När solen lyser så händer det saker….

Visst känns det konstigt att våririsen börjat blomma den 6:e mars? Så här dags förra året hade vi flera decimeter snö och vi hade ingen aning om att vatten- o åkersork i skydd av snötäcket njöt av irisens rötter, tulpanlökar och magnoliornas bark. Under samma tid år blommar det för fullt i trädgården,  i stället för den drygt fyra månader långa vintern 2013/2014 så har vi i år enligt SMHI haft vinter i drygt en månad. Det kommer säkert några bakslag, det är bara att hoppas på att dom inte blir alltför många.  Och vilken skillnad det gör för trädgården.  Det ser t om ut som om vi klarat oss från sorkskador i år, det kanske inte bara beror på den milda vintern, det hjälpte nog också att vi  i den mest sorkutsatta slänten klippte ner alla perenner redan i höstas. Vidare så rev vi upp alla sorkgångarna, vilket bl a innebar uppgrävning av mängder av irisrötter, fyllde gångarna först med hönsgödsel och sedan med jord och återplanterade växterna. Hitintills syns i alla fall inga hål och spår av uppgrävda växter, träden står fortfarande stadigt, förra året hade vi flera träd som helt enkelt ramlade omkull eftersom dom inte hade några rötter kvar, allt var avgnagt och uppätet. Och trädgårdsirisarna kommer att vara mörkgröna, om dom också kommer att blomma återstår att se.

Bild

Under den senaste veckan så känns det som om det inte har hänt så mycket nytt i trädgården men i går lyste solen och genast så vaknade växterna till liv. Det första jag såg var att våririsen ovan öppnat sig, namnlappen var borta och namnet kom jag inte ihåg så jag letade på webben.  Och fann namnet, Iris reticulata ‘Gordon’ på min egen blogg och under en bild som jag tog för två år sedan! Nog är minnet kort alltid. Hur som helst så är jag glad att ‘Gordon’ fortfarande finns kvar i trädgården och t om tycks trivas i den torra. leriga rabatten där den bor.

Bild

I solskenet så hade också vårtidlösorna öppnat sig, här ovan en av varianterna av  Colchicum serpentinum,  titta så vacker hon är med dom randiga kronbladen och färgglada pistillerna.

Bild

Även colchicum atticum hade öppnat sig mot solen och även här är pistillerna väldigt färgglada men jag är också förtjust i dom vackert formade bladen.

rBild

Ett par nya tidlösor hade också dykt upp i rabatterna.   Colchicum szovotsii från Göteborgs botaniska trädgård 2012 .

Bild

Colchicum munzurense köpte vi av Janis Ruksans på löklördagen i Uppsala och planterades i höstas i det nyaste surjordspartiet.

Bild

Nu blommar snödropparna för fullt, tyvärr är den fyllda snödroppen inte lätt att fotografera så den kommer till sin rätt. Just den här plantan kommer ursprungligen från en känd trädgård på Kinnekulle och efter några år på Gotland så fick den flytta med till Trosa. Det är den snödroppe som verkar trivas bäst hos oss till skillnad mot den snödroppe som trivdes bäst i Visby, Galanthus elwesii,  i Trosa står den sistnämnda mest och stampar.

SMHI lovar temperaturer på över 10 grader i Trosa i helgen så nu önskar jag alla en skön vårhelg i trädgården.

Annonser

~ av Inger Regebro på mars 7, 2014.

Ett svar to “När solen lyser så händer det saker….”

  1. Roligt att hitta hit! Googlade nördlördag och hittade bla ett gammalt inlägg från er. Ni ser ut att ha många spännande växter – fina Colchicumbilder.

    Ha det gott! Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: