Courson

Rodblommig-kastanj

 

Trädgårdsdagarna på Domain du Courson

 

För andra gången besökte vi i maj 2006 trädgårdsdagarna i Courson utanför Paris. Traditionsenligt äger trädgårdsdagarna under våren rum tredje helgen i maj. 

Det är svårt att ge en uppfattning om hur mycket som fanns till försäljning. Det var i år 280 utställare varav jag skulle bedöma att 90 % sålde växteroch stånden varierad mellan 20-200 kvadratmeter så det fick plats många blommor. Resterande utställare bestod dels av några föreningar liknanade kaktussällskapet och fuchsiasällskapet i sverige, dels av försäljare av växthus, någon med krukor och ett par försäljare av engelska trädgårdskläder. Skillnaden mellan trädgårdsdagarna i maj och dom som äger rum tredje helgen i oktober består främst i att det i maj, ganska självklart, saluförs mängder med blommande växter medan det på hösten saluförs dom stora träden och buskarna, inte som i Sverige träd som är max tre meter höga, nej det handlar om fullvuxna träd som man får flytta med truck eller lyftkran.

Vi vaknade upp till ösregn på lördag morgon och blev ganska bestörta. Ett heldagsbesök på en växtmarknad utomhus kräver något sånär hyggligt väder för att bli lyckat. Efter en timme lättade dock regnet och vi beslöt oss trots allt att åka iväg och hoppades på bättre väder under dagens lopp. Förhoppningen om bättre väder infriades och det blev en lyckad dag trots vindbyar av stormstyrka och en o annan åskskur. 

Vi hade fått rådet att ta oss till Domain du Courson med pendeltåget (RER) till Massy-Palaiseau, därifrån skulle det gå gratisbuss till Courson under trädgårdsdagarna. Det visade sig vara ett enkelt och billigt sätt att resa på, åtminstone om man som vi inte tänkt sig att handla några större mängder med växter. Biljetten t or från centrum av Paris till Massy-Palaiseau kostade 5,4 Euro/person vilket är ca 50 svenska kronor.

Kapellet

När vi kommit genom entrén så beslöt vi oss för att gå raka vägen till baksidan av slottet, vi upptäckte nämligen förra gången att dom mest intressanta växterna fanns till salu där.

Vi gick förbi kapellet och tvärs över gården med dom prydligt klippta buxbomskloten. På det här området har också slottet Courson sin information om bla konferensverksamheten som bedrivs där. Även under trädgårdsdagarna hålls föredrag och seminarier det var dock inget för oss eftersom dom bara hålls på franska.

Fuchsia

På vägen kunde vi ju inte låta bli att stanna till vid stånden med fuchsior. Här såldes fullvuxna fuchsior men frestelsen var lätt att motstå efterosm dom skulle varit omöjliga att få med hem i något sånär helt skick. Man kunde gå in i ståndet men där var så trångt så det verkade som om man löpte stor risk att få en hängfuchsia i huvudet.

 

Hortensa3

För att komma vidare fick vi runda Hortensia-försäljarna, här fanns hortensior i alla färger, former och storlekar. Som vanligt imponerades vi av storleken på växterna, här kan man få tag på fullvuxna exemplar av nästan alla växter.

Alldeles på gränsen till det bakre fältet stod en engelsman som hade lite smått o gott till salu. Vi köpte en heucera med gula och en med orange blad. Lite sjuka ser dom allt ut men jag tror att dom blir bra när dom kommer på plats i rabatten. En hypoxis, en låg phlox och en erysimum, båda med variegerade blad fick också följa med hem. Kan man inte ta så många växter med sig hem så får man hålla sig till dom konstigaste.

  Rosenhav   Rosbuketter

Mitt emot engelsmannen såldes det allt vad man kunde tänka sig i rosväg och där var hela tiden många köpare. Jag hade gärna stannat och sett lite mer på sorter och priser men insåg att skulle vi hinna gå över hela området så hann vi inte stanna för länge på varje ställe. Några rosor skulle vi ju inte heller köpa, åtminstone inte den här gången, dessutom fanns det rosor på många fler ställen på marknaden även om det här nog var den vackraste rosmontern.

Med slottet i bakgrunden stod floristen och band stora buketterav rosor. I den montern hade dom
också gjort en liten utställning med snittrosor,
bland annat arrangemanget nedan. 
Arrangemang    Blaros

Det framgår inte av bilden till vänster men den här rosen var riktigt blå. Jag tyckte inte den var särskilt vacker men man kunde kanske plantera den som ”pratblomma”, dvs en blomma som är nog konstig att väcka frågor. tyvärr såg jag inte efter namnet på den.   
Bonzai1    Ormbunkar
Mitt emot under träden stod dom som sålde formklippta träd o buskar. Tyvärr blev det ingen bra bild men föreställ Er en bonsai i 100 ggr förstoring… trädormbunken, Dicksonia antarctica,var inte dålig den heller.

Saxifraga      Tragodling

Nästa stopp blev i avdelningen för Saxifraga. Det fanns flera försäljare med huvudinriktning på just saxifraga och det var klart att några fick följa med hem. Mycket vettiga priser på 2,5 -3,5 Euro och som ni kan se så är det fina plantor. Där hittade vi också en rhodohypoxis som var halvdubbel, den hade liksom en liten virvel i mitten. Till höger en trågmodell eller lite stenparti som det är lätt att efterlikna.

Utan tak

Plötsligt kom en stormby och den här försäljaren blev utan sitt tak. Vi såg när det flög iväg. Än värre var det för den försäljare som inte förankrat sitt växthus ordentligt. Växthuset flög till väders och när det landade var varenda ruta trasig.

LonnarVanlig syn

Det fanns gott om lönnar i alla storlekar och skepnader till salu liksom Cornus och andra intressanta träd. Det stormade ordentligt hela dagen och det var en vanlig syn med omkullvälta träd.

Cornusen

Den här cornusen med rosa blommor hade säkert fått följa med hem om den bara inte varit så stor. Den får anstå till ett annat år när vi har med oss bilen ner.

Saregen

Det  ser ut att stå Echeveria glauca på etiketten, inte för att jag förstår hur man får den att se ut så, men säregen är den. Den var endast ett utställningsobjekt och inte till salu. 

Citrus

Ett stånd sålde endast olika varianter av citrus. Uppe i vänstra hörnet ser ni en liten bild av den konstigaste av dom alla.

Kaktus

Efter att ha besökt denne försäljare av kaktusar så kände vi att det var dags att försöka få något att äta. På Courson är det exak likadant som på Älvsjömässan. Det finns en fin restaurang med trerättersmeny till höga priser och gott om plats. Och så finns det ett tält med smörgåsar, pajer mm. dit alla går och där det är trångt och väldigt ont om sittplatser. Precis som himlen öppnade sig så var vi så långt framme i kön så vi var under tak i ”smörgås-tältet” Och kunde så småningom beställa varsin smörgås o en kopp te. Alla var på väldigt gott humör o hjälptes åt med sittplatser och vi hamnade bredvid ett trevligt sällskap från England. Det var flera bussar med besökare från England.

Mera lonnar

Utanför smörgåstältet så fanns det mera lönnar……..

Hostor     Vitt blaregn
mera hostor……                                                                  ett vitt blåregn

Blommor blommor

 och blommor i mängd.

Ideer

I mitten av planen fanns det lite roliga prylar till trädgården, här sålde dom små fåglar att sätta i toppen på pinnarna man har som blomstöd. Men jag köpte inga för jag tänkte att något liknande skulle man kunna göra själv om man köper lera som kan brännas i vanlig ugn. Fast sedan skall det ju bli av att göra dom också så där var jag nog lite för snål. 

Krukor

Snygga krukor fanns det också men övervikt på flyget är inte roligt så krukorna fick stanna i Frankrike. 

 

Rhododendron massor

Mot utkanten av parken hade rhododendronförsäljaran fått plats. Många sorter och hyfsade priser så nästa gång vi åker ner och har bilen med oss så bkir det nog en del inköp. 

Rhod myrtilloides

Rhododendron myrtilloides blev vi särskilt förtjusta i på grund av den vackra formen på blommorna. Den får nog följa med hem när vi har bilen med oss.

  Snygg knopp    Olga

Det här var knoppen på en storväxt rhododendron, snygg färg tyckte vi. Till höger Rh. ‘Olga’ vars blommor var mycket mera aprikosfärgade än vad som framgår av bilden.

  Pelargoner    Mera pelargon

Bredvid rhododendronen såldes det pelargoner. Fräsch färg på pelargonen på bilden till höger.

Kryddor

 I mitten av området fanns ”kryddavdelningen” med allt man kunde önska sig av olika kryddväxter.

Amaryllisbukett

På väg mot avdelningen där det såldes en mera blandad kompott av växter passerade vi en utställare av lökväxter som hade den snygga amaryllisbuketten.

Tulpaner

Och massor av tulpaner så klart.
Rosblad      Rosblad2

 Här fanns också fontäner, vackert med rosenblad i vattnet.

Mayflower       Falstaff

En monter innehöll endast Austin-rosor. Till vänster ‘Mayflower’ och till höger ‘Falstaff’ som inte kommer till sin rätt på bilden, den är mycket mörkare i verkligheten.

Bla-orkide        Bla-orkide

Sista anhalten blev orkidéutställningen inomhus och på samma plats fanns även flera antikvariat representerade som sålde oerhört vackra trädgårdsböcker, en del t om med engelsk text. Men priset var högt och vi var alldeles för trötta för att orka leta bland böckerna. 

  

Blaregn

Nu var det dags att gå till bussen. Det började duggregna medan vi väntade så vi tog skydd under den rödblommande kastanjen som står alldeles utanför entrén. Jag tittade tvärs över parkeringen och fick se det största blåregn jag någonsin sett. Blåregnet täckte fullständigt en enorm gran, det är svårt att bedöma höjden på träd nedifrån men den måste varit 15-20 meter hög och eftersom det var tid för blomning så hade granen förvandlats och blivit blå. Bilden visar bara övre delen av trädet. Den synen dröjde sig kvar på närhinnan då vi tog pendeln tillbaka till Paris. På pendeltåget satt vi mittemot ett äldre par som vi förstod hade åkt från London till Courson över dagen och nu nöjda var på väg till London-tåget med kassarna fulla av växter.

Vi drömmer redan om nästa besök på trädgårdsdagarna på slottet Courson men nästa gång skall vi ha bilen med.

Läs mera om slottet Courson på http://www.coursondom.com/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: