RHS London 2009

Snyggast
Snyggaste snödroppen, Galanthus ‘Green Tear’ tyvärr inte till salu än.

RHS Flowershow i London 17-18 februari 2009

Den 17 februari 05.45 startade vi resan mot London o RHS vårshow. Resan hade planerats noga med siktet inställt på att njuta av vårens blomsterprakt och förväntningarna inför dom två dagarna i London var naturligtvis höga. Allt gick planenligt hela tiden utom en sak, vi fick vänta en timme i kön till bussen och det var på håret att det blivit 1,5 timmes väntan. Vi hade valt bussen eftersom den stannar vid Victoria Station, bara några kvarter från utställningen, men det hade varit snabbare att ta tåget o sedan tunnelbanan till Victoria. 

Med tanke på förseningen så var vi ändå nöjda med att vara på RHS en kvart efter det att dom öppnat. Utställningen var i år i två hallar, Lawrence Hall och Lindley Hall. Vädret i London var vårlikt med en temperatur uppemot 10 grader så dom få minuter vi fick vänta i kön var lätta att uthärda.

Det första vi såg när vi kom in i hallen var Longacre Plants, en plantskola som vi köpt bland annat ormbunkar och julrosor från tidigare år.

Longacreplants

Deras utställning innehöll allt ifrån ormbunkar över snödroppar till Camelior. Granne till dom stod ett företag som sålde Pelargoner, mest vilda arter vad vi kunde se.

Pelargoner

Inget som direkt lockade oss men jag vet dom som skulle fallit i trans när dom fått se alla dessa olika bladformer och -färger.

Helleborusplant

I mitten av hallen hade dom olika deltagande företagen gjort planteringar. Vad som förvånade oss är att Helleborus foetidus, grenig julros, fanns med i nästan alla planteringarna. Hos oss är den närmast ett ogräs. I den här montern fanns det också bland annat Adonis amurensis, Helleborus sternii, en hel del olika julrosor samt olika sorters alunrot, Heuchera . Samtliga montrar påminde mycket om utställningen som Trädgårdsföreningen i Göteborg hade på Älvsjömässan under Nordiska trädgårdar 2008. Utställningarna på RHS var dock betydligt mindre och enklare men med en del nya intressanta varianter av bl a snödroppar.

Helleborusdubbla

Självklart fanns det massor av julrosor: Dubbla…

Helleborus

….snygga H sternii-hybrider

Helleborusprickig

…och prickiga dubbla.

Balkong    Guldbalkong

I mitten fanns också utställningen med balkonger….

Trdg1

…. och ”Front Gardens”.

Trdg

Den här skulle jag kunna tänka mig fast då får vi nog byta hus först.

Plantering

Det fanns också mindre kompositioner, den här vore ganska lätt att göra efter.

Cameliarod2

I den första hallen fanns också många som ställde ut o även sålde Camelior. Störst var nog intresset för röda camelior men tyvärr så hade vi inte möjlighet att köpa någon, dom var för stora att frakta i handbagaget. Men det kommer väl en Älvsjömässa ;-).

I den här hallen hade RHS också sin monter där dom sålde böcker men också ”bra att ha”grejer för trädgården. Jag skulle velat köpt RHS stora encyclopedia från A-Z men vi konstaterade snabbt att då fick vi lägga på avgiften för en inbokad väska, dom två böckerna måste ha vägt närmare fem kg tillsammmans så det köpet fick anstå. I stället blev det en förpackning m strilar till plastflaskor + en lite behändig gaffel att använda när man skolar om fröplantor.

 Efter att ha ätit lunch i restaurangen på utställningen så tog vi oss till hall nummer två tvärs över gatan. Vi konstaterade snabbt att det var hit vi skulle gått allra först för det var här dom intressantaste försäljarna av vårlökar fanns. Tyvärr var det nästan omöjligt att fotografera utan blixt men några bilder fick vi med oss hem i all fall.

Blasippor

Här fanns massor av blåsippor, enkla i olika färger o former…

Dubbla blasippor

.. och naturligtvis fyllda. En del fyllda fanns också till salu för ca 25 pund fast plantorna såg ganska små  o ynkliga ut.

Prunus incisa kojo-no-mai

I blåsippsmontern fanns också en snygg buske, Prunus incisa ‘Kojo-no-mai’. I montern sålde dom mindre buskar för 5 £ och då de var omöjliga att motstå så fick en buske följa med hem. Enligt säljaren så skall den vara fullständigt härdig men jag misstänker att vi inte har samma preferenser när det gäller härdighetsbeteckningar. Det är bara att vänta o se hur det går. men vacker är den med sina blommor som liksom svävar på långa skaft.

Anemone j magna

Det här blev också en ögonblicklig förälskelse, Hepatica japonica Magnahybrid. En vit blåsippa med röda ståndare står nu i växthuset och vi hoppas att den så småningom skall bilda en rejäl tuva. En Hepatica nobilis med rosa o vitrandiga blad fick också följa med hem. 

Haquetica

En enda planta av Hacquetia epipactis, gullflocka, hittade vi i en monter men inte en enda av den i Sverige så vanliga Hacquetia epipactis ‘Thor’. Det kanske är rätt, som ryktet säger, att man i engelska planskolor kan byta sig till nästan var som helst  för en enda planta av ‘Thor’.

Snowdrops

Så får jag avsluta med en bild från ett av snödroppsborden. Galanthus nivalis ‘Viridapice’ samt Galanthus ‘Desdemona’ fick följa med hem till Trosa.

 

En sak är klar, det här skall vi göra om. En glimt av våren i mitten på februari är precis vad en frusen svensk trädgårdsande behöver. Men vi har lärt oss en del praktiska saker:

1. Ta tåget in till london om ni kommer med morgonflyget till Stansted. Kapaciteten hos bussbolaget var alldeles för dålig så dom extra kronor som tåget kostar är väl använda pengar.

2. Om utställningen är i två hallar, ta en snabb tur genom båda hallarna för att se vad dom intressantaste växterna finns till salu. Dom nya varianterna tar väldigt snabbt slut.

3. Gå ut o ät lunch på en närliggande Pub. Säkert både billigare o godare än lunchen på restaurangen på RHS. Tro det eller inte, men när man köper en huvudrätt som t ex kyckling o potatis, så är det omöjligt att få fräscha grönsaker till. Grönsakerna är bara till för dom som köper bakad potatis eller paj. 

Sist av allt vill jag säga att det inte är särskilt lätt att fotografera inomhus när man inte har tillgång till ett stativ. Stativet jag har väger alldeles för mycket och hade nog krävt att vi checkat in bagaget. Nu gjorde vi ju bara resan för vårt eget höga nöjes skull så fotograferandet kom i andra hand.   


Ett svar to “RHS London 2009”

  1. […] halva februari åkte Bosse o jag till London och besökte RHS Flowershow samt Kew Garden . En skön resa till våren som vi nog skall göra om även om det inte blir […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: