Vi odlar mycket i tråg

Vi odlar mycket i tråg

Om man, som vi, har begränsat med utrymme på tomten och om man dessutom älskar små låga kuddformade växter, ja då är det självklart att man börjar odla växter i krukor och tråg.

Tråg kan vara av många olika material och format. Vi har ett ganska stort tråg som tillverkats av grova träplankor, vi har tråg i stengods, i tufa samt i sandsten. Dessutom har vi två tråg som ursprungligen kommer från industrin och i dem har vi huvudsakligen planterat olika sedumarter. Vårt minsta tråg är egentillverkat av en sandsten vi funnit på stranden. Där planterade vi frösådda saxifraga sp. som nu visat sig vara Saxifraga longipetala. Varje år tillkommer det ett eller flera tråg och vår målsättning är att ha tråg längs med hela pergolan mot grannen.

Alla våra tråg får under vintern tak av ett gamla fönster för att skydda växterna för vinterfukt.

Stentråg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandstenstråg

En bild på vårt nyplanterade sandstenstråg från Gotlandsbrynet i Burgsvik. Väder och vind medverkar för att så småningom ge tråget en patina och märken efter mejseln kommer att märkas mindre.

 

TrätrågTrätråg

Här är en bild på ett trätråg tillverkat av plankor. tråget har nu några år på nacken och växterna i tråget verkar att trivas utmärkt.


2 svar to “Vi odlar mycket i tråg”

  1. Om jag vill föröka min Dillpion hur gör jag då? Har tagit frökapslarna i höstas. Går det att frösätta dom?

  2. Det går att fröså dillpion precis som man frösår andra pioner, var beredd på att det kan ta ett par, tre år innan dom gror om du sår dom i kruka med såjord. Men det finns andra sätt som kan snabba på groningen lite, bla kan man gro pionfrön i vitmossa. Kolla här: http://www.alltomtradgard.se/tradgardslistor/sadd-och-forokning/paeonia–sadd/

    Man kan också dela dillpionerna o på så sätt få flera plantor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: