Trosa

Sörmlandsleran

Huset fran 

Vi har byggt ett nytt hus på en3500 kvm tomt där ca 1000 kvm består av en trädklädd kulle. Hustaket skymtar bakom kullen. Resten av tomten består av 2 500 kvm leråker.

Oversvamning

Under våren stod stora delar av tomten under vatten.

Lera            Lerjord

När vattnet försvann så började vi förstå vad det handlade om, Sörmlandslera = lera som man kan dreja lerkrukor av. Det gäller att passa på att bearbeta lerjorden när den är fuktig, får den torka får man inte ens ner ett  järnspett.

 

Så var det då dags att sätta igång….

Jordhogar

 Jordhögar överallt och lera och vatten och… Ibland kunde det kännas lite hopplöst, skulle det här verkligen kunna bli en trädgård? Det dröjde ända fram till slutet av april innan marken hade torkat upp så pass att den bar grävmaskinen.

 

Dike

Så blev det då äntligen dags. Sista dagarna i april började arbetet med att få ordning på tomten. Det röjdes i gamla diken för att få bättre dränering,

 Djupt

grävdes brunnar för sommarvatten…

Lervagg

..och vi blev påminda om att vi har fet lera. Med sådan lera så är det inte konstigt att hus som är byggda i sluttningar kommer på glid. (Vagnhärad, 10 km bort)

Djupt

Vilken tur att det finns grävmaskiner. Fyra meter djupt blev det grävt. Brunnen och den omgivande singeln fungerar också som dränering där den ligger i blötaste delen av trädgården. Till brunnen leds också allt regnvatten från taken samt vatten från åkerdiket i tomtgränsen. Allt för att undvika upprepning av vårens översvämning.

 Gavel

Ledsen, dålig bild, men så här såg det ut på gaveln innan den fixades till. Marken var sänkt intill huset men nu skulle en del av jorden bort och det skulle göras en snygg sluttning som så småningom skall bli ett stenparti.

Stora stenar

I stället för att säga: Vad som göms i snö… så var det här frågan om: Vad som göms i jorden. När jorden skulle flyttas från sluttningen så kom det fram tre stora stenar. Den ena visste vi om att den fanns men dom andra hade varit helt dolda. För sådana trädgårdsägare som oss så är tre stora stenar en Gudagåva men hur skulle denna gåva bäst utnyttjas. Varför inte en liten spegeldamm? Så blev det. Och så skall vi försöka få till en bäck uppifrån kullen. Vi får se om vi lyckas så småningom.

Lilla dammen2

 En liten damm mellan stenarna. Fast helt problemfritt var det inte. 

Lilla dammen

När vi äntligen fick regn efter ett par månaders torka så upptäckte vi att vi hade vatten både i o utanför dammen. Vattnet rann in i dammen utifrån då vattnet från sluttningen naturligtvis samlades på lägsta punkten. Det kunde man ju räknat ut om man tänkt efter. Höjning av kanten på dammen med hjälp av torvblock + dränering som i förlängningen går till brunnarna för sommarvatten löd receptet och det verkar att fungera.

Stenparti pa gang

Med grävmaskinen fixades också grunderna till stenpartiet.

Trappa

Och med en grävmaskin så fixar man en stentrappa lätt som en plätt.

 

Fortsättning följer.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: