Krakow, oktober 2010

Tack vare att äldsta sonen  med familj har flyttat till Krakow så har vi nu en ny stad och ett nytt land att utforska. Krakow är inte vilken stad som helst, stan är proppfull med kultur och den är dessutom en gammal stad,  Wawelkullen o grottorna i närheten har varit bebodde sedan äldre stenåldern.

Krakow anses som en av Europas vackraste städer,  staden har tusentals historiska sevärdheter, ett hundratal kyrkor och , som sagt var, ett blomstrande kulturliv. Stare Miasto (gamla staden) är numera med på UNESCO:s världsarvslista.

Centrum i Stare Miasto är det enormt stora torget. På just den här bilden syns kanske inte så många människor men på andra sidan den gamla saluhallen ‘Sukkienice’  (klädeshallarna) så var det hela tiden massor med folk. Till en del beror detta på att Krakow har ett stort universitet med ca 40 000 studenter och det ungdomliga inslaget var hela tiden markant. Universitet, Uniwersytet Jagielloński, är ett av dom äldsta i Europa, det första universitetet startades här år 1364.

Inne i saluhallen säljs det numera polskt hantverk. En hel del vackra saker faktiskt, speciellt fick jag ögonen på vackra shackbräden, ångrar naturligtvis nu efteråt att jag inte köpte ett. Tur att det troligen kommer att bli många fler besök! Som hörs på namnet ‘Klädeshallarna’ så har här tidigare sålts kläder. Själv hittade jag min favoritbutik på en tvärgata till torget. Dom hade unika kläder helt i min stil o endast i naturmaterial, mycket i tovad ull och stickat linne.  Om priser kan man ju alltid ha en åsikt men jämför jag med Yllet i Visby så var det betydligt billigare att handla i Krakow.  Den här affären kommer jag att återvända till.

 

På andra sidan saluhallen finns blomsterstånden, priserna på blombuketterna varierade en hel del mellan dom olika försäljarna, allt var dock billigare i än i Sverige.

Mariakyrkan, Kosciol Mariacki hittar Ni i ena hörnet av torget.   Kommer ni till Krakow så får ni inte missa att gå in i den kyrkan, den var något av det vackraste jag sett.  Missa heller inte att man köper biljetter till kyrkan i en affär mitt emot ingången, vill man fotografera inne i kyrkan så kostar det 5 PLN extra, dvs i dagens penningkurs ca 12,50.

Koret med sitt blåa stjärntak, sina vackra glasmålningar och inte minst, det fantastiska altaret, ja det fanns flera vackra altare där, bland annat ett altare till höger om ingången som var helt i silver. Tyvärr kunde vi inte ta bilder eftersom det pågick en mässa när vi var där.

Vid torget står också hästdroskorna tätt, blir man trött i benen kan man ta en hästdroska eller en eldriven sightseeingbil. Det finns också bilar där man kan åka på sightseeing till saltgruvorna utanför stan, Gruvor som är fyllda med statyer, målningar o små vackra kapell. Den utflykten, liksom mycket annat, lämnade vi till nästa besök.

Krakow är ett eldorado för den som gillar klassisk musik. Höstens Chopinfestival marknadsfördes med hjälp av det här pianot placerat på  torget. Bara ett kvarter från Ulica Retoryka, där vi bodde, så finns Filharmonikernas konsertlokal. Dom ger konserter minst ett par gånger per vecka.  Själva hade vi turen att få ett par biljetter till en spansk afton med bl a ett framförande av Ravels ‘Bolera’ som jag aldrig kommer att glömma. Två biljetter kostade 75 svenska kronor!  Dom dyrast biljetterna jag kunde hitta  kostar 60 PLN, dvs 150 svenska kronor för en plats på parkett.

Det finns konserter på många flera platser i stan, bland annat i den här kyrkan, samt även i ett par palats , Bonerowski Palace o Pod Baranami Palace, båda belägna vid torget. Chopin-konsert plus trerätters middag i Bonerowski Palace kostar 119 PLN= knappt 300 Svenska kronor i dagens växelkurs.

Tyvärr inga bilder men ajg måste tala om att den Polska maten är både fantastiskt god Och billig. Vid torget, dvs på värsta turiststråket, ligger ett ställe som heter Kuchnia Polska nere i medeltida källarvalv. Vi brukar normalt undvika att äta på dom värsta turiststråken men det här stället hade god o prisvärd mat. Vi år en jättegod soppa, ja jag åt faktiskt fyra stycken olika, alla lika goda, bröd o starköl för under en svensk femtiolapp. Vi besökte också två restauranger som är rekomenderade i Guide Michelin och vilken mat dom bjöd på! Favoriten den här gången var nog  Miód Molina. På de krogar som är rekomenderade i Guide Michelin kan man äta en trerätters meny med vin till priser som ligger  långt under dom på en ordinär svensk krog.

Många Krakow-bor hämtade sin lunch hos dom allestädes närvarande kringel-försäljarna. Det blev inte av att prova kringlorna men det kommer fler gånger.

 

I hela gamla stan så finns det fantastiska stenfasader att beskåda. Många är svårt slitna o svarta av stenkolsröken men skönheten finns där när man tittar efter. Två foton av renoverade fasader på Ulica Retoryka.

Och här en fasad i gamla stan där fasaderna ofta ser ut så här. Många hus står tomma i väntan på renovering medan ägarna hoppas på att huspriserna skall stiga. I en del fall så beror också förfallet på oklara ägareförhållanden. Vem vill lägga pengar på att köpa o renovera ett hus där man riskerar att någon kommer o kräver huset tillbaka.

Liksom på Ramblas i Barcelona så finns det en hel del ‘stayer’ på torget som antingen säljer leksaker till barnen eller helt enkelt tigger pengar.

På vägen upp till slottet stod det också alltid minst en figur. Jag blev inte klar över deras funktion, dom kanske helt enkelt tiggde pengar.

Slottet Wawel beläget vid floden Wisla är också en av dom sevärdheter som vi sparat till nästa besök. Där finns bland annat en mäktig katedral så man skall nog avsätta minst en eftermiddag för det besöket.

Vi besökte också Universitets botaniska trädgård men mera om det i morgon.

För alla som vill ha en lyxsemester med god mat o mycket kultur så rekommenderar jag ett besök i Krakow, ni kommer inte att ångra Er. Själva planerar vi ett nytt besök om ett halvår.

 

 

 

 


3 svar to “Krakow, oktober 2010”

  1. spännande, jag måste nog också besöka Krakow. Mycket att titta på.

  2. […] oss som vill jobba i trädgården, så fattar jag inte vad månaden tagit vägen! Vi har varit i Krakow några dagar så där gick det bort en del tid men resten av månaden verkar bara ha försvunnit […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: