Trosa

Stadsvapen custom

Trosas Stadsvapen

 

Vi bor sedan två år i Trosa, en alldeles lagom liten stad. Miljön i Gamla Trosa längs med ån är underbar och jag har sagt att jag ibland känner mig som om jag bor i Madicken-land, speciellt när snön ligger vit eller när det är julmarknad på torget. Säger man en sån sak på webben så blir man naturligtvis uppmanad att komma upp med bevis så gav mig ut med kameran i ett par timmar. Just nu är det varken snö eller julmarknad men jag hoppas ändå kunna förmedla lite av den stämning som finns längs Trosa-ån.

Först lite fakta:Trosa fick sina stadsprivilegier 1610 men Gamla Trosa var känt redan i slutet på 1300-talet. Man kan förmoda att en hel del av stadens invånare var tjänstefolk på Tureholms slott som ligger alldeles utanför stan. Slottet ägdes av riddaren Nils Gädda och är fortfarande i privat ägo. Tureholm besöktes av självaste Linné och under Linné-året var det fest i parken och konsert i slottet, ett evenemang som uppskattades av många.

Straxt norr om Trosa ligger Tullgarns slott. Det lär vara till Tullgarn Gustaf V var på väg när han körde av vägen i Kungens kurva.

Så till min vandring i Trosa. Det blir mycket bilder o mycket scrollande men tyvärr vet jag inte hur man gör ett bildspel här på sidan.

 

Hus custom

Jag parkerade vid kyrkan o gick över kyrkogården och via Kyrkgränd ut till Västra Långgatan. Det är här och en bit norrut som dom äldsta kvarteren återfinns, bland annat Garvaregården, andra huset på höger sida, som numera är hembygdsgård.

Garvargrand custom

Från alla gator längs med Trosaån går det ner små gränder som mynnar i gångvägar längs med vattnet. Förr var det uthusen och stallen som vette mor gränderna o som synes så är det fortfarande så .

Langgatan custom

Det här är andra sidan av gatan när man går västerut mot Smäckbrogatan och bron som är genomfart till andra sidan av stan. Mycket falufärgsröda hus är det.

Gata custom

Västra Långgatan när man går från Smäckbrogatan o ner mot stan (solen har börjat stiga över hustaken, därav den dåliga bilden). Om ni tittar nere i vänstra hörnet på bilden så ser ni att huset fått ett skydd i form av kraftiga rör och det behövs säkert…..

Smackbron

…för som synes är det inte speciellt gott om plats. Här kan man möta både ledbussar o lastbilar så det gäller att ta det försiktigt när man kommer med bil.

Litet custom

Själv fortsatte jag min promenad västerut på Västra långgatan, andra sidan ån. Här fortsätter den äldre bebyggelsen med små trähus uppblandat med lite större hus, jag tippar att dom flesta är byggda runt sekelskiftet. Dom flesta husen har små men vackra trädgårdar. Här kan man faktiskt tal om en trädgårdsstad men så är också trädgårdsintresset stort i stan. Trosabygdens trädgårdssällskap tillhör dom livaktigare och fick för ett par år sedan utmärkelsen årets trädgårdsförening.

 Skola custom

I ett sånt här hus skulle Madicken kunnat gått i skolan. Fast jag tippar nog att det här huset varit något slags frikyrkokapell.

Spegel custom

Jodå, i Trosa finns dom gamla skvallerspeglarna kvar. Den här hittade jag på Västra Långgatan men det finns flera neråt stan.

Fallet custom

På min promenad så kom jag så småningom till kvarnen, numera såld till privata ägare.  Vattenståndet i Trosaån och uppströms kvarndammen har varit högt ända sedan i somras och nu när snön smält o tjälen håller på att gå ur marken så har det blivit en väldig fart på vattnet.

Vattenfall custom

Vårflod?

Vinterbadare custom

Änderna fick paddla bra för att hålla sig på plats i strömmen, dom trodde nog att dom skulle få lite mat av mig. Jag får ta med en brödbit nästa gång.

Detalj custom           Lykta custom

Det finns en hel del vackra detaljer på kvarnbyggnaden. Hoppas dom nya ägarna bevarar det som vittnar om forna tiders hantverkskunnande.

Bank custom

Så vände jag om ner mot stan. Längs ån har varje hus en egen lite brygga liknande den på bilden, på sommaren ligger det tätt med småbåtar på bägge sidor om ån.  Vem skulle inte vilja ha en sån här bänk att sitta o filosofera på i skymningen.

Uteplats custom

Andra har gått steget längre och har satt uteplatsen på pålar i ån. Vi får hoppas att stolparna är väl impregnerade så inte hela uteplatsen faller ner i vattnet.

Smahus custom

Nu har jag återigen korsat Smäckbron och tar Västra Ågatan ner mot centrum. Lustigt förresten att kalla en gångväg för gata… Även här finns det en del söta små hus….

An custom

…. men bebyggelsen börjar domineras av större trähus. Längre ner mot torget har en del nya hus, enligt min mening fruktansvärt fula, nyss färdigställts. Dom tänker jag inte visa. Går man vidare på södra sidan av bron så kommer man så småningom till en liten park. Parken ligger mellan Östra Ågatn/Silversmedsgränd/Punschgränd/Västra Långgatan. På andra sidan Västra Långgatan ligger påpassligt nog Nilssons konditori med massor av goda bullar o kakor och på sommaren har konditoriet uteservering i parken.

Biblioteket custom

Jag fortsätter mot centrum och Torget. Mitt fram ligger Rådhuset som är en kopia av 1725 års rådhus. Även tornet är nybyggt.

Antons tupp custom

Det gamla tornet är bevarat och finns på Antons Krog, f d Mamsell Trosa, vid Rådhusparken och på toppen glänser tuppen i solen.

Antons custom

Här finns historien om huset o tuppen.

Ronnebo custom

Granne med Antons ligger ett av Trosas ståtligaste sekelskifteshus, Rönnebo, ritat av slottsarkitekten Lars Israel Wahlman.

Rest custom   Alle custom

Lite buxbomshäckar o rester av en allé gör att man förstår att huset en gång legat omgivet av en ståtlig Italiensk park.

Marsipangarden custom

Nära torget på Östra Långgatan ligger nyöppnade Marsipangården. Här görs chokladpraliner o marsipan av allra förnämaste sort och här kan man också ta sig en kopp kaffe eller te. Ett av våra favoritställen i stan.

Kringla custom

Längre ner på gatan hittar vi också caféet Tre små rum, tyvärr bara öppet på helgerna under vintern. 

    Agarden custom            Hotell vega custom

Vill man övernatta i stan så hittar man både Hotell Vega o Ågården även dom på Östra långgatan.

Veranda custom

Jag tar en av smågränderna ner mot ån. Här längs ån så är det inte helt ovanligt att verandan har fått flytta upp en våning. Här kan man inta sin Trosa-punsch medan man har utsikt över alla flanörerna på åpromenaden.

Hannas custom

Rundvandringen i Trosa avslutar man lämligen på Hannas café. Hannas påminner mig mycket om kafé Gula Huset i Visby, litet, intimt, supergoda mackor o trevlig personal.

Annonser

2 svar to “Trosa”

 1. Mycket trevliga foton och bildtexter! En jättefin sida!
  Det du gissar har varit frikyrka var förr Frälsningsarmén.

 2. Roligt att du tyckte om bilderna. Jag försöker göra reklam för Trosa för det är många som inte har en aning om vilken idyll den här staden är. Kom förresten att tänka på att jag borde gå ner och ta lite sommarbilder o lägga in.

  Tack också för att du talar om att det som såg ut som en gammal skola varit ett kapell för Frälsningsarmén, jag borde nog läsa på lite mer om stan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: