Maj

I maj månad är vår trädgård som allra vackrast. Då blommar alla Trillium, hundantdsliljor, sipporna och naturligtvis alla våra rhododendron.

surjordspartier

Den här stigen är ännu framkomlig, i augusti är den tillväxt.

stenparti

En bild av lilla stenpartiet med en rosa Daphen (Tibast). D arbuscula x prostrata står det på lappen somGösta Franzén i Gemla en gång skrev. Han lär själv ha korsat fram denna lilla Daphne som har en fantastisk doft och blomprakt.

Lewisia

En närbild på lewisian i partiet ovan. Visst är den söt.

Gentiana_verna

Fast allra vackraste färgen har ändå Gentiana verna, vårgentiana. Vi har haft turen att se den ”in the green” högt uppe i pyrenéernas bergmassiv och då är den faktiskt ännu blåare.

Gentiana

Gentiana angustfolia ‘Frei’ rinner som ett liten bäck nedför surjordspartiet. En av de vackraste vårblommande gentianorna.

Pleione

Jungfruskon, Pleione limprichtii, kommer från Kalle o Viola Karlsson, Sonekulla i Blekinge. En vacker blomma från ett par vars trädgårdspassion och trädgårdskunskap vi är mycket imponerade av.

Julros

Julros, Helleborus corsicus. En odlingsvärd julros som har vackra, dekorativa blad året om.

Julros2

Hybrid av Helleborus sternii

Anemone

Anemone nemorosa forma bracteata. En söt vitsippa inköpt 2005.

Fylld vitsippa

Den vanliga fyllda vitsippan, Anemone nemorosa fl pl.

Green Dream

Anemone nemorosa ‘Green Dream’

Gulsippa

Svavelsippa, Anemone nemorosa x ranunculoides, en korsning mellan vitsippa och gulsippa.

Haquetica epipactis

Hacquetia epipactis ‘Thord’, benämnd  Hacquetia epipactis variegata, på svenska: Gullflocka

Primula

En primula inköpt från England 2005…..

Primula2

…i likhet med denna

Fotblad

Fotblad, Phodophyllum hexandrum, den har vi handlat av Gösta Franzén i Gemla utanför Växjö. Ett kärt minne eftersom Gösta numera odlar på de himmelska ängderna.

Trillium grandiflorum v giganteum

Den här trilliumen kommer också från Franzéns trädgård och enligt namnet som vi fick med är det en Trillium chloropetalum v giganteum. Jag måste säga att jag är väldigt osäker  på om vi fått rätt namn, det rätta namnet torde vara Trillium albidum. Den är tidig och på kvällarna doftar den, doften påminner lite om liljekonvalj.

Trillium chloropetalum

Ytterligare en Trillium från Franzén, Trillium chloropetalum

Trillium_grandiflorum

Trillium grandiflorum trivs ypperligt i den vandrande skuggan i ett av våra torvpartier. En ganska vanlig trillium men i mitt tycke en av de vackraste med sin rena form.

T grandiflorum fl pl

En skönhet som många trädgårdsälskare gärna ser i sin trädgård. Trillium grandiflorum fl pl. Tyvärr går den endast att föröka genom delning varför priset i handelsträdgårdarna är ganksa högt. Största chansen att få tag på denna raritet till ett överkomligt pris har man om man går på Sällskapet Trädgårdsamatörernas växtmarknad.

Dillpion

Nog är dillpionen eller i det här fallet, herrgårdspion, vackrast i knoppstadiet. Dom sammetsskiftande knopparna är oerhört vackra mot det dilliga bladverket.

Mangnolia

I maj är också magnolian full men knoppar. detta lär vara en Magnolia ‘GH Kern’

rhododendron

Under slutet av maj månad börja rhododendronens blomningstid. Det  här är en namnsort av  Rh yakushimanum, tyvärr har namnet förkommit.

Maj23

Det här är faktiskt en bok, ett träd som är ganska vanligt, framförallt i Skåne. Nu är inte det här en vanlig bok utan en Fagus sylvatica interupta purpurea. Det finns många konstiga träd i vår Herres hage.

Maj20

Botaniska tulpaner är väldigt tacksamma, dom försvinner inte efter några år som dom storblommiga har en benägenhet att göra, nej dom botaniska tulpanerna blir i stället fler och fler.

Annonser

7 svar to “Maj”

 1. Hej! Vilken trevlig hemsida!
  Jag undrar om det går bra att köpa trillium chloropetalum av er? Eller andra trillium-sorter?

 2. Hej
  Vi kommer att ha en del Trillium till salu till våren, just nu är dom under snön o jag har inte i huvudet vilka vi delade på i våras. Dom växer ju inte till sig så väldigt snabbt men återkom gärna till våren, då vet jag mer.

  • Hej Inger! Hur har det gått med dina trillium? Jag har lyckats få tag i några intressanta plantor i vår. Jag undrar även över vitsipporna på bilden – har du några till salu?

   Hälsningar

   Ann-Louise

 3. Vi har inte delat på T Chloropetalum i vår och jag har inte hittat någon bland småplantornai förökningsbänken. Plantan på bilden är tyvärr inte så stor, den står fel och skall flyttas så snart nya surjordsrabatten är klar, får se om det blir några småplantor då. Några krukor med vitsippor har jag som stått över vintern i kallbänken och dom kommer jag att ha till salu på Trosa marknad den 11 juni.
  Fler vitsippor måste jag gräva upp och kruka nu i veckan, dom tar för sig alldeles för mycket och kväver annat i sin väg.Får se hur dom vitsipporna tar sig,

 4. Hej,

  Är intresserad av dina kultursorter av vitsippor. Har du så du kan avyttra plantor av A. n. ‘Green Dream’ eller A. n. ‘Green Fingers’.

  Mvh
  Anders

 5. vi har nog så vi kan sälja av båda men inte förrän till våren. Har en del i krukor men tyvärr så har märkningen fallit bort. Dessutom är dom svåra att klara i kruka över vintern. Hör av dig när det börjar våras.

 6. Fantastiskt att se hur väl du lyckats med dina Trillium. Det är (såklart) mitt favoritsläkte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: