Juni

 

Juni, gullregnens och syrenernas månad. fortsätter i majs fotspår. Nu blommar trädpionerna och övriga tidiga pioner liksom magnoliorna och olika sorters vallmo.

 

Paeonia weitchii

Den första pionen som blommar hos oss är Paeonia veitchii , den kommer från Helen Wahlström i Lau. En lättodlad och tacksam pion.

 

Svavelpion

Svavelpionen, Paeonia mlokosewitschii, blommar också ganska tidigt. Den här är frösådd och jag fick sammanlagt fem plantor från den frösådden och alla blev exakt lika. Det verkar vara en stabil klon.

 

Knopp1

Knopp2 trpion

Tradpion

Paeonia rockiihybrid. Trädpionens blommor varar bara några dagar så man får passa på och njuta. Vad man kanske inte tänker på är att trädpionen också har en underbar doft. Man skall inte heller glömma att njuta av dom vackra blomknopparna.

 

Iberis

Iberis taurica blommar i lilla stenpartiet.

 

Androcase villosa

Androcase villosa, en frösådd från 2005

 

Gullregn

Sommaren 2006 var gullregnet på stam helt översållat med blommor.

 

Randig tulpan

Mitt bland Tulipa burgundy dök den här vackra, randiga skönheten upp. Den blev ordetligt namnad och det skall bli spännande att se om den blir lika randig nästa vår.

 

Magnolia utslagen

Nu har MagnolianGH Kern’ slagit ut sina blommor, 15-20 cm höga. Enda nackdelen med den här magnolian är att blommorna lätt blåser sönder eftersom dom är så stora.

 

M susan

Lite senare står även magnolian ‘Susan’ i full blom. Den här magnolian står plnterad på baksidan av    huset där vi har lerjord, en fick en säck rhododendronjord runt rötterna när den planterades men den jorden måste i nuläget vara infiltrerad med kalk. ‘Susan’ verkar som synes inte att ta illa upp. Mindre blommor än ‘GH Kern’ men å andra sidan så blommar ‘Susan’ dessto rikligare.

 

Trillium luteum

Trillium luteum, planterade vi 2005 och den kom i år med sin första blomma. Den har marmorerade blad men dom vita prickarna är frömjöl, något som vi hade i överflöd i år.

 

Rh diamant

Rhododendron ‘Diamant’ en låg, bladfällande rhododendron som varje år är täckt av blommor. På hösten är den också en av dom bästa växterna i vår trädgård. Då färgas bladen i lysande rött och lyser som en fyrpåk i trädgården. Denna rhododendron har vi fått från Rune Sandberg i Järna.

 

Surjordsparti1

Ett av surjordspartierna i juni.

 

Surjord2

Så såg det nyaste surjordspartiet ut vid samma tid. Corydalis flexuosa ‘Purple Leaf’ har börjat blomma och Meconopsisen står i knopp. 

 

Rhododendron

Auilegia japonica, till höger skymtar Anemone nemorosa forma bracteata.

 

 

 Parasollblad

Bu blommar också Camassia quamash och parasollbladet Astilboides tabularis.

 

M cambrica3

En del kallar den engelska vallmon, meconopsis cambrica, för ogräs. Ett gräs som är väldigt vackert, särskilt när det får självså sig och bildar en gul matta, och som är lätt att bli av, det är bara att rycka upp plantorna. Här tillsammans med Clematis integrifolia.

 

M cambrica 1

Även humlor gillar den engelska vallmon. I bakgrunden Meconopsis cambrica ‘Muriel Bown’

 

M cambrica 5

Har man två sorters engelsk vallmo så kan det bli en hel del korsningar. Här en korsning som fått den enkla blomman från origianet och färgen från Cl ‘Muriel Brown.

 

M cambrica2

Den här varianten är kanske med säregen än vacker. Det framgår inte så bra på bilden men den är faktiskt randig med en röd kant som syntes bäst på baksidan av kronbladen.

 

Orchide

Och så var det dags för Cypriperdium ‘Aki’, och som sagt gott om frömjöl var det och eftersom det inte kom regn så var allt prickigt. Den här har vi köpt av Magnus i Lindhult.

 

Oxalis

Oxalis ‘ Ione Hecker ‘ köpt på Zetas i början av -90 talet.  

 

M grandis

I slutet av juni var det då dgs för den ljuva, blå bergvallmon att ta scenen i besittning. Det här är efter frö som jag fått som  Meconopsis grandis.

 

M lingstrom

Och det här skulle enligt fröpåsen vara Meconopsis ‘Lingholm’. Jag borde ha kollat närmare efter specifika känntecken när dom blommade men hann tyvärr inte med detta. Dom frön jag tagit från dom här två kommer ändå med största sannolikhet bli en mix så egentligen spelar det ingen större roll.

 

Lunddocka

Glaucidium palmatum – Lunddocka. Lite seg i starten men nu har den växt till sig. Och så var det en engelska vallmon igen……

 

Flikig vallmo

Straxt efter midsommar så blommar den flikiga trädgårdsvallmon, Papaver orientale. Den var köpt som rosa trädgårdsvallmo men den här är faktiskt roligare.

 

Arisaema

Juni månad får avslutas men en fulsnygg kalla, Arisaema elephas. Bladen är inte så stora än men så småningom växer dom till sig och liknar då verkligen elefantöron. 

 

 


Ett svar to “Juni”

  1. Thank you amazing blog, do you have twitter, facebook or something similar where i can follow your blog

    Sandro Heckler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: