flytt av en tradgard

 

Hur man flyttar en trädgård………..

 

Under 2005 så upptäckte vi att det inte är särksilt praktiskt att bo två personer i ett stort hus. Vi började leta på Gotland efter ett mindre hus med större trädgård men så kom då förslaget om den nya upphandlingen av Gotlandstrafiken och då började vi tänka om.  Vi kom underfund med att vi inte längre ville vara beroende av stadsmakternas goda vilja för att kunna besöka våra barn. Dessutom så var det krångel med passning av båt/flygtider varje gång vi skulle få besök från fastlandet. Nej det enda rätta var naturligtvis att flytta från Gotland. 

Men hur skulle vi göra med alla våra växter, mycket av växterna i vår trädgård var gåvor från goda trädgårdsvänner och gick inte så lätt att ersätta. Det kändes helt enkelt omöjligt att lämna kvar dom så vi beslöt att ta med oss så mycket som möjligt av perenner, buskar och unga träd. Tack och lov så visste vi nog inte riktigt vad vi gav oss in på, det blir mängder av växtmaterial även i en liten trädgård.

070118kallbankar

Vi flyttade växterna från Gotland till Trosa under hösten/förvintern 2006/2007. I veckorna grävde vi upp, krukade växter, och packade bilen + släp knökfulla. På fredagseftermiddagarna tog vi båten över till Trosa, planterade perennerna i kallbänkar och i de få rabatter vi fått färdiga. Det hela var ett vågspel, hur mycket skulle överleva vintern? Dom sista perennerna grävdes upp och placerades i bruna plastlådor som sedan fick stå i kallväxthuset över vintern.

Kallbankar april

Så kom då våren äntligen och vi kunde konstatera att det började grönska i kallbänkarna. Men vi upptäckte också att det låg en massa torra lökskal ovanpå jorden på några ställen. Vi hade varit oroliga för att vildsvinen skulle komma in och gräva upp växterna i kallbänkarna så vi hade fått hjälp med att sätta upp elstängsel för att hålla vildsvinen o förhoppningsvis rådjuren borta. 

Vad vi inte räknat med var mössen. Dom upptäckte snabbt att det fanns krokusgodis att få i kallbänkarna så dom flesta lökarna av Crocus tommasinianus strök med. Det finns dock nya att köpa och vi får väl betrakta det hela som en inflyttningspresent till mössen från oss. Nu finns dock våra katter på plats och mössen kan inte längre härja obehindrat. Dom krokuslökar som finns kvar har vi således gott hopp om att få behålla.

Även perennerna i växthuset har överlevt. Några få hostor mm står faktiskt fortfarande i bruna plastlådor utanför växthuset och är fortfarande vid liv vilket leder till slutsatsen att perenner tål tuff behandling bara dom har minimalt med jord kring rötterna och naturligtvis, vatten.

Lager

Behöver jag säga att vattning av alla krukor har tagit sin rundliga tid varje dag. mulet väder med regnskurar har varit vårt önskeväder i sommar.

Kallbankjuli

Nu i slutet på juli 2007 så kan vi konstatera att förlusterna varit få och i höst hoppas vi att vi kan få dom flesta växterna på plats i dom nya rabatterna.


2 svar to “flytt av en tradgard”

  1. Hej !
    Ramlade in på er sida helt oväntat och kom på hur mycket vi saknar dig och er trädgård. Vi jobbar på med vår och njuter av den mer och mer (vi behöver större tomt) 🙂
    skulle vara roligt att ”prata” med dig, så skicka gärna din mejl.
    kramar i massor från Annika och John (Ängestigen 3)

  2. […] Våren/sommaren 2007 kom och vi kunde konstatera att dom flesta av dom flyttade växterna hade överlevt flytten. Lite bilder finns här: https://ingerr.wordpress.com/tradgardar/trosa/flytt-av-en-tradgard/. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: