faktiskt var sant,
det var variegerad kirskål som var planterad
som kantväxt!

Oerhört vackert mot färgen på kättingen men
väldigt vågat.

Bro

Stämningen kring dammen är väldigt romantisk och man får nästan en känsla av att ha klivit direkt in i en av Monet´s tavlor.

Vablaregn

 När vi vandrade över bron såg vi att blåregnets ludna knoppar glänste som silver.

Vabat

Och inte blev känslan av att befinna sig mitt i en tavla mindre när vi såg dom välkända båtarna ligga vid stranden. När jag lyssnat  på andra som besökt trädgården så har jag förstått att vi hade en oerhörd tur. Just då var det bara ett fåtal besökare i trädgården och allt var väldigt lugnt och stilla, något som jag senare förstått hör till ovanligheterna.

Vapergola

 Vi vandrade vidare runt dammen och kom till pergolan som, om jag minns rätt, är klädd med rosor. Tvärs över vattnet lyste en buske som ett stort stopptecken. Nu blev vi väldigt nyfikna för något så rött hade vi aldrig tidigare sett i en trädgård, i alla fall inte i den storleken. Det blev att snabbt vandra vidare för mysteriet måste ju lösas.

Azalea

Det visade sig vara en azalea alleles överhöljd med blommor! Det gick faktistk inte att skymta ett endaste blad, en alldeles otrolig syn. Och längre bort på stigen så skymtar några azaleor till. Att Monet älskade färg i sin trädgård går verkligen inte att ta miste på.

Blommor

Vi gick över till den stora trädgården igen och visst blir man alldeles stum av all blomprakt? Varje rabatt färgkoordinerad, här lämnas inget åt slumpen. Vilket oerhört arbete det måste vara att hela tiden hålla trädgården i topptrim.

Aubretia

Här är en gång med rabatter som kanske inte fodrar lika mycket arbete, en rosrabatt med aubretia som kantväxt. Visserligen är det en hel del arbete med rosor också, men dom behöver i alla fall inte bytas ut flera gånger om året.  Jag vet inte hur ofta dom byter växter i rabatterna med ettåringar, men nog måste dom väl bytas ut ett par, tre gånger per år?

Tulpaner

Vi avslutade vår vandring i trädgården med att besöka huset  där Monet bodde. Och utanför huset var det ännu mera tulpaner. Vi sänder en tacksam tanke till Claude Monet som skapade detta paradis och därmed gjorde det möjligt för så många att få njuta av hans verk.


Ett svar to “Claude Monets trädgård”

  1. Ååååååååååååååååååååååååååååååååh! Vill oxå dit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: