Kew Februari 2009

Victoria placa

Kew

Under rubriken RHS London 2009 har jag berättat om första dagen av vårt Londonbesök och om RHS blomsterutställning. Dag nummer två stod valet mellan shopping och Kew Garden. Det är tjugo år sedan vi var i London och vad jag minns från det besöket så var London en ganska trevlig shoppingstad, pundet ligger hyfsat mot svenska kronan så visst kan man göra en del fynd i affärerna. Å andra sidan så minns jag många shoppingdagar i olika städer då jag helt kammat noll och det enda utfallet av dessa dagar är känslan av att ha slösat bort tiden till ingen nytta. Så eftersom vi nu bara hade en dag på oss så vann naturligtvis Kew Gardens den dragkampen.

Sagt o gjort: En snabb promenad till Victoria station o sedan var det bara att leta reda på var man köper biljetten, vilken linje o vilken plattform som gäller o framförallt, vilken slutstation, så vi inte helt plötsligt kommer på att vi åker åt fel håll. Londons tunnelbanesystem är inte det bäst skyltade, så det tog en stund innan vi hittade rätt, men så småningom kom vi på rätt tåg. Resan ut till Kew tar ca en halvtimme, sedan har man ca 300 meters promenad till entrén, Victoria Gate.

Entrén var inte billig, 13£/person, drygt 150 kronor, faktum att våra flygbiljetter t or Skavsta Stansted, inklusive alla avgifter, kostade mindre. Straxt innanför stora entrén ligger Victoria Plaza där det finns Café och affär och även en växtshop. Från Viktoria Plaza utgår också dom guidade turerna både per minitåg och till fots.

Det är länge sedan vi var på Kew och väldigt mycket var nytt/ändrat. Förra gången vi var där så fanns det en liten shop m lite böcker o lite prylar, typ minnesgrejer. I stort sett inga frestelser alls. Om det också fanns ett café där minns jag faktiskt inte.

2009 firar Kew Garden 250 år och det är en hel del extra arrangemang som till exempel utställningen Tropical Extravaganza som jag berättar lite om längst ner på den här sidan.

Vintergack

 

Efter att ha beundrat blommande vintergäck och cyclamen så började vi utforska parken. Kew är stort, mycket stort. Under våra timmar där hann vi bara med att besöka ett litet hörn av anläggningen, nämligen Palmhuset med akvariet, Waterlily House, Prinsessan av Wales växthus samt stenpartiet med alpinhuset.

Arbete

Så här års så arbetas det för fullt inför kommande vår o sommar. Just här verkade det som om dom anlagde en ny gräsmatta.

Fishtail palm

Först gick vi till Palmhuset. Det första vi fick se var Fiskstjärtspalmen och ett anslag som talade om att palmen just nu blommar, den väntas hålla på att blomma i två år till o sedan dör den. Bladen ovan är ca halvmetern långa o påminner faktiskt väldigt mycket om bladen på Ginko-trädet.

Fishtailpalmblomma

Blomklasen på Fishtail-palmen är mer än 1,5 meter lång.

Tradsagning

Även i Palmhuset pågick arbetet, det var en palm som skulle sågas ner.

Vi passade på att ta spiraltrappan upp i galleriet för att få se palmhuset ovanifrån. Det är fantastiskt att se gjutjärnskonstruktionen på nära håll.

Gjutjarn

Så här vackra konstruktioner görs knappast i dag.

Dekoration

Överallt så var också stommen smyckad med ovanstående vackra gjutjärnsblommor. Tänk att ha en sådan som prydnad i trädgården!

Blomma

Uppe från galleriet kom jag också åt att fotografera den här vackra, tropiska blomman som jag inte har någon aning om vad det är.

När vi gick ner från galleriet så upptäckte vi att spiraltrappan fortsatte ner i källaren och nere i källaren fanns en akvarieavdelning som inte fanns där när vi besökte palmhuset förra gången.

 Gulfisk
Det fanns många konstiga fiskar att titta på och för den som är intresserad finns här flera bilder på invånarna i akvariet.

Statyer

När vi kom ut från Palmhuset så tog vi till vänster vid dom här stiliga statyerna och gick  till Waterlily House som syns i vänstra kanten. Vad vi inte visste var att det vid vårt besök pågick en Festival, Tropical Extravagansa, och i stället för näckrosor så fick vi njuta av det här:

Oversikt

Massor av orkidéer! Och mer orkidéer o ännu mer… 

Miltonia

Miltonia

  Orkide2  Orkide1  

 Efter att ha beundrat alla orkidéerna så kände vi att det var dags för lite fika och vi gick tillbka till Victoria Plaza o cafét där. Det var i sista minuten för fem minuter senare så var fikakön plötsligt många meter lång. Efter goda smörgåsar o Victoria spong cake (bakas ofta i serien: Eastenders) samt en välbehövlig vila för fötterna så gick vi vidare. Bredvid utgången fanns en ingång som vi inte kunde motstå:

Entre

Innanför den här porten så dolde det sig en hel del godbitar men eftersom vi reste med endast handbagage så var det inte läge att varken köpa Camelior eller vintergröna buskar på stam……

Centrum

…och inte heller snygga krukor o vattenkannor. Fler bilder från växtshopen finns här. Längre in fanns också avdelningar för fröer, avdelningar med praktiska grejor för trädgården, med exklusiva presentartiklar samt en stor avdelning med böcker. Eftersom orkidéer var temat i Extravaganza så fanns naturligtvis också orkidéer till försäljning.

När vi kunde slita oss från shopen följde vi stigen genom Woodland garden. Där blommade Chimonantus praecox och sände en bedövande doft över hela området.

Chimonanthus-praecox

Det fanns gott om brunsvedda blommor på busken, inte så konstigt för bara några dagar innan hade London haft snö o kallt. Undrar om vi någonsin får se några blommor på vår buske här hemma i Trosa.

Cornus-mas Cyclamen

Även Cornus mas blommade och under buskarna blommade cyclamen.

Camelia

I England blir inte kameliorna buskar, där blir dom träd. Undrar hur gammalt ett sådant här cameliaträd är? Det här trädet hade inga utslagna blommor än men vi såg blommande kamelior på promenaden mellan järnvägsstationen och Kew. 

Tempelkullen

Hela tempelkullen var mer eller mindre täckt av vårblommor, man kände verkligen att våren kommit till London.

Överallt i parken så står det bänkar med namnplåtar på. Det är bänkar som skänkts till parken till minne av olika personer. Vi såg en inskription som berättade att bänken skänkts av vänner till en man som arbetat i parken i över trettio år, en annan inskription talade om en kvinna som hade älskat Kew och vistats där mycket. Den här traditionen har nu hittat till Sverige och personligen tycker  jag att det är en trevlig sed.Inom murarna

På höger sida låg nu den med murar på tre sidor inramade delen med sin rosenpergola. Nu låg jorden svart i perennarabatterna men man kunde ana hur vackert här är under sommaren.

H foetidus

Helleborus foetidus var ,liksom på RHS Flowershow, ett vanligt inslag i rabatterna och den stod naturligtvis i blom, den blommar ju till och med hos oss hemma i Trosa.

Crocus3

Närbild av Crocus tommasinianus roseus, snökrokus.

Helleborus purpurescens

Helleborus purpurescens, röd julros, blommade också.

Snygg tall

Vi rundade en tall och upptäckte till vår glädje att vi hamnat i alpinavdelningen. Där fanns redan nu mycket att titta på, bland annat massvis med olika snödroppar, men jag anar att om en månads tid så är här ännu mer att titta på. Alpinavdelningen innehåller flera olika vattenfall.

Vattenfall2

Det här var det första vi fick syn på. Har man bara någon som kan flytta sten så är ju ett sånt här vattenfall något man kan anlägga i den egna trädgården.Vattenfall5

Det hrä vattenfallet tyckte jag nog var snyggast. Här hade dom också anlagt ett boggparti i anslutning till dammen.

I alpindelen ligger också Davies alpinhouse, en otrolig skapelse i stål o glas. Besöket i själva alpinhuset var naturligtvis som julafton för oss båda, allra helst om man tar i beaktande att vi just nu går o drömmer om ett eget hus för alpiner, dock i mycket mindre format. Bilder från stenpartidelen och alpinhuset hittar ni här.

Vi avslutade vår vandring i parken i Princess of Wales Conservatory. Även där var det Tropical Extravaganza med helt otroliga arrangemang. Tropical extravaganza firas till minnet av att det 2009 är 200 år sedan Darwin föddes.

Tropical

Bland det första vi fick se när vi kom in i växthuset var detta stiliga arrangemang av vad min farmor kallade papegojblommer. Det var bara det att dom här var i kollosalformat, dom går inte precis att jämföra med dom ynkliga krukväxter vi har här hemma.

Vitaorcids

Stolparna var täckta med orkidéer….. 

Extravaganza

Men det mest imponerande var dom stora paketen som låg o flöt i dammen.

Farger

Så här såg paketen ut på lite närmare håll. Utställningen hade inte kunnat genomföras utan alla dom frivillaga  som ställt upp och hjälpt till att skapa dekorationerna. 

I källaren finns det akvarium nr 2 men nu var vi trötta i både huvud o fötter så det fick vara nog med upplevelser.

Fast innan vi gick så måste vi ju smita in en vända i bokhandeln. Det blev tre böcker som fick följa med, två böcker ur RHS faktaserier, en om primulor och en om julrosor, och sedan kunde jag inte motstå en bok om Camelior.

På väg till tåget så gick vi förbi en liten blomsterhandel invid järnvägsstationen och där stod en söt primula o vädjade om att få följa med till Sverige. En Allim ‘Mount Everest’ gjorde Primulan sällskap men för att den skulle få följa med så måste jorden bort. Blomsterhandlarens min när vi bad honom att befria löken från kruka o jord var obetalbar, tala om fiol-låda! Efter det att vi förklarat varför vi kom med en sådan underlig framställning så försvann han leende in i dom bakre regionerna o kom tillbaka med en snyggt packad alliumlök.

Trötta o belåtna tog vi sedan tåget in till Victoria station, åt fish and ships på närmaste Pub o klev sedan mätta av intryck på bussen kl 16.15 mot Stansted. Naturligtvis var det långa bilköer så dags på dagen men vi hade tagit en tidigare buss så vi kom fram i tid till vårt flyg. Jag upprepar dock vad jag sagt tidigare: Ta inte bussen från Stansted till centrala London, ta tåget!

 

 

 

 

Annonser

Ett svar to “Kew Februari 2009”

  1. […] halva februari åkte Bosse o jag till London och besökte RHS Flowershow samt Kew Garden . En skön resa till våren som vi nog skall göra om även om det inte blir […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: